Πολιτική|07.06.2023 07:53

Εκλογές 2023 - Διάνα Βουτυράκου στο ethnos.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι

Βούλα Κεχαγιά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατάφερε, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, να καταρρίψει το αφήγημα που ακούγαμε από παντού μεγαλώνοντας ότι "όλοι ίδιοι είναι" και γιατί μου απέδειξε ότι η πολιτική έχει χώρο για νέους ανθρώπους με όραμα». Με την απάντηση αυτή που συνδέεται με τη δική  της συμμετοχή στα ψηφοδέλτια  η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εκλογικής επιτροπής του κόμματος Διάνα Βουτυράκου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην ηλικία της θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές.

Κι αυτό έχοντας διαπιστώσει ως καθηγήτρια ρομποτικής ότι έχει κληθεί στο παρελθόν από πολιτικούς παράγοντες διαφόρων κομμάτων σε συναντήσεις που αποσκοπούσαν μόνο σε μια φωτογραφία της στιγμής.

Στη συνέντευξη της στο ethnos.gr  η Διάνα Βουτυρακου δηλώνει πως αυτό που την ενθουσιάζει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η διάσταση που δίνει στην έννοια της Δικαιοσύνης γιατί « δίκαιη κοινωνία σημαίνει ίσα δικαιώματα για κάθε πολίτη». Επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το ξεκάθαρο μήνυμα των εκλογών και με σεβασμό σε αυτό προχωρά σε βασικές αλλαγές και ανανέωση του προσώπου του κόμματος για να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Εκλογές 2023 - Ολόκληρη η συνέντευξη

1.Κυρία Βουτυράκου, για ποιους λόγους να ψηφίσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου ένα κόμμα που έχασε στις κάλπες πριν από έναν μήνα; Τί άλλαξε στην εκλογική σας στρατηγική;

Το αποτέλεσμα των εκλογών μας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους πολίτες. Με σεβασμό στο μήνυμα αυτό προχωρήσαμε σε βασικές αλλαγές και ανανέωση του προσώπου του κόμματος με στόχο να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών και να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας σε κάθε έναν και κάθε μία πολίτη. Γιατί η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ψήφος σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Σημαίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και επαναφορά 13ης σύνταξης. Σημαίνει ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που έχει υποβαθμιστεί με τους νόμους και τις πολιτικές Χατζηδάκη. Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι τόσο ο ΦΠΑ όσο και ο ΕΦΚ συνιστούν έμμεσους φόρους, που επιβαρύνουν όμοια τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ανακουφίσει από τις επιπτώσεις της ακρίβειας τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών μελών της ΕΕ, όχι με επιδοματικές πολιτικές αλλά με άμεσες λύσεις. Τέλος, ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει αύξηση μισθών τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο.

2.Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία;

Στις 25 Ιουνίου στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών που προέκυψαν στις προηγούμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα πρόγραμμα, μία κυβερνητική πρόταση που απαντά στις ανάγκες των ελλήνων πολιτών. Στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα αυτό σε κάθε ψηφοφόρο, να του/της δείξουμε ότι μπορεί να υπάρχει μία κανονικότητα με καλύτερους μισθούς και πιο δίκαιες εργασιακές συνθήκες. Μία κανονικότητα που μπορεί να δώσει κίνητρα σε έναν νέο ή μία νέα να μείνει στη χώρα μας και κυρίως που θα οδηγεί σε μια κοινωνία δίκαιη και αξιοκρατική. Ο στόχος μας είναι διπλός: να αγωνιστούμε για τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν στις εκλογές του Μαΐου, αλλά και να ακούσουμε, να καταλάβουμε και εν συνεχεία να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη όσων δεν πείσαμε να μας στηρίξουν.

3.Προσωπικά ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς και ιδιαίτερα επιτυχημένη τί θα λέγατε στους νέους της ηλικίας σας ώστε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Αρχικά θα τους έλεγα να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές, να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί πρέπει να ακουστεί η φωνή των νέων, μιας γενιάς που δεν εκπροσωπείται -δυστυχώς- στην ελληνική Βουλή και το θέμα εδώ δεν είναι κομματικό, είναι θέμα δημοκρατίας. Στο γιατί να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα απαντήσω με το γιατί εγώ αρχικά αποφάσισα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να ενταχθώ εν συνεχεία και στην πρώτη γραμμή μαζί του σε αυτή την εκλογική μάχη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, να καταρρίψει το αφήγημα που ακούγαμε από παντού μεγαλώνοντας ότι “Όλοι ίδιοι είναι” και γιατί μου απέδειξε ότι η πολιτική έχει χώρο για νέους ανθρώπους με όραμα να συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνίας τους. Γιατί δεν κρίθηκα για την ηλικία μου, για το φύλο μου και γιατί ένιωσα ότι οι απόψεις και οι προτάσεις μου ακούγονταν.

Όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή την ενασχόλησή μου με τη ρομποτική έχω καλεστεί σε συναντήσεις με πολιτικούς διαφόρων κομμάτων. Συναντήσεις που καταλάβαινα εξαρχής πως πραγματοποιούνταν μονάχα για να βγει μια φωτογραφία και να γραφτεί ένα δελτίο τύπου. Καταλάβαινα δηλαδή πως όσα αιτήματα και να έθετα ή όσους προβληματισμούς και αν μοιραζόμουν δεν είχε σημασία. Αντιθέτως, όταν πριν από 2 χρόνια εντάχθηκα στο Think Tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βρέθηκα σε μία αίθουσα με καταξιωμένους ερευνητές, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, όλοι τουλάχιστον 15 χρόνια μεγαλύτεροί μου, που ήταν διατεθειμένοι να ακούσουν και να επεξεργαστούν τις θέσεις μου. Βρέθηκα σε ένα χώρο που μπορούσα να εκφραστώ και που είχα γύρω μου ανθρώπους πρόθυμους να αφουγκραστούν τι χρειαζόμαστε οι νέοι, πώς θα μπορέσουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα που προέρχεται μέσα από την κοινωνία, με μέλη που έχουν σπουδάσει σε δημόσια πανεπιστήμια, που γνωρίζουν τι σημαίνει δημόσιο νοσοκομείο και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Που έχουν βιώσει τα ίδια προβλήματα με τον κάθε ένα μας. Δεν ήρθε να κουνήσει το δάχτυλο στην κοινωνία λέγοντας της ότι ξέρει τι χρειάζεται. Είναι διαρκώς μέσα στην κοινωνία, από αυτήν εμπνέεται και για αυτήν παλεύει. Και αυτή η πρόθεση του, που στο δικό μου μυαλό ανέδειξε το ηθικό του πλεονέκτημα, με ώθησε να δίνω σήμερα μαζί του αυτό τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα.

4.Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών;

Όπως έχει αναφερθεί ήδη αρκετές φορές, στις 25 Ιουνίου οι κάλπες είναι άδειες. Πρόκειται για μία νέα εκλογική μάχη και με γνώμονα αυτό κάθε ένας και κάθε μία από εμάς ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά ως κόμμα προσπαθούμε να ακούσουμε αρχικά τους πολίτες και εν συνεχεία να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα και τις θέσεις μας και πως απαντούν στα βασικά προβλήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι κόμμα εξουσίας όχι διαμαρτυρίας. Πιστεύουμε στο σχέδιό μας για τη χώρα, πιστεύουμε πως η πρότασή μας είναι ικανή να δώσει διέξοδο και προοπτική στην κοινωνία. Στον δρόμο για την κάλπη, προσπαθούμε να αναδείξουμε όλες τις πτυχές του σχεδίου αυτού, ενός σχεδίου κοστολογημένου και ρεαλιστικού.

Και θα είμαστε εδώ, για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για να διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό κάθε πιθανότητα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

5.Τί σάς ανησυχεί στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας;

Αρκετά πράγματα με ανησυχούν. Για παράδειγμα, η μετατροπή των δημόσιων Νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως συνέβη και με το Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Είναι εξάλλου γνωστή η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας με τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε τομέα (Υγεία, Παιδεία, Νερό, κτλ).

Ωστόσο δεν θα εστιάσω σε συγκεκριμένους τομείς του προγράμματος, καθώς θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που συγκέντρωσε 40% στις προηγούμενες εκλογές και φθάσαμε αρχές Ιουνίου για να ερωτηθεί πρώτη φορά για την κοστολόγηση του προγράμματός της. Έτσι λοιπόν μάθαμε από τον κ. Χατζηδάκη ότι το πρόγραμμα της κοστίζει 8.9 δις, από τον κ. Πλεύρη 4 δις, από τον κ. Σκυλακάκη 9.1 δις. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι στο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2026 που υποβλήθηκε στην Κομισιόν από τη Νέα Δημοκρατία δεν εμφανίζονται συγκεκριμένα μέτρα από τις προεκλογικές εξαγγελίες της, παρόλο που το μεσοπρόθεσμο κατατέθηκε στις 29 Απριλίου του 2023 και άρα οι προεκλογικές εξαγγελίες αυτές είχαν ήδη γίνει. Με ανησυχεί λοιπόν ότι στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε το ποσοστό αυτό ένα κόμμα που δεν έχει καν κοστολογήσει το πρόγραμμά του.

Τέλος ως ένα άτομο που θα αγωνίζεται διαρκώς για την ανάδειξη του έργου των δημοσίων πανεπιστημίων (γιατί και εγώ σε αυτά φοίτησα) και θα υποστηρίζει τη σημασία κάθε παιδί στην Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση σε καλής ποιότητας, δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, με ανησυχεί το γεγονός ότι ήδη μία μέρα μετά τις εκλογές ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τους πολίτες να τους στηρίξουν για να έχουν 180 έδρες στις επόμενες εκλογές και να μπορούν να προβούν μονομερώς σε αναθεώρηση άρθρων στο Σύνταγμα. Θυμίζω ότι ήδη από το 2018 στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση η Νέα Δημοκρατία πάλευε να αλλάξει το Άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει ρητά: “ H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους ?. Η τροποποίηση αυτού του άρθρου ώστε να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με μέτρα όπως:

Α. Υποχρηματοδότηση των δημοσίων ΑΕΙ

Β. Θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Γ. Επιπλέον μείωση των εισακτέων με την θέσπιση της ΕΒΕ Δ. Κατάργηση του ασύλου

που ήδη ψήφισε και εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, προμηνύουν ένα δυσοίωνο αύριο για την δημόσια εκπαίδευση.

6. Τί σάς ενθουσιάζει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Η διάσταση που δίνει μέσα από το πρόγραμμά του στην έννοια της δικαιοσύνης. Γιατί δικαιοσύνη παντού, δίκαιη κοινωνία, σημαίνει ίσα δικαιώματα για κάθε πολίτη.

1. Σημαίνει δημόσια αγαθά και υπηρεσίες καλής ποιότητας για όλους. Για αυτό και η πρότασή μας περιλαμβάνει την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και αύξηση της χρηματοδότησης στη δημόσια Υγεία στο 7% και στη δημόσια Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνει μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ και ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθηγητών.

2. Σημαίνει υποστήριξη των νέων στη στεγαστική κρίση, ώστε να μπορούν να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι. Κάτι που απαντάται στο πρόγραμμά μας με διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου σε νέους και δημιουργία Τράπεζας στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέα ζευγάρια.

3. Σημαίνει αγώνας για ισότητα των δύο φύλων με ανασύσταση της Γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων και νομική αναγνώριση του εγκλήματος της γυναικοκτονίας με την ένταξη του στον Ποινικό Κώδικα.

4. Σημαίνει χρηστή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος των πολιτών, με στόχο την αναβάθμιση των επενδυτικών προοπτικών της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

5. Σημαίνει υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία με αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20% και εξασφάλιση Προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα (σε 24ωρη βάση)

7. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τις εκλογές τί θα σήμαινε για την κοινωνία;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) το 72.5% των καταθετών στην Ελλάδα έχουν καταθέσεις μέχρι 1000 ευρώ και μοιράζονται αθροιστικά το 1.4% των συνολικών καταθέσεων. Αντιθέτως μόλις το 0.7% διαθέτει καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και ελέγχει το 42% των συνολικών καταθέσεων. Παρά την ακρίβεια λοιπόν, οι μεγαλοκαταθέτες που το 2020 ήλεγχαν το 37% των καταθέσεων σήμερα έχουν αυξήσει το ποσό αυτό κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Μάιο, διαπιστώθηκε πως το 75% των συμμετεχόντων ακυρώνει δαπάνες διασκέδασης και το 54% έχει μειώσει τις αγορές του σε είδη τροφίμων για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Στον αντίποδα αυτών, όταν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάμε για ανάπτυξη, αναφερόμαστε σε μία συλλογική ανάπτυξη, σε μία κοινωνική ευημερία. Τι θα σημαίνει λοιπόν ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κοινωνία; Σημαίνει δίκαιη κοινωνία, δίκαιη ελάφρυνση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια. Για παράδειγμα, οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν το 2021-2022 6 δις. ευρώ υπερκέρδη και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει τη φορολόγηση αυτών στο 90%, μέτρο που θα φέρει.  5.45 δις έσοδα στα δημόσια ταμεία. Επιπλέον για τη φοροελάφρυνση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών προτείνουμε θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται επίσης πως κανένας πολίτης δεν θα χρειάζεται να πληρώσει για να απολαμβάνει δημόσια παιδεία, υγεία ή νερό και σηματοδοτεί ένα φρένο στη δεξιά ηγεμονία και τις πολιτικές της.

ΚΚΕΚυριάκος ΒελόπουλοςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Νέα ΔημοκρατίαεκλογέςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΖωή ΚωνσταντοπούλουΠΑΣΟΚΓιάνης ΒαρουφάκηςΚόμμα ΝίκηΔημήτρης ΚουτσούμπαςΝίκος Ανδρουλάκηςαποτελέσματα εκλογών 2023Πλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΜέΡΑ25εκλογές 2023