Πολιτική|15.07.2023 22:40

Ελληνοτουρκικά: Πισωγυρίσματα της Άγκυρας και νέα εμπόδια - Με το βλέμμα στραμμένο στη Χάγη παρακολουθεί η Αθήνα

Newsroom

Με προσοχή καταγράφει η Αθήνα την τουρκική στάση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Λιθουανία. Η δήλωση του Τούρκου προέδρου για τη μειονότητα στη Θράκη, η αναφορά του εκπροσώπου του στην στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και οι πρώτες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αξιολογούνται ως αναμενόμενα πισωγυρίσματα σε μια διαδικασία μακρά και με μεγάλα εμπόδια.

Μιλώντας στο OPEN ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Στέλιος Φενέκος δήλωσε ότι ο «Ερντογάν δεν έκανε πίσω από τα βασικά ζητήματα που είναι η γαλάζια πατρίδα. Η δε αντίληψη του για τις παραβιάσεις είναι ότι δεν κάνει κακή χρήση των F-16 αφού θεωρεί ότι ο εναέριος χώρος δεν ανήκει σε εμάς, αυτό εννοούσε».

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη μειονότητα

Την ίδια ώρα με αφορμή τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη μειονότητα και τον ισχυρισμό του ότι το έθεσε στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τον τρόπο εκλογής μουφτήδων, διπλωματικές πηγές της χώρας μας είναι κατηγορηματικές. «Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας», ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Χάγη και διάλογος

Με το βλέμμα στραμμένο στη Χάγη και στη δυνατότητα επίλυσης της μιας και μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία για τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στόχος που μπορεί να προϋποθέτει και ορισμένες υποχωρήσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι σε κάθε διαπραγμάτευση, ίσως δεν ικανοποιηθεί το 100% των επιδιώξεών μας αλλά αυτό δεν αφορά τις εθνικές θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, όπως είναι το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης που θα περιλαμβάνει τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, ορόσημο είναι ο Σεπτέμβρης, οπότε και θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας καθώς και η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

ελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤουρκία