Πολιτική|07.06.2023 06:15

Εκλογές 2023: Τα επτά βήματα για δίκαιη και ευήμερη κοινωνία παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας - Πού στοχεύει η πρώτη θεματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Βούλα Κεχαγιά

Στον τίτλο «Ελλάδα 2027: 7 βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους» που αποτελεί και το κεντρικό προεκλογικό του σύνθημα συμπυκνώνεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που παρουσιάζεται απόψε σε θεματική εκδήλωση στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για την πρώτη από τις θεματικές εκδηλώσεις του κόμματος (ακολουθούν για την Υγεία, την Παιδεία, την Προστασία της πρώτης κατοικίας) στην πορεία προς τις εκλογές και μάλιστα την ώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση με τη ΝΔ αναφορικά με την κοστολόγηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων.

Εκλογές 2023: Ανεβάζει τους τόνους η Κουμουνδούρου

Η Κουμουνδούρου ανέβασε πολύ τους τόνους της κριτικής προς τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο γιατί το επιτελείο της Πειραιώς υπό τον κ. Μητσοτάκη απέρριψε την κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή οποιαδήποτε ανεξάρτητη αρχή των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ούτε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ασυνεπής ως προς τις δημόσιες δεσμεύσεις του και απέσυρε το ενδιαφέρον του για debate ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα. Την αφορμή για την οξύτατη επίθεση προς τη ΝΔ με αιχμή τον εκπρόσωπό της Άκη Σκέρτσο έδωσε η παραδοχή του πρώην υπουργού Μάκη Βορίδη πως τόσο καιρό η ΝΔ ψεύδεται για τη δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το ΓΛΚ.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για πλαστογραφία από την πλευρά του «άριστου» όπως τον αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κ. Σκέρτσου που υποδηλώνει τους πραγματικούς λόγους για την απροθυμία Μητσοτάκη να συγκριθούν τα δύο προγράμματα των κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζουν πως η απροθυμία αυτή επιβεβαιώθηκε και στη διακομματική επιτροπή όπου η ΝΔ απέρριψε τον διάλογο των δύο δηλαδή των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για να μην ακούσουν οι πολίτες επιχειρήματα και να μην συγκρίνουν τα προγράμματα των δύο κομμάτων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το αδιέξοδο της ΝΔ επιβεβαιώνεται από την αδιανόητη όπως χαρακτηρίζεται προσπάθεια των κ.κ. Σκέρτσου και Θεοχάρη να πείσουν πως από τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων δήθεν ευνοούνται τα υψηλότερα εισοδήματα. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη για πρώτη φορά οι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 60% των εσόδων του δημοσίου, αφού μόνο το 2022 το κράτος εισέπραξε 4,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2021 λόγω ΦΠΑ και μόνο για το *πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. παραπάνω από τα προϋπολογισμένα.

Την σημερινή εκδήλωση για την οικονομία θα ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, μία Ελλάδα με άμβλυνση των ανισοτήτων, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αντιμετώπιση της βόμβας του ιδιωτικού χρέους.

Τα επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους είναι:

  • Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μία δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
  • Ενίσχυση του εισοδήματος, θωράκιση της αγοραστικής του δύναμης
  • Επαναφορά στο επίκεντρο των εργαζομένων και του δικαιώματος στην εργασία
  • Δημιουργία ενός ισχυρού ΕΣΥ
  • Ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας
  • Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
  • Εγγύηση του δικαιώματος για αξιοπρεπή στέγη, προστασία της πρώτης κατοικίας
Κυριάκος ΒελόπουλοςΚΚΕΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογέςαποτελέσματα εκλογών 2023Ζωή ΚωνσταντοπούλουΠΑΣΟΚΓιάνης ΒαρουφάκηςΚόμμα ΝίκηΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023ΜέΡΑ25Δημήτρης ΚουτσούμπαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΠλεύση Ελευθερίας