Πολιτική|10.06.2023 06:15

Εκλογές 2023: Πώς προδιαγράφεται η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο βασικός προεκλογικός στόχος και η κριτική της 26ης Ιουνίου

Βούλα Κεχαγιά

Τώρα πρόγραμμα και εκλογική μάχη, μετά τις 25 Ιουνίου συλλογικό ταμείο! Η πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάι προδιέγραψε ουσιαστικά την «επόμενη ημέρα» στην Κουμουνδούρου ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος που θα δώσουν οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκλογών- εκτός απροόπτου- θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας περιόδου για το κόμμα του κατά την οποία «όλοι θα κριθούμε» σε σχέση με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις παραλείψεις, τα λάθη, τη συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα και συνολικά με ό,τι έχει συμβεί από το 2019 έως σήμερα και αφορά την οργάνωση και την πολιτική του παρουσία. Προφανώς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τις προσωπικές του σκέψεις ωστόσο έβαλε ένα γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει η αξιολόγηση του καθενός και της καθεμιάς. Προτάσσοντας τη σοβαρότητα, τη συμβολή στον κοινό αγώνα, και τις δυνατότητες κάθε στελέχους.

Εκλογές 2023: Θα κριθούμε όλοι στις 26 του μήνα

«Θα κριθούμε όλοι και συλλογικά και ατομικά στις 26 του μήνα», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κάνοντας απολύτως ευκρινές ότι μετά τις εκλογές στην Κουμουνδούρου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο το οποίο σύμφωνα με κάποιες πρώτες σκέψεις ενδεχομένως και να πρέπει να περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ενός έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτα διαφορετικό συγκριτικά με τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογική ψυχρολουσία της 21ης Μαϊου όταν ανέλαβε ακέραια την πολιτική ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Μάλιστα και στην τελευταία του συνέντευξη επανέλαβε πως «εγώ έχω την ευθύνη, οι ηγέτες έχουν την ευθύνη πάντοτε για τις συλλογικές αποφάσεις κι εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από την ευθύνη». Σε σχέση δε με το ζήτημα της απλής αναλογικής το οποίο προσδιόρισε κατά την ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής ως ένα από τα τέσσερα αίτια της σοκαριστικής ήττας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε το δικό του «mea culpa» καθώς «η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν μπόρεσε να περπατήσει».

Προσώρας ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο μυαλό του μόνο την νέα εκλογική αναμέτρηση. Στην Κουμουνδούρου αποφεύγουν να μιλούν για τον «πήχη» των εκλογών αν και στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του κόμματος γίνεται σαφές ότι στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας», επανέλαβε άλλωστε ο ίδιος εκπέμποντας προς στελέχη και ψηφοφόρους το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον, δεν ήταν μία πολιτική «φωτοβολίδα» και μάλιστα θα καταφέρει να διατηρηθεί ως κόμμα εξουσίας σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που όπως ο ίδιος σχολίασε από το 2012 επέλεξε τον ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης της δεξιάς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΠλεύση ΕλευθερίαςΚόμμα ΝίκηΚΚΕαποτελέσματα εκλογών 2023Ζωή ΚωνσταντοπούλουΑλέξης ΤσίπραςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023εκλογέςΓιάνης ΒαρουφάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΜέΡΑ25Κυριάκος ΒελόπουλοςΔημήτρης Κουτσούμπαςεκλογές 2023