Πολιτική|28.08.2023 13:25

«Προπαγάνδα των αριθμών» τα στοιχεία του Meteo για τις φωτιές, λέει η Βούλτεψη - «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Για «προπαγάνδα των αριθμών» έκανε λόγο η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, όταν κλήθηκε να εξηγήσει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» πώς η κυβέρνηση ήταν έτοιμη για τις φωτιές, ενώ με 52% λιγότερες δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει 195% αύξηση καμένης γης, σύμφωνα με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η υφυπουργός είπε πως «αυτό είναι προπαγάνδα των αριθμών, γιατί ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος μιας πυρκαγιάς. Μια μεγάλη φωτιά μπορεί να κάψει τα πάντα ενώ δεν υπάρχουν φωτιές γύρω».

Όταν ο δημοσιογράφος τής επεσήμανε ότι πρόκειται για στοιχεία του meteo, η κα Βούλτεψη απάντησε ότι «είναι οι μισές αλλά είναι μεγάλες». 

«Αυτά τα επιχειρήματα που ακούγονται εδώ, στις άλλες χώρες δεν ακούγονται και δεν γίνεται και αντιπολίτευση πάνω σε αυτό. Αν πρέπει να κάνουμε μια κριτική, πρέπει να την κάνουμε συνολικά», είπε σε άλλο σημείο.

ΣΥΡΙΖΑ: Με επιθέσεις στους επιστήμονες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της

«Ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κρύψει τις ευθύνες της, ακόμη και με επιθέσεις στους επιστημονικούς φορείς της χώρας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις παραπάνω δηλώσεις.

«Σήμερα, η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας για "προπαγάνδα των αριθμών", δεν δίστασε να επιτεθεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα στοιχεία του Meteo, σύμφωνα με τα οποία με τις μισές μεγάλες δασικές πυρκαγιές φέτος κάηκε τριπλάσια έκταση σε σχέση με την περίοδο 2002-2022», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας πως «είχε προηγηθεί ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus».

«Κανένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των επιστημόνων. Ωστόσο, στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να τους ακούσει, επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης μαζί τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, στις 25 Αυγούστου, για τα δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ανέφερε:

«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».

ειδήσεις τώραΣοφία ΒούλτεψηπυρκαγιέςΣΥΡΙΖΑ