Πολιτική|08.07.2023 13:55

Γεραπετρίτης: Το δικαίωμα επέκτασης στα 12νμ είναι αναφαίρετο – Καμία αποστρατικοποίηση νησιών

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών και στην ανάπτυξη θετικής ατζέντας μέσω των ΜΟΕ και της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ελλάδα επιδιώκει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς για οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο πρότυπο των συμφωνιών που ήδη έχουμε συνάψει με Ιταλία και Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα με Αλβανία». «Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον των ζητημάτων αυτών δεν ωφελεί κανέναν. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο με όπλο την ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον», προσέθεσε χαρακτηριστικά.  

Απαντώντας σε παρεμβάσεις τόσο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης όσο και της Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ.  Είπε, δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών, αφού «τα συγκεκριμένα ζητήματα ανάγονται στην εθνική κυριαρχία της χώρα» και δεν αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει έναν πραγματικό διάλογο χωρίς να υπάρχει ψήγμα αναθεωρητισμού από την απέναντι πλευρά. «Ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική εξωτερική πολιτική και ούτε θα αλλάξουν οι συνθήκες που στηρίζουν το σημερινό status quo, όπως έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ», συμπλήρωσε.  

Αναφερόμενος, τέλος, στο Κυπριακό επισήμανε την πάγια θέση της Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν θα δεχθούμε λύση δύο κρατών. Σημείωσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να απαλλαγούν από τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων.

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική για να δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει», επισήμανε.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

επέκτασηειδήσεις τώραΤουρκίαχωρικά ύδαταΓιώργος Γεραπετρίτης