Πολιτική|20.06.2023 22:12

Εκλογές 2023: Κόντρα Σκυλακάκη με Αχτσιόγλου στον «αέρα» του OPEN για την κοστολόγηση του προγράμματος της ΝΔ

Newsroom

Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, ανεβαίνει επιπλέον το πολιτικό θερμόμετρο με τη νέα κόντρα μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αφορά στην κοστολόγηση των προεκλογικών εξαγγελιών του κόμματος της Πειραιώς. Τη συζήτηση, πυροδότησε σημερινή δήλωση του Θεόδωρου Σκυλακάκη (αναπληρωτή υπουργού οικονομικών της ΝΔ), ότι κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες της, δεν βρίσκονται στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει το κόμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για το θέμα μίλησε ο ίδιος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μιχάλη Κατρίνη, στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις εκλογές. 

«Η ανακοίνωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν είναι στο μεσοπρόθεσμο. Δεν έχουμε καταθέσει μεσοπρόθεσμο. Όσον αφορά στο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο είναι για τρία χρόνια, για το 2024 – 26, είχαμε πει από την αρχή, και το είπα με μεγάλη σαφήνεια στις 9 Μαΐου, ότι ένα μέρος είναι ρητά  μέσα στο πρόγραμμα. Κάθε μέτρο, συγκεκριμένα περιγεγραμμένο. Και υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι, που θα καλυφθεί από τη διαφορά μεταξύ των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε υποχρέωση να φέρουμε, που είναι της τάξεως του 2%. Και των πρωτογενών πλεονασμάτων που γράφει το πρόγραμμα σταθερότητας, και ρητά αναφέρουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν για τα προεκλογικά μέτρα, χωρίς να αναφέρουμε ένα - ένα τα μέτρα και την κοστολόγηση», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος απάντησε και στην ερώτηση πώς ξέρει ότι, η πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό προκύπτει από το μακροοικονομικό σενάριο κι αυτό καταθέτουμε στην επιτροπή. Εμείς βάζουμε μέσα τις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας που είναι  2,1%, 2,3%, 2,3% έναντι 2. Αυτό κάνει 0,7%. Τον τέταρτο χρόνο, θα πιάσουμε περίπου 3%. Το άθροισμα αυτών των τριών ετών συν το τέταρτο μάς κάνει τα 3 δισ. Σάς διαβεβαιώ ότι υπάρχει με μεγάλη βεβαιότητα ο δημοσιονομικός χώρος. Τα μέτρα δεν μπορούσαν να είναι από πλευράς θεσμικής στο πρόγραμμα σταθερότητας από την ώρα που αυτό ετοιμάστηκε τον Μάρτιο, όταν η ανακοίνωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ έγινε στις 26 Απριλίου».

«Η ΝΔ θα μειώσει τις δαπάνες στην υγεία»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποια βασικά συμπεράσματα από όσα απάντησε ο κ. Σκυλακάκης. «το πρώτο, ότι αυτό που υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης είναι αυτό που είχε πει κι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο εβδομάδες, ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Αυτό που πριν από δύο μέρες είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι βρίσκονται στο πρόγραμμα σταθερότητας είναι ένα ψέμα. Δεύτερον, το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η ΝΔ λέει ότι οι δαπάνες για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι σε πραγματικούς όρους -δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό- μειωμένες, κατά 730 εκατομμύρια. 'Αρα αυτή η αύξηση που υπόσχεται δεν περιλαμβάνεται σε αυτό που κατέθεσε στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Ακόμα, οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου (αναλώσιμα σε νοσοκομεία, σχολεία, κ.α. ), θα είναι μειωμένες, κατά 10%. Και το τρίτον, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα αυξηθούν κατά 25%, όπως λέει η ΝΔ, αλλά, σε ονομαστικούς όρους 12% και σε πραγματικούς όρους (με δεδομένο τον πληθωρισμό), μόλις 1%. Τρίτο σημείο, για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που έχει τεράστια σημασία. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν όσο λέει, γιατί θα τους συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία δεν υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα σταθερότητας. Αυτό δεν ισχύει από πουθενά. Την περίοδο '19 – '22  ο κατώτατος αυξήθηκε σωρευτικά 20%, ο μέσος αυξήθηκε 1%. Επ’ ουδενί δεν υπάρχει αντιστοίχιση με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο μέσος μισθός για να αυξηθεί με συγκεκριμένες πολιτικές : συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ξεπάγωμα τριετιών. Υπάρχουν και μία σειρά από άλλα μέτρα τα οποία αναφέρει η ΝΔ στο πρόγραμμά της τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά, και δεν υπάρχει και καμία κοστολόγηση. Παράδειγμα: θα μειωθεί ο χρόνος απόκρισης του ΕΚΑΒ στα 7 λεπτά. Πώς θα γίνει αυτό; Με τι λεφτά, Πόσο θα κοστίσει; Θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα χειρουργεία κατά 50%. Πώς θα γίνει αυτό; Επομένως εδώ έχουμε μία σειρά από εξαγγελίες προεκλογικές οι οποίες είναι γράμμα κενό». 

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε στους ισχυρισμούς της Έφης Αχτσιόγλου απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ότι, «θα ήταν χρήσιμο να ρωτήσετε και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εδώ είναι το τρελό, ότι μάς φέρνει ένα πρόγραμμα τελείως εξωπραγματικό δημοσιονομικά, δεν υπάρχει ένα στο δισεκατομμύριο να εφαρμοστεί». 

«Το 50% των δανείων ανάκαμψης το έχουν πάρει 136 επιχειρήσεις»

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε πως, «καταρρίπτοναι μία σειρά από μύθοι τους οποίους έχει εντέχνως φολοτεχνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρώτος μύθος έιναι ότι, η ΝΔ ό,τι λέει είναι κοστολογημένο και το εννοεί. Θυμάστε το '19, που ο Μητσοτάκης έλεγε ότι θα καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος κι ότι θα μειώσει την έμμεση φορολογία; Έκανε κάτι από τα δύο; Όχι. Μάλιστα το ένα το εγκατέλειψε, το δεύτερο το επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες. Δεύτερον, είδαμε και τώρα ότι, η κοστολόγηση του προγράμματος της ΝΔ απέχει πολύ από αυτό που επισήμως λέει. Τρίτον, ακούω για πρωτογενή πλεονάσματα σε μία οικονομία που το κρατικό χρέος είναι 400 δις. και κατά την τετραετίας Μητσοτάκη επιπλέον 45 δις. Οι εγγυήσεις είναι κοντά στα 30 δις. Επισήμως, το πρώτο τρίμηνο του '23 τα ληξιπρόσθεσμα του δημοσίου αυξήθηκαν 2 δις., κατά 800 εκατομμύρια οι οφειλές προς τα νοσοκομεία. Άρα έχουμε τεχνητή συγκράτηση δαπανών για να εμφανιστούν δήθεν πλεονάσματα για να μπορεί σήμερα να λέει ότι έχουμε δημοσιονομικό χώρο κι ότι θα κάνουν παροχές. Η κυβέρνηση που λέει ότι απευθύνεται σε όοους τους Έλληνες, αλλά το 50% των δανείων ανάκαμψης το έχουν πάρει 136 επιχειρήσεις, όταν έχουμε 300.000 επιχειρήσεις στη χώρα. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη η οποία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν το 88% είναι από την κατανάλωση και οι επενδύσεις στο 13%. Όλα αυτά θα τα βρει μπροστά της η χώρα», τόνισε. 

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συνέχεια, θέλησε να τοποθετηθεί στους ισχυρισμούς της κ. Αχτσιόγλου για τις δαπάνες στην υγεία. «Τους πρώτους μήνες του έτους τα νοσοκομεία παγίως έχουν δυσκολία να δικεπεραιώσουν τις δαπάνες για λόγους γραφειοκρατικούς. Τους έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό και τους κυνηγάμε να πληρώσουν. Τα λεφτά τα έχουν στο χέρι. Πρακτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,9%. Η Ελλάδα στον προϋπολογισμό της, έχει προβλέψει 0,7% κι εμείς στο πρόγραμμα σταθερότητας, 1%. Όταν η ευρωπαϊκή επιτροπή προβλέπει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, εσείς από πού κι ως πού έρχεστε να μάς πείτε; Ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπη προέβλεπε καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, οι αγορές οι οποίες έχουν «καεί» από την Ελλάδα, μάς δίνουν χαμηλότερα επιτόκια από την Ιταλία, που είναι χώρα με επενδυτική βαθμίδα. Τρίτον, μιλάτε για κρατικό χρέος ενώ ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το μόνο που μετράει στην πραγματική οικονομία, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, και στις αγορές, είναι το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Το οποίο μειώθηκε, από 183% του ΑΕΠ που παραλάβαμε, σε 171%. Οι προσλήψεις είναι μέσα, έχουμε βγάλει ανακοίνωση, εξηγούμε ότι οι προσλήψεις περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο», είπε.

  • Αχτσιόγλου: Διαψεύστε τον κ. Σκέρτσο, το μόνο που επιβεβαιώσατε με την ανακοίνωσή σας είναι ότι, οι προσλήψεις σας, θα είναι όσες και οι αποχωρήσεις. Αυτό δεν είναι νέες προσλήψεις, μην κοροϊδεύουμε και τον κόσμο. Επιβεβαιώνετε ότι δεν θα υπάρχει νέα πρόσληψη;
  • Σκυλακάκης: Παραλάβαμε 7.000 λιγότερους στο ΕΣΥ από ό, τι έχουμε τώρα. Αυξήθηκε ο πραγματικός αριθμός από 100.000 σε 107.000, όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. 
  • Αχτσιόγλου: Κύριε Σκυλακάκη, συγκεκριμένα, θα κάνετε νέες προσλήψεις; Πώς θα κάνετε; Δεν είναι νέες προλήψεις, είναι αντικατάσταση των αποχωρήσεων. Λέτε 50.000 νέες προσλήψεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι οποίες δεν φαίνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας, φαίνονται μόνο 12.900 και απαντάει ο κ. Σκέρτσος, «μα εμείς δεν είπαμε νέες, είπαμε αντικατάσταση αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν».
  • Σκυλακάκης: Προφανώς
  • Αχτσιόγλου: Α, προφανώς. Άρα τα νοσοκομεία μας θα μείνουν στην κατάσταση που είναι σήμερα. Είναι σημαντικό να το ξέρει ο κόσμος.
  • Σκυλακάκης: Δεν αντιμετωπίζεται το δημόσιο με ενιαίο τρόπο. Αλλού, όπου μπαίνει η ψηφιοποίηση χρειάζονται λιγότεροι εργαζόμενοι -βεβαίως εσείς είστε υπέρ του να προσλαμβάνονται οι άνθρωποι για να κάθονται.
  • Αχτσιόγλου: Βέβαια, αυτή είναι η αντίληψή σας για τους υγειονομικούς.
  • Σκυλακάκης: Βεβαίως. Όχι, ενώ εμείς λέμε ότι θα μεταφέρουμε ανθρώπους από άλλα κομμάτια του δημοσίου, θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα υγείας. Όχι κινητικότητα. Να εξηγήσουμε για να καταλάβουν και οι πολίτες. Εμείς λέμε, θα τους αυξήσουμε και σε πραγματικό μέγεθος. Βεβαίως, στην υγεία θα πάνε πάνω από 107.000. Το πόσοι, θα το δούμε στη διάρκεια της δεκαετίας.
  • Αχτσιόγλου: Πόσες νέες προσλήψεις θα κάνετε κ. Σκυλακάκη; Δεν είναι νέες, είναι αντικατάσταση των συνταξιοδοτηθέντων. 
  • Σκυλακάκης: 10.000.
  • Αχτσιόγλου: Θα είναι πρόσθετες; Άλλα έχει πει ο κ. Σκέρτσος, άρα, ή είπε ψέματα ή δεν γνωρίζει.
  • Σκυλακάκης: Τα ψέματα είναι δική σας ειδικότητα.
  • Αχτσιόγλου: Προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τι λέτε, αν απλά θα αντικατασταθούν αυτοί που συνταξιοδοτούνται, το ΕΣΥ θα μείνει ως έχει. Δηλαδή, οι άνθρωποι θα έχουν πρόβλημα στην περίθαλψη.
  • Σκυλακάκης: Δεν θα φύγουν 10.000 από το Σύστημα Υγείας. Γιατί ένα κομμάτι του συστήματος υγείας είναι και αυτοί που έχουν μπει με άλλου είδους συμβάσεις. Οπωσδήποτε κάποιοι επικουρικοί θα γίνουν μόνιμοι. Εμείς θα προσθέσουμα ανθρώπους στο ΕΣΥ και σταδιακά, καθώς θα προχωράει η ψηφιοποίηση στο υπόλοιπο κράτος, δεν θα κάνουμε 100% αντικατάσταση εκεί που οι θέσεις εργασίας που χρειάζονται θα είναι λιγότερες. Σε άλλα κομμάτια του κράτους που έχουνε πολύ περισσότερο γραφειοκρατικό κομμάτι.
  • Αχτσιόγλου: Άρα, δεν έχουμε 50.000 νέες προσλήψεις, να το ξεκαθαρίσετε αυτό στο πρόγραμμά σας. Επαναλαμβάνω, γιατί ο κόσμος πρέπει να το ξέρει. Είπατε θα κάνετε 50.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο. Πριν από λίγο, μάς είπατε ότι στον τομέα της υγείας θα κάνετε 10.000 νέες προσλήψεις, σε άλλους τομείς δεν θα αντικαταστήσετε αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Δηλαδή, στην παιδεία δεν θα τους αντικαταστήσετε; Από πού θα είναι τελικά το αποτέλεσμα των πρσλήψεων;
  • Σκυλακάκης: Υπάρχουν πολλοί τομείς που μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Και θα το δούμε πρακτικά στην πορεία των ετών.
  • Αχτσιόγλου: Αυτό λέω, ότι ζητάτε λευκή επιταγή για να δουν στο μέλλον τι θα κάνουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογέςειδήσεις τώραΕλληνική ΛύσηΚΚΕΆκης ΣκέρτσοςΠΑΣΟΚεκλογές 2023Δημήτρης ΚουτσούμπαςΕΕΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΒελόπουλοςΈφη ΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑΜιχάλης ΚατρίνηςΝέα ΔημοκρατίαΘεόδωρος ΣκυλακάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος Μητσοτάκης