Πολιτική|06.07.2023 07:02

Προγραμματικές δηλώσεις: Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης – Η ατζέντα που προτάσσει και τα σημεία «κλειδιά»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το σχέδιο για την Ελλάδα της «νέας εποχής»- που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2027- θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ξεκινά η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις  της κυβέρνησης.

Προγραμματικές δηλώσεις: Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο στη συζήτηση θα έχει η οικονομία, καθώς ο πρωθυπουργός θα εστιάσει σε μια σειρά από φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους για την επόμενη ημέρα και παράλληλα θα ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα στήριξης. Μάλιστα  θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν και μέτρα έκπληξη, που πιθανότατα θα είναι εστιασμένα στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στον «επίμονο» πληθωρισμό στα τρόφιμα.

Ωστόσο αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει στην παρουσίαση των μέτρων αλλά θα περιγράψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2027. Ειδικότερα θα εστιάσει σε παρεμβάσεις που θα ξεδιπλώνονται σε πέντε άξονες: την Παραγωγική Ελλάδα, την Κοινωνική Ελλάδα, την Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, την Δίκαιη Ελλάδα και την Ισχυρή Ελλάδα (να σημειωθεί εδώ πως στις προεκλογικές ομιλίες είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά τα μέτρα για την κάθε «Ελλάδα»).

Στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:

  • Θα εστιάσει στην επόμενη ημέρα, κάνοντας αναφορά σε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα συμβάλλουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση των εξαγωγών κ.α. Στόχος είναι να στείλει σήμα πως η χώρα έχει οριστικά  γυρίσει σελίδα και δεν είναι τυχαίο πως πρόσφατα ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα και συγκεκριμένα δύο χρόνια πριν τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου.
  • Θα περιγράψει μια σειρά από μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πακέτο που θα «τρέξει» το 2024 (με το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφίζεται μέσα στον Ιούλιο). Εκπέμποντας βέβαια εμφατικά το μήνυμα πως πρόκειται για μέτρα κοστολογημένα, καθώς στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Παράλληλα έμφαση θα δοθεί σε μια ατζέντα καθημερινότητας με το βάρος να πέφτει σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη και ευρύτερα ο εκσυγχρονισμός του κράτος. «Αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά, δηλαδή καλύτερους μισθούς, καλύτερη δημόσια υγεία, ακόμη περισσότερο εκσυγχρονισμό του κράτους και αντιμετώπιση των παθογενειών και βελτίωση όλων των υπόλοιπων τομών και μια ακόμη πιο ισχυρή Ελλάδα, θέλουμε να τα κάνουμε πράξη μέρα με τη μέρα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Προσέθεσε πως «κάποια πράγματα μπορεί να λυθούν λίγο πιο γρήγορα, κάποια θα θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά τίποτα δεν θα μείνει πίσω».

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης.

Σε τέσσερα κεντρικά σημεία θα εστιάσει στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός:

  1. Σε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο νομοσχέδιο -που θα περάσει μέσα στο μήνα από την Βουλή - θα προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και μείωση κατά 10%,του  ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές. Επίσης έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
  2. Σε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Στο δημόσιο τομέα το 2024 θα μπει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο, που φέρνει αυξήσεις στους μισθούς με το βάρος να πέφτει στους νεοεισερχόμενους και σε όσους έχουν θέση ευθύνης. Επίσης θα υπάρξει αύξηση της οικογενειακής παροχής και το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα  120 ευρώ για τα δύο παιδιά,  από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά. Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 μέχρι το 2027, ενώ ο μέσος μισθός  στο τέλος της τετραετίας θα έχει φτάσει τα 1500 ευρώ. Νέα αύξηση κοντά στο 4% έρχεται στις συντάξεις το 2024, ενώ ευνοϊκότερο πλαίσιο μπαίνει σε εφαρμογή για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
  3. Σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των νοικοκυριών, κυρίως των πιο ευάλωτων. To «καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται επέκταση του Market Pass αρχικά μέχρι τον Οκτώβριο. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιο μέτρο έκπληξη.
  4. Σε δράσεις εστιασμένες στους νέους. Ο αριθμός των νέων από 25 έως 39 ετών που θα μπορούν να πάρουν φθηνά στεγαστικά δάνεια - μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - θα διπλασιαστεί. Επίσης μέσα στον Ιούλιο θα ψηφιστεί το Youth Pass για  νέους 18 - 19 ετών.
Κυριάκος Μητσοτάκηςπρογραμματικές δηλώσειςειδήσεις τώραΒουλήμέτρα στήριξηςκυβέρνηση