Πολιτική|08.07.2023 22:34

Όλα όσα έγιναν στη Βουλή πριν την «ψήφο εμπιστοσύνης» - Τα απρόοπτα, οι κόντρες και η «έκπληξη Μητσοτάκη»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μια έκπληξη περιελάμβανε η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα φέρει νομοσχέδιο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια που είχαν τεθεί από την προηγούμενη Βουλή, ώστε οι Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν. Συγκεκριμένα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση που είχαν υπερψηφίσει στην προηγούμενη Βουλή αθροίζουν πλέον 200 βουλευτές (που απαιτούνται) και συνεπώς εφόσον δεν αλλάξουν γνώμη τότε το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί από την απαιτούμενη πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, φέρνει και σε δύσκολη πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κληθεί να πάρει μια απόφαση εν μέσω εσωκομματικών διαδικασιών. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε πρόκειται για ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα.

«Στις αρχές της εβδομάδας θα αναρτήσουμε ένα νόμο με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πέταξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση. «Όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα συμμετέχουν στην πολιτική ζωή. Να δούμε τώρα πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων», είπε.

Η νέα Νέα Δημοκρατία

Παράλληλα, μίλησε και για μια «νέα Νέα Δημοκρατία», την οποία τοποθέτησε στην κεντροδεξιά, αλλά με εμφανή πρόθεση να κινηθεί προς το κέντρο και ίσως και πιο αριστερά. Ακόμα ναι μεν άσκησε κριτική προς τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά εκτίμησε ότι θα μπορούσε να βρει συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ κι όχι το γνωστό «όχι σε όλα» της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν και η φράση του: «Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις».

Πυρά Φάμελλου για την υπόθεση Φλωρίδη

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος (παρουσία του Αλέξη Τσίπρα) στάθηκε κυρίως σε δύο ζητήματα: στην υπόθεση Φλωρίδη αλλά και στην ακρίβεια «Και αν είστε τόσο επαρκής στην οικονομική πολιτική, γιατί δεν μειώσατε αλλά αυξήσατε τα δάνεια του κόμματός σας κύριε Μητσοτάκη; 400 εκατομμύρια δάνεια είναι αυτά. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στόχο και το πέτυχε να μηδενίσει τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό συνδέεται με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και το ακταδίωκτο των τραπεζιτών που νομοθετήσατε για τα δάνεια με αέρα. Γιατί είναι 100% διάταξη της ΝΔ», είπε αρχικά και εξήγησε τι ακριβώς είπε χθες στην Ολομέλεια ο Γ. Φλωρίδης. «Ο Υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ότι θα αλλάξει τη διάταξη, προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα. Θα φέρετε τελικά διάταξη για την άρση ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που δώσανε τα δάνεια με αέρα στα κόμματά σας και στα ΜΜΕ; Και αν όχι, πόσο αξιόπιστη είναι η κυβέρνηση όταν στις προγραμματικές δηλώσεις καταθέτει προσωπικές απόψεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης; Γιατί ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό τραπεζικά στελέχη να διώκονται μόνο κατ’ έγκληση για απιστία και όχι αυτεπάγγελτα», σημείωσε με νόημα.

Για κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκη ενός κοινωνικού συμβολαίου με τους πολίτες και υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε». Εξήγησε, δε, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: Υπερασπιζόμαστε μία κοινωνία της συμπερίληψης, όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν πιστεύουμε στα κλειστά συστήματα εξουσίας γιατί γεννούν διαφθορά, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία. Πιστεύουμε σε μια ποιοτική, συμμετοχική Δημοκρατία. Και διαφωνούμε με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι το περιτύλιγμα ενός πελατειακού κράτους.

Το απρόοπτο και οι δεξιές κόντρες

Από την συνεδρίαση δεν έλειψαν τα απρόοπτα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα μετά από μια μικρή αδιαθεσία λόγω πόνου στη μέση να διακόπτει την ομιλία. Ο ίδιος το αντιμετώπισε με χιούμορ και μάλιστα μετά από μια ολιγόλεπτη διακοπή συνέχισε κανονικά την ομιλία του. Μας κοψοχολιάσατε» του, είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του. Γνωστός για το χιούμορ του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, παρά το ζήτημα με τη μέση του δεν έχασε τη διάθεσή του. Φεύγοντας υποβασταζόμενος από το βήμα της Βουλής, αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν. Ο ίδιος έκανε ένα βήμα προς το μικρόφωνο για να σχολιάσει: «Το χειροκρότημα ήταν για το πέσιμο όχι για την ομιλία»…

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η κόντρα ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και την Ελληνική Λύση. «Πολλοί βούρκωσαν αλλά δεν υπέγραψαν την εξεταστική μας για την τραγωδία στα Τέμπη. Πολλοί επικαλούνται το Θεό, άλλη τη δημοκρατία, άλλοι τον δικαιωματισμό, αλλά δεν υπογράφουν την εξεταστική για τα Τέμπη αλλά δεν πειράζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Βελόπουλος. Για να ανέβει στο βήμα της Βουλής λίγο αργότερα ο κ. Στίγκας, υπογραμμίζοντας ότι οι εξεταστικές δεν γίνονται στο facebook. «Γίνονται σε γραφείο και αποφασίζουν από κοινού τα ενδιαφερόμενα μέλη και δεν μπορούν κάποιοι να απειλούν με μηνύσεις και απειλές. Δεν φοβήθηκα και ούτε τώρα θα φοβηθώ», είπε.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Κουτσούμπαςειδήσεις τώραΒουλή