Πολιτική|13.07.2023 06:15

Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε μέτωπο με την κυβέρνηση για πανεπιστημιακή αστυνομία και ελληνοτουρκικά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Από τη Χαριλάου Τρικούπη εξ αρχής είχαν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να «επιτρέψουν» στην κυβέρνηση να «παίζει» μόνη της. Παραγωγική αντιπολίτευση χωρίς τοξικότητα, έλεγαν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη και ήδη στο ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει τις μηχανές μπροστά. Η υπόθεση με την πανεπιστημιακή αστυνομία υπήρξε η αιτία προκειμένου ο Δημήτρης Μάντζος να εξαπολύσει τροχιοδεικτικά πυρά προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για  «μνημείο αναξιοπιστίας και ομολογία της πελατειακής αντίληψης».  

«Απέδειξε τον τραγελαφικό και ευκαιριακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις μεταρρυθμίσεις η Κυβέρνηση του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού”. Έκανε σύμβολο της "μεταρρύθμισής" της την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, τελικά οι 1.060 αστυνομικοί, που δεν επιχείρησαν ποτέ στα ΑΕΙ, θα μάθουν το μέλλον τους μόλις λήξει η διχογνωμία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον αρμόδιο Υπουργό», είπε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον, όμως, ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικοί στη φύλαξη των πανεπιστημίων, αφού όπως χαρακτηριστικά λένε πρέπει να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους. Απλώς θα πρέπει να γίνει με πιο συγκροτημένο τρόπο και όχι με…  ήξεις αφίξεις!  

Όμως και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης βγήκε μπροστά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν εν τη απουσία αντίπαλου δέους αφού στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει υπάρξει διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα. Σε μια ιδιαίτερα προσεκτική δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκη ναι μεν ξεκαθάρισε ότι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να υπάρχουν, όμως έκρουσε το καμπανάκι, αφού τα περί «καλού κλίματος» έχουν διαψευστεί κι άλλες φορές στο παρελθόν.  

«Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Μόνη λύση μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο κυρώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του κοιτούν πάντα προσεκτικά τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν  και μάλιστα εδώ και καιρό έχει ξεκαθαρίσει πως «ούτε μία σφαίρα, πολλώ δε μάλλον μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλανοφόρα, δεν πρέπει να πωληθούν σε μία χώρα που απειλεί την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».  

πανεπιστημιακή αστυνομίαΝΑΤΟΝίκος Ανδρουλάκηςελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςΠΑΣΟΚειδήσεις τώρα