Πολιτική|27.08.2023 10:12

Οι φωτιές στην Αττική και η στάση των υποψήφιων Περιφερειαρχών

Newsroom

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία στην Δαδιά, καθώς και ανυπολόγιστες καταστροφές στη φύση και την οικονομία. Είκοσι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, ενώ καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια. Στην Αττική είδαμε την πρωτοφανή εκκένωση των Άνω Λιοσίων και των Θρακομακεδόνων αλλά  και την φωτιά να κατακαίει την Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, αφού πρώτα έκαψε σπίτια και επιχειρήσεις στον Ασπρόπυργο, τη Χασιά, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή και η απουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη ο οποίος δεν παρουσιάστηκε σε καμία στιγμή αφήνοντας, ουσιαστικά, τους αντιπεριφερειάρχες να αναλάβουν το κρίσιμο έργο του συντονισμού με τις δυνάμεις πυρόσβεσης αλλά και της παρουσίας στα ΜΜΕ όπου κλήθηκαν αρκετές φορές να απαντήσουν σε κατηγορίες και παράπονα κατοίκων και εθελοντών για απουσία από τα μέτωπα της μάχης. 

Χαρδαλιάς: «Όταν πολεμάμε καλό είναι να μην μιλάμε».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα όσα συνέβησαν στο Λεκανοπέδιο προέβη την Πέμπτη σε ανάρτηση με την οποία σημειώνει ότι «όταν πολεμάμε καλό είναι να μην μιλάμε». 

«Οι τελευταίες ημέρες, οι τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολες, είναι ώρες αδιάκοπης μάχης σε όλη τη χώρα. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια ακόμη πρωτόγνωρη και βίαιη κλιματική πρόκληση, απέναντι σε απρόσμενες και πολλές φορές ανεξήγητες (και πέρα από τα ίδια τα ακραία καιρικά φαινόμενα) εξελίξεις των πύρινων μετώπων, της πύρινης λαίλαπας. [...]Απέναντι σε εύκολες ατέρμονες αναλύσεις, ας παραμείνουμε όλοι προσηλωμένοι στα μέτωπα. Όταν πολεμάμε καλό είναι να μη μιλάμε, όταν η χώρα δοκιμάζεται καλό είναι με νηφαλιότητα, περίσκεψη, ταπεινότητα και ενσυναίσθηση αλλά και αποφασιστικότητα να κάνουμε το καθήκον μας μακριά από φανφάρες και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και μικρότητες. Στο τέλος της μάχης άλλωστε, άπαντες θα αναμετρηθούν με τις απώλειες, τις ευθύνες, τα όποια κακώς υπολογισμένα και κακώς κείμενα. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ! Μέχρι τότε ας κάνουμε όλοι αυτό που ο καθένας από τις δικές του επάλξεις πρέπει και ας μην πυροβολούμε τους μαχητές...», καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος την Παρασκευή γνωστοποίησε και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του.  

 

Η στάση του Γιώργου Ιωακειμίδη και η στήριξη της υποψηφιότητά του από τους Οικολόγους Πράσινους

«Η τρομακτική καταστροφή ανέδειξε την πλήρη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα. Η αδυναμία να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές με τη μίνιμουμ αποτελεσματικότητα φανέρωσε τη χρεοκοπία ενός παλαιοκομματικού μοντέλου διοίκησης που διαπνέεται από προχειρότητα, ανακολουθία και ερασιτεχνισμό, παρά τον πακτωλό χρημάτων που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι έχει δοθεί στην Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την παντελή αδιαφορία τόσο της σημερινής διοίκησης του κ. Πατούλη, που παραμένει εξαφανισμένος όσο και του διαδόχου του κ. Χαρδαλιά που επί των ημερών του δεν κατέστη δυνατό να προστατευθεί από πυρκαγιά το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της χώρας», σημειώνουν με νόημα συνεργάτες Γιώργου Ιωακειμίδη, υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής με την παράταξη «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης». 

Ο υποψήφιος κ. Ιωακειμίδης επέλεξε να μην κάνει επισκέψεις για το θεαθήναι στα πύρινα μέτωπα, από τη στιγμή που δεν είχε θεσμικό ρόλο εκεί. Επικοινώνησε με τους Δημάρχους και επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές χωρίς κάμερες, φωτογράφους και αχρείαστες μεγαλοστομίες. Άλλωστε, όσοι έχουν παρακολουθήσει στενά το έργο του ως Δημάρχου τα τελευταία 29 χρόνια τονίζουν ότι ο μακροβιότερος επικεφαλής δήμου της χώρας χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και κινήσεις που δεν έχουν ως πρώτο μέλημα την επικοινωνιακή διαχείριση. 

 

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του Γιώργου Ιωακειμίδη η οικολογία, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και η προστασία των περιουσιών των κατοίκων της Αττικής αποτελούν προτεραιότητα και απόλυτη δέσμευση του ο οποίος συνεπικουρούμενος από ειδικούς και εμπειρογνώμονες του αντικειμένου θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση Είναι άλλωστε, ενδεικτική, τόσο για το «πράσινο» προφίλ όσο και για την αυτονομία της υποψηφιότητάς του το γεγονός ότι την προηγούμενη Δευτέρα οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοίνωσαν την στήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Ιωακειμίδη στην Αττική παράλληλα με αυτήν του κ. Τζιτζικώστα στην Κ. Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Ιωακειμίδη έχει ήδη ανακοινώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σγουρός: Η κατάσταση είναι δραματική

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τους πληγέντες της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα κ σε όλη την Ελλάδα και σε όσους αγωνίζονται για την κατάσβεσή τους. Ευχόμαστε η καταστροφή να σταματήσει το συντομότερο. Για ευθύνες θα μιλήσουμε όταν  έρθει η ώρα, δεν μπορούμε ωστόσο να μην διαπιστώσουμε ότι κεντρική διοίκηση κ Περιφέρεια είναι εξαφανισμένοι στο υψηλότερο επίπεδο», σημείωσε σε δική του ανάρτηση την Τετάρτη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) ο οποίος την ίδια μέρα πήγε στην Πάρνηθα και με βίντεο που ανέβασε στο facebook χαρακτήρισε την κατάσταση «δραματική». 

 

Νίκος ΧαρδαλιάςΑττικήαυτοδιοικητικές εκλογέςΓιάννης Σγουρόςπεριφερειακές εκλογέςΓιώργος ΙωακειμίδηςΠεριφέρεια Αττικής