Πολιτική|17.07.2023 16:42

«Η ελπίδα της Ελλάδας είναι η Χάγη!» - Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για τις δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Λιθουανία

Μαρία Ζαχαράκη

Με τίτλο «Το ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: ‘τολμηρή ατζέντα’ στη σχέση Άγκυρας-Αθήνας» δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 ρεπορτάζ, το οποίο υποστηρίζει ότι:

«Για μια ‘τολμηρή ατζέντα’ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε ότι στόχος της νέας περιόδου είναι να οδηγήσουν διαφορές όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Διεθνές Δικαστήριο».

Με τίτλο «Η ελπίδα της Ελλάδας είναι η Χάγη! Μήνυμα ότι ‘είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις’» δημοσιεύεται στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet ενώ ανταπόκριση Γιώργου Κιρμπάκη από Αθήνα υποστηρίζεται ότι:

«Ο Έλληνας Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τα σύνορα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών ως το πεδίο ζητημάτων που αναμένει να επιλυθεί με την Τουρκία κατά προτεραιότητα».

Με τίτλο «Μήνυμα περί παραχωρήσεων από τον Μητσοτάκη» δημοσιεύεται [15.07.2023] στην προσκείμενη στο συμπολιτευόμενο MHP εφημερίδα Turkgun ρεπορτάζ, το οποίο υποστηρίζει ότι: 

«Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας του Μητσοτάκη ήταν η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους και οι σχέσεις με την Τουρκία».

Σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα λογικεύεται» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας Dirilis Postasi.

Σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας: Ας πάμε στη Χάγη για την ΑΟΖ» δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, όπου υποστηρίζεται ότι: 

«Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κριτικής της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο δρόμο προς τη Χάγη, ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Αν η Ιστορία μας δώσει την ευκαιρία να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά, θα μείνει άλυτη; Θα επιλύσουμε αυτή τη διαφορά με όρους που είναι ξεκάθαρα συμβατοί με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».

ειδήσεις τώραελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία