Πολιτική|12.06.2023 18:00

Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα από την αναγνώριση της ΤΔΒΚ»

Μαρία Ζαχαράκη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Επίσκεψη στα Κατεχόμενα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την νέα επικράτησή του στις τουρκικές εκλογές, θέλησε να μιλήσει με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Στις συζητήσεις των δύο φυσικά κυριάρχησε το «Κυπριακό», κάτι που φάνηκε από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Οι δύο του έστειλαν μηνύματα εμμένοντας στην μόνιμη θέση της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό και πραγματοποιώντας δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα

Ο πρόεδρος Ερντογάν, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «αν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», εμμένοντας σε μία προϋπόθεση η οποία για την Ελλάδα αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την ειρήνη στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος, σημείωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η Ειρήνη στην περιοχή, ωστόσο, σημείωσε ότι αν κάποιοι θέλουν να εμποδίσουν, τότε η Τουρκία θα πρέπει να δράσει διαφορετικά.

Όσοι επιδίδονται σε εξοπλιστικές δραστηριότητες, να υπολογίσουν τους κινδύνους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε επίσης πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ μειονότητα και δεν θα γίνουν ποτέ μειονότητα, όσοι αγνοούν αυτές τις πραγματικότητες συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού», στράφηκε κατά τρίτων δυνάμεων και ειδικά των ΗΠΑ.

«Όσοι επιδίδονται σε παράλογες εξοπλιστικές δραστηριότητες εναντίον των ισορροπιών στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να υπολογίσουν εξονυχιστικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι προσπάθειες».

«Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας σημαίνει και δική μας ειρήνη και ασφάλεια ως πατρίδα τους. Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε.

Τατάρ: Με τη στήριξη της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ, σημείωσε ότι «η Γαλάζια Πατρίδα βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Ο τουρκοκυπριακός λαός ήταν πάντα δεμένος με τη μητέρα πατρίδα, τη Δημοκρατία της Τουρκίας». «Με τη στήριξή σας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη νέα πολιτική μέχρι τέλους».

Μάλιστα ο κ. Τατάρ τόνισε ότι σύντομα ξεκινά η κατασκευή 1.192 κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.

«Πλέον δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα παλιά. Επειδή έχει αναδυθεί μια νέα πολιτική. Με την υποστήριξή σας, με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας, το εξηγήσαμε σε όλο τον κόσμο. Διότι στις συμφωνίες του 1960, οι Τουρκοκύπριοι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όσο και οι Ελληνοκύπριοι, τα οποία ονομάζουμε κεκτημένα δικαιώματα. Αυτά τα κεκτημένα δικαιώματα είναι που αποτελούν τη βάση της νέας μας πολιτικής. Ως εκ τούτου, ναι, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προειδοποιούμε την άλλη πλευρά με εποικοδομητικές προτάσεις για την Κύπρο. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο. Ενώ αυτοί οι δύο ξεχωριστοί λαοί μοιράζονται αυτή τη γεωγραφία και το ίδιο νησί, σίγουρα μπορούν να συνεργαστούν στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας», πρόσθεσε.

Ερντογάν: Αν κάποιοι εμποδίζουν την ειρήνη, θα δράσουμε διαφορετικα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ρωτήθηκε επίσης «αν θα έχει η Τουρκία έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο τη νέα περίοδο; Σε αυτό το πλαίσιο, εάν δημιουργηθεί ένα τραπέζι μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, θα έχει η Τουρκία οποιαδήποτε προϋπόθεση για να καθίσει η Τουρκία σε αυτό το τραπέζι;», για να απαντήσει.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι ήδη ξεκάθαρος, αυτός ο οδικός χάρτης έχει ως σημείο αναφοράς την Ειρήνη, γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη, και αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα δράσουμε και εμείς διαφορετικα, θέλουμε να μην τίθενται τέτοια εμπόδια μπροστά μας. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως Θάλασσα της Ειρήνης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΚυπριακόΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚατεχόμεναΤουρκία