Πολιτική|28.08.2023 06:55

Σπαρτιάτες: Η «νίκη» του Κασιδιάρη έναντι του Στίγκα – Ο έλεγχος του κόμματος και ανακοίνωση για το Δήμο Αθηναίων

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Νικητής» στην ιδιότυπη μάχη που εξελίσσεται στους Σπαρτιάτες δείχνει να βγαίνει προς ώρας ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά την ανακοίνωση της στήριξης του κόμματος στην υποψηφιότητα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, στο Δήμο Αθηναίων.

Ο Βασίλης Στίγκας -ως φαίνεται – έχει απωλέσει τον έλεγχο του κόμματος, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι υπογράμμιζαν ότι οι Σπαρτιάτες ελέγχονται πλήρως από τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι πριν από περίπου ένα μήνα στη Βουλή ο Στίγκας επιχείρησε να αποδοκιμάσει τον Κωνσταντίνο Φλώρο, μετά από δήλωση του τελευταίου περί στήριξης της υποψηφιότητας Κασιδιάρη. Αυτό είχε ως συνέπεια να ξεσπάσει ανταρσία στο εσωτερικό της Κ.Ο., μια και σχεδόν όλοι οι βουλευτές συνυπέγραψαν κείμενο που αποδοκίμασε την στάση Στίγκα, μολονότι ο ίδιος ισχυριζόταν ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν. 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος δεν είναι άλλος από τον Κασιδιάρη, αν και στην ανακοίνωση με την οποία στηρίζουν Κασιδιάρη αναφέρεται -για τα μάτια του κόσμου – ότι  «έχουμε αρκετές διαφορετικές ιδεολογικές και πρακτικές προσεγγίσεις (σ.σ. με τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή)». 

Στην ίδια, πάντως, ανακοίνωση το «μανιφέστο» Κασιδιάρη μεταφέρεται αυτούσιο: «Η Αθήνα πλέον θυμίζει Καμπούλ, και η ανεξέλεγκτη παρουσία παράτυπων μεταναστών αποτελεί την βασική αιτία για τα περισσότερα προβλήματα των κεντρικών γειτονιών. Τα ζητήματα εγκληματικότητας, ναρκωτικών, πορνείας, παραεμπορίου, υποβάθμισης κ.ά. εντείνουν την αίσθηση ανασφάλειας των Αθηναίων πολιτών. Οπότε, ο πιο άμεσος νοητικός συσχετισμός των Αθηναϊκών γκέτο είναι με αυτά του Σικάγο, Ντιτρόιτ ή ακόμη και του Λος Άντζελες. Και αυτός ο νοητικός συσχετισμός παραπέμπει σε εικόνες καθημερινότητας γειτονιών που χαρακτηρίζονται από «ακραία φτώχεια» και εγκατάλειψη, που συνοδεύονται από διαλυμένες επιχειρήσεις, ανεργία, συμμορίες, εγκληματικότητα και καθημερινό φόβο». .  

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις πέντε το απόγευμα αναμένεται να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, μια συνεδρίαση που είχε αναβληθεί προκειμένου να πέσουν οι τόνοι μετά από την πρωτοφανή δημόσια αποδοκιμασία των βουλευτών ενός κόμματος προς τον αρχηγό τους. Εκεί ουσιαστικά θα επιβεβαιωθεί ότι ο «Η. Κασιδιάρης δεν ήταν η καύσιμο, η κηροζίνη για τους Σπαρτιάτες», όπως ισχυριζόταν ο Β. Στίγκας, αλλά κάτι παραπάνω. Κι αυτό πλέον με την υπογραφή σχεδόν σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

ειδήσεις τώραΒασίλης Στίγκαςδήμος ΑθηναίωνΗλίας Κασιδιάρηςαυτοδιοικητικές εκλογέςΣπαρτιάτες