Πολιτική|27.07.2023 06:00

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές - Ποιοι προκρίνονται για περιφέρεια Αττικής και Κρήτης – Τι θα γίνει με το Δήμο Αθηναίων

Βούλα Κεχαγιά

Αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλείται να πάρει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

Ποιοι προκρίνονται για τις μεγάλες περιφέρειες – Ο γρίφος για το Δήμο Αθηναίων

Κατά τις πληροφορίες η εισήγηση της γραμματέως του κόμματος Ράνια Σβίγκου θα κινείται υπέρ της καθόδου του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος φαίνεται πως επιθυμεί να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη κάτι που γνωστοποίησε και σε κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν πάντως τα στελέχη της “Ομπρέλας” να προτείνουν ως υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας τον Νίκο Φίλη, θέμα που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου με το σκεπτικό πως ήταν βουλευτής της α’ Αθήνας για δύο θητείες και μπορεί να συσπειρώσει γύρω του πολλές δυνάμεις. Σε μία τέτοια περίπτωση προφανώς η επιλογή του προσώπου που θα διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας με την υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η εισήγηση της γραμματέως του κόμματος για την περιφέρεια Αττικής θα είναι κατά τις πληροφορίες υπέρ της υποστήριξης της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του δημάρχου Ρέντη Νίκαιας Γιώργου Ιωακειμίδη. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη φαίνεται πως οι νομαρχιακές οργανώσεις καταλήγουν σε εισήγηση υπέρ της υποψηφιότητας του Σπύρου Δανέλλη.

Τα νεότερα από τους υποψήφιους για την ηγεσία

Στο μεταξύ ξεκίνησε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο κύκλος περιοδειών της Έφης Αχτσιόγλου σε σχέση με την υποψηφιότητά της για την προεδρία. Η υποψήφια αρχηγός αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε μεταξύ άλλων: “Δεν φαντάζομαι ένα κόμμα που θα ζει και θα αναπνέει στην πλατεία Κουμουνδούρου. Θέλουμε ένα κόμμα που τα μέλη του θα έχουν λόγο και ρόλο. Ένα κόμμα που θα είμαστε όλοι ίσοι, με τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Που οι κανόνες θα γίνονται σεβαστοί από όλους “όσο ψηλά κι αν βρίσκονται”, όπως απαιτούμε για τους άλλους. Προφανώς θα υπάρχουν στιγμές που θα κληθώ να πάρω αποφάσεις και ξέρω προκαταβολικά ότι μπορεί με αυτές να μην συμφωνούν όλες και όλοι. Αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δημοκρατική μας λειτουργία”.

Περιοδεία ξεκινά σήμερα και ο Νίκος Παππάς με σταθμούς στη Λαμία, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλώντας στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος επιτέθηκε χθες στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι κρύφτηκε για το θέμα των πυρκαγιών. “Παρουσία στη Βουλή σημαίνει και απαντήσεις. Ήρθε εδώ και έκανε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Είπε ότι τα συλλυπητήριά του για τα παλικάρια μας που χάσαμε με το Canadair αλλά ουδεμία απάντησε κάθισε να δώσει. Ούτε για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που παρουσιάσατε με τυμπανοκρουσίες τον Μάρτιο του 2022 και δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε για την -πρώτη φορά στα χρονικά-εκκένωση πρωτεύουσας νομού, της Λαμίας στο βόρειο τμήμα. Ούτε για τις φωτιές στο Βελεστίνο, στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, ούτε για τους πέντε νεκρούς. Ούτε για την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για ειδική συνεδρίαση για τα ζητήματα αυτά. Ούτε βεβαίως, για τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθησή του”.

Στη Βουλή μίλησε και ο επίσης διεκδικητής της αρχηγίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Δεν παρέλειψε όμως να κάνει αναφορές και σε ζητήματα των θεσμών καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης ήταν κι αυτός θύμα των υποκλοπών και “συνεπώς πρέπει να συμφωνήσει ότι όχι άπλετο φως δεν έπεσε, αλλά ούτε λίγο φως δεν έπεσε. Και το ερώτημα των θεσμών είναι σχετικό-είπε-στη συζήτηση γιατί στους οίκους αξιολόγησης υπάρχουν και θεσμικά κριτήρια πέρα από τα οικονομικά κριτήρια. Σε αυτά η ποιότητα της δημοκρατίας και των ανεξάρτητων θεσμών είναι πολύ σημαντική. Και το να κερδίσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα χωρίς να υπάρχει στο εξωτερικό πεποίθηση στους θεσμούς θα είναι πολύ δύσκολο. Άρα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τεθούν και να μπορέσει να γίνει στη Βουλή μια σοβαρή συζήτηση”. 

αυτοδιοικητικές εκλογέςΚώστας ΖαχαριάδηςΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΝίκος Φίληςειδήσεις τώραΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΈφη Αχτσιόγλου