Πολιτική|07.07.2023 21:35

Έρχονται αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Οι μηνυτές που δεν δικαιώνονται θα πληρώνουν δικαστικά έξοδα, προαναγγέλλει ο Φλωρίδης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στη Βουλή. Αρχικά προανήγγειλε ότι προκειμένου να σταματήσει «η δικομανία», μηνύσεις και αναφορές που τίθενται κατά νόμο στο αρχείο, θα ακολουθούνται υποχρεωτικά από την καταβολή σημαντικών δικαστικών εξόδων.

«Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκτεταμένες αλλαγές στους Κώδικες»

Το ίδιο θα συμβεί και για τις δίκες όπου ο ηττηθείς πρέπει να καταβάλει τα πραγματικά έξοδα του νικήσαντος διαδίκου. «Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που είναι και θα παραμείνει ανεμπόδιστη, δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά με σωρεία αβάσιμων μηνύσεων, αναφορών και αγωγών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκτεταμένες αλλαγές στους Κώδικες. 

«Θα επιχειρήσουμε σημειακές παρεμβάσεις στους Κώδικες, ώστε να επανατοποθετηθούν κάποια θεμελιώδη ζητήματα», είπε και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Έχει επικρατήσει να μιλάμε για «χαμηλή εγκληματικότητα» και «υψηλή ή βαριά εγκληματικότητα». Μια ληστεία Τράπεζας ας πούμε, με λεία σημαντικό ποσό, τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό χαρακτηρίζεται «βαρύ έγκλημα». Σωστά.  Η κλοπή 3.000 ή 5.000 ευρώ από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που μπορεί να ήταν οι οικονομίες μιας ζωής «για ώρα ανάγκης», πώς θα τη χαρακτηρίσουμε; «Χαμηλή εγκληματικότητα;». Με την κρατούσα αντίληψη και ιεράρχηση, ναι.

Όμως, αν ρωτήσουμε το ηλικιωμένο ζευγάρι, θα μας πει ότι αυτό ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να τους συμβεί. Η βία που ασκείται στις ψυχές και τα σώματα των συμπολιτών μας πού κατατάσσεται; Οι βανδαλισμοί των δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών, πού κατατάσσονται; Η προσβολή της τιμής και της υπόληψης των συνανθρώπων μας, πού κατατάσσεται; Οι λεγόμενες «μικρές απάτες» που αφαιρούν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία από τους συμπολίτες μας, πού κατατάσσονται;»

«Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί τόσα χρόνια, επικράτησαν εκείνες οι απόψεις που θεωρούν ότι δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα όσων κατηγορούνται για παράνομες πράξεις. Και πολύ σωστά! Ένα κράτος δικαίου, όπως το δικό μας, πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά. Όμως σε ποιον τομέα; Σ’ εκείνον όπου ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και σε μια σύννομη μεταχείριση στην προανακριτική και την ανακριτική διαδικασία», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Αλλά όλη αυτή η συζήτηση, ξεχνάει (;) την ανάγκη της επιβολής και δίκαιων ποινών, οι οποίες όμως πρέπει και να εκτελούνται. Έτσι, η συνταγματική προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, οδήγησε, σε μεγάλο βαθμό, στην ατιμωρησία τους. Για όλα αυτά τα εγκλήματα που σας ανέφερα παραπάνω, και πολλά ακόμη που καθιστούν αφόρητη τη ζωή των συμπολιτών μας που τα υφίστανται, η ποινική κύρωση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Δεν χρειάζεται καν ο κατηγορούμενος να πάει στο Δικαστήριο, το οποίο είναι σχεδόν υποχρεωμένο από τον υφιστάμενο Ποινικό Κώδικα, να βάλει μια ποινή και στη συνέχεια να την αναστείλει».

«Αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος. Οι ποινές, θα δούμε από πιο όριο, πρέπει να εκτελούνται υποχρεωτικά. Τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Προφανώς θα επαναφέρουμε και την χρηματική μετατροπή κάποιων ποινών ή τμήματος αυτών, αλλά το Ποινικό Δίκαιο, εκτός από τον τιμωρητικό του χαρακτήρα, πρέπει να ενισχύσει τον προληπτικό και τον αποτρεπτικό του χαρακτήρα. Όλοι όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή, θα είναι πολύ σοβαρό», επεσήμανε.

«Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρυθμίσουμε. Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Έχει πολύ δουλειά εκεί να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο ενώ κάποιοι άλλοι πως καταφέρνουν και τη γλιτώνουν; Επειδή αναφερθήκατε στις Τράπεζες κ. Φάμελλε, θέλω να σας πω το εξής: υπήρχε ένα άρθρο στον ποινικό κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. Ξέρετε πότε περιέργως εξαφανίστηκε το άρθρο αυτό από τον ποινικό κώδικα; Στην αναθεώρηση που κάνατε το 2019. Δεν υπάρχει άρθρο για την τοκογλυφία των τραπεζών από τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάτε για την προστασία των δανειοληπτών», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Πέντε ερωτήματα από τον Φάμελλο

Από την πλευρά του ο  Προέδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος έθεσε  στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη πέντε ερωτήματα :  

  • Τι θα γίνει με την απόδοση δικαιοσύνης σε ότι αφορά τις υποκλοπές;  
  • Τι θα γίνει με το σκάνδαλο της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ και την ασυλία των τραπεζικών στελεχών;  
  • Θα προχωρήσετε σε νομική κατοχύρωση των γυναικοκτονιών;  
  • Η κυβέρνηση θέλει να ενοποιήσει ανεξάρτητες αρχές, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων και διαχείρισης του απορρήτου των επικοινωνιών;  
  • Θα ενημερώσετε την ολομέλεια για το χρόνο που θα ανοίξετε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Γιατί αφέθηκε να εννοηθεί πως θα επιχειρηθεί μέσω του άρθρου 28 η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ; 
Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η απιστία (των τραπεζιτών), δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. «Η απιστία, δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθαίρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι υπήρχε ένα άρθρο στον Ποινικό Κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. «Αυτό περιέργως εξαφανίστηκε στην αναθεώρηση του 2019», σημείωσε.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΔικαιοσύνηνομοσχέδιοΠοινικός Κώδικαςμήνυση