Πολιτική|26.07.2023 06:15

Μέτρα 4,4 δισ. ευρώ ψηφίζει η Βουλή: Στη σκιά της πτώσης του Canadair η συζήτηση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την ώρα που οι φωτιές παραμένουν και η χώρα θρηνεί τους δύο πιλότους του Canadair, η κυβέρνηση «κοιτά» προς τη Βουλή όπου σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα που είχε προεκλογικά ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό αυτό το (δύσκολο) κλίμα στην Ολομέλεια θα ψηφιστούν μέτρα 4,4 δις ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου αναμένεται να υπερψηφιστεί (όχι απαραίτητα επί της αρχής αλλά συγκεκριμένα άρθρα) από μερίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα: 

  • μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, 
  • απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους.
  • Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας.
  • Αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων
  • Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.
  • Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Ενδεικτικά, το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ τον χρόνο.
  • Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass
  • Θεσπίζεται το Youth Pass για τους νέους 18 και 19 ετών, οι οποίοι από εφέτος θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα
  • Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Στο Δημόσιο ΕΥΠΑΔ, ΕΥΑΘ 

Την ίδια ώρα, χθες, αργά το βράδυ προστέθηκε τροπολογία σύμφωνα με τον οποία επιστρέφουν στο Δημόσιο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο. Με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται το καθεστώς για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θεσπίζεται πλαίσιο ενίσχυσης των εργαζομένων σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις το οποίο θα εφαρμοστεί από εφέτος και για όσους ήδη επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα εξαιτίας αυτών των πυρκαγιών. 

ειδήσεις τώραμέτρα στήριξηςΒουλήCanadairΚυριάκος Μητσοτάκης