Πολιτική|27.06.2023 22:50

Ξανά στο προσκήνιο τα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές: Τα πρώτα μηνύματα της νέας κυβέρνησης στην Άγκυρα και η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Newsroom

Στο προσκήνιο επανέρχονται εκ νέου τα ελληνοτουρκικά με τις εκλογικές διαδικασίες στις 2 χώρες να έχουν ολοκληρωθεί. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα κρατά χαμηλούς τόνους – πλην ορισμένων ρητορικών εξάρσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- στην Αθήνα κρατούν μικρό καλάθι προς το παρόν, υπενθυμίζουν τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στρέφουν τα βλέμματα στη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Τα μηνύματα Γεραπετρίτη και Δένδια

Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται την κυριαρχία της, έστειλε ο νέος υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. «Η εξωτερική πολιτική θα συνεχίσει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Χρέος να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία. Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, μήνυμα προς την Άγκυρα έστελνε και ο Νίκος Δένδιας, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, στο υπουργείο Άμυνας. «Πάγια ελληνική θέση ότι η Ελλάδα ζητά αρμονικές σχέσεις με όλες τις χώρες, ωστόσο κρατά ξίφος δικαίου και δεν επιτρέπει σε κανέναν να επιβουλευτεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ελπίζουμε να αξιοποιηθεί η βελτίωση του κλίματος. Ελπίζω να μην υπάρξουν συμπεριφορές που θα οδηγήσουν στο πρόσφατο παρελθόν».

Πώς θα αντιμετωπίσει τα ελληνοτουρκικά ο Ερντογάν

Μία πρώτη γεύση πάντως, για το πού θα το πάει ο Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, θα φανεί στη συνάντηση που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Συνάντηση που ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά το χθεσινό, συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η τουρκική προεδρία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Μητσοτάκη για την επιτυχία που σημείωσε στις εκλογές και εξέφρασε τις ευχές του η νέα περίοδος να είναι ευεργετική για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκε ότι η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες που έχουν την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των λαών τους αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Παράλληλα, ο τουρκικός τύπος επισημαίνει τις παράλληλες αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία των υπουργείων εξωτερικών των δυο χωρών, με την Χουριέτ, να μιλάει μάλιστα για τοποθέτηση πολύ στενών και έμπιστων συνεργατών τόσο του Ερντογάν όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞΝίκος ΔένδιαςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓιώργος Γεραπετρίτηςελληνοτουρκικάειδήσεις τώρα