Πολιτική|11.06.2023 19:53

Εκλογές 2023 - «Βγήκαν τα μαχαίρια» για τη Ροδόπη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Οι κατηγορίες Μητσοτάκη και η αντεπίθεση του Τσίπρα

Newsroom

Σε μείζον θέμα της προεκλογικής περιόδου αναδεικνύεται το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης μετά τις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιουρ στη Ροδόπη και Χουσειν Ζειμπέκ στην Ξάνθη στηρίχθηκαν από το τουρκικό προξενείο. Οι δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αποκορύφωσε την ένταση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και  ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνουν στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την Ντόρα Μπακογιάννη για «επικίνδυνα παιχνίδια» και «πρακτικές μαφίας».

Εκλογές 2023: «Φτηνά προεκλογικά παιχνίδια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ότι υπήρξαν εντονότατες παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και την Ξάνθη με μηνύματα και ότι είχε ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας απολυτά για το γεγονός ότι το τουρκικό προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ των δύο».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για φθηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ' όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα;» είπε καλεσμένος στο TRT.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κα. Μπακογιάννη λέγοντας ότι πήγε στη Ροδόπη και απείλησε τη μειονότητα. «"Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα", τους είπε. Αυτές είναι λογικές μαφίας. Λυπάμαι γι' αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυπατζίδικες λογικές που «με βρίσκουν αντίθετο και επαναλαμβάνω ότι είναι επικίνδυνες γιατί εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέσεις με το προξενείο δεν θα τελειώσουμε εκεί» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «είδα που μίλησε για κυπατζίδικες πρακτικές αλήθεια; Δεν μου λέτε γιατί έχει η ΕΥΠ κλιμάκιο στην Κομοτήνη και όχι στην Κοζάνη; Δεν καταλαβαίνουμε τι διακινδυνεύεται στη Θράκη;»

Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη

Η ίδια απάντησε η κυρία Μπακογιάννη απάντησε σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ «έχετε ακούσει ποτέ κανέναν πολιτικό εκβιασμό να γίνεται μπροστά σε 15 τηλεοπτικά κανάλια. Εγώ έχω μια μακροχρόνια σχέση με μειονότητα με την μειονότητα πάνω από 30 χρόνια ανεβαίνω και κατεβαίνω τα βουνά Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό που τους είπα είναι ότι χρειάζεται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης να αποδειχθεί και στην κάλπη», σημείωσε χαρακτηριστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει αιχμές αν εκείνη ήταν «εκλεκτή του τουρκικού προξενείου», καθώς το κόμμα που είχε ιδρύσει έλαβε  στις εκλογές του 2012 εξαπλάσια ποσοστά στην Ροδόπη σχετικά με το σύνολο της επικράτειας.

«Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56%  αλλά στη Ροδόπη 18%. Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν

«Πυρά» και από την αντιπολίτευση προς την Μπακογιάννη

«Πυρά» πάντως κατά των δηλώσεων της Ντόρας Μποκογιάννη εξαπέλυσαν και ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει «άκουσα σε ένα βίντεο την κα. Μπακογιάννη να μιλά σε 'Ελληνες με παλαιοκομματικό πελατειακό λόγο του '60 αυτόν που θέλουμε να αφήσουμε πίσω» και τον Κυριάκο Βελόπουλο «Όποιος εκβιάζει κατοίκους της Θράκης, όποιος πηγαίνει ωμά και τους λέει «με στεναχωρήσατε και την άλλη φορά εάν δεν ψηφίσετε εμάς θα σας κάνω τον βίο αβίωτο» είναι ωμός εκβιαστής. Τελεία και παύλα. Για την κυρία Μπακογιάννη αναφέρομαι».

Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε την «κόκκινη γραμμή»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις και κάνει το άσπρο μαύρο. Ως συνήθως», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στο θέμα με τους δύο υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.

Και επισημαίνει: «Δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα ψηφίζεται στη Ροδόπη. Αρκεί να μην εκπροσωπεί την "τουρκική" μειονότητα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή κι ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε. Είναι εθνικό ζήτημα οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να μην είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε προειδοποιήσεις και πληροφορίες που επίσημα του μεταφέρθηκαν ΠΡΙΝ τις εκλογές και συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά. Ανακατεύοντας και δυσφημώντας από την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι και την ΕΥΠ που έχει κρίσιμο και διαχρονικό ρόλο στα μειονοτικά ζητήματα εδώ και δεκαετίες.

Αντί να πετάει, λοιπόν, την μπάλα στην εξέδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοί του πρέπει να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εκπροσωπούν και διεκδικούν την ψήφο της μουσουλμανικής ή της «τουρκικής» μειονότητας; Θέλουμε μια απλή, ξεκάθαρη απάντηση από τους δύο υποψήφιους», καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζωή Κωνσταντοπούλουεκλογές 2023ειδήσεις τώραΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάνης ΒαρουφάκηςΚΚΕεκλογέςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚόμμα ΝίκηΠλεύση ΕλευθερίαςΝίκος Ανδρουλάκηςελληνική μειονότηταΡοδόπηΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΜέΡΑ25Αλέξης Τσίπρας