Πολιτική|30.08.2023 07:15

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκτιμήσεις για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, το ενδιαφέρον για τη διαδικασία και οι επόμενες κινήσεις των υποψήφιων

Βούλα Κεχαγιά

Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ-ακόμη και τα επιτελεία των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος- είναι πως η ανακοίνωση της καθόδου του Στέφανου Κασσελάκη στην κούρσα της διαδοχής λειτούργησε τονωτικά ως προς το ενδιαφέρον για την επικείμενη διαδικασία διαδοχής η οποία και λόγω της θερινής ραστώνης μέχρι πριν από λίγες ημέρες απασχολούσε ελάχιστα την κοινωνία.

Από εκεί και πέρα όπως σχολιάζουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος στις 10 Σεπτεμβρίου θα φανεί κατά πόσο η κομματική βάση θα επικροτήσει την υποψηφιότητα του 35χρονου επιχειρηματία στην οποία έχει επικεντρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των social media.

Όπως και να’ χει οι ανακοινώσεις του κ. Στέφανου Κασσελάκη γύρω από την υποψηφιότητά του που έγιναν με video χθες το πρωί φαίνεται ότι προσώρας τουλάχιστον δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό των άλλων τεσσάρων υποψηφίων.

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμα των περιοδειών τους αποφεύγοντας σχόλια που να συνδέονται με την νέα «άφιξη» στη λίστα των υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος.

Ο Νίκος Παππάς από τις Σέρρες ζήτησε πάντως, να ανοίξει ακόμη περισσότερο η διαδικασία για την εκλογή προέδρου ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή και οι φίλοι του κόμματος. «Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ψηφίζουν και οι φίλοι του κόμματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας και θα την κάνει πολιτικά ακόμη πιο ισχυρή» σημείωσε κάνοντας λόγο για «απολύτως ανοιχτή διαδικασία».

 

Σύμφωνα με τον υποψήφιο πρόεδρο «υπάρχει μητρώο φίλων του κόμματος, νομίζω ότι πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε τρόπο ώστε να ψηφίζουν και οι φίλοι». Κύκλοι της Κουμουνδούρου λένε ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει μητρώο φίλων και προσθέτουν πως όταν έγινε μία συζήτηση επί του θέματος σε επίπεδο υποψηφίων επειδή υπήρξαν αντιρρήσεις κυρίως από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου εγκαταλείφθηκε η όποια ιδέα να ανοίξει η διαδικασία για την οποία απαιτείται τροποποίηση Καταστατικού.

Σημειωτέον, πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το Σάββατο, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, θα επικεντρωθεί στην έγκριση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου και στην επικύρωση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να προκύψουν εκτός ατζέντας άλλα ζητήματα πέραν των ομιλιών της γραμματέως του κόμματος, του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας και των διεκδικητών της αρχηγίας. Επίσης, κατά τις πληροφορίες λόγω και του χαρακτήρα του Συνεδρίου δεν θα παραστεί σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι επίσης άγνωστο εάν το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί μεταξύ άλλων στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η οποία θα ασχοληθεί πρωτίστως με τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα εν όψει της συνεδριακής διαδικασίας.

Την Παρασκευή μία ημέρα πριν από το Διαρκές Συνέδριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει σε εκδήλωση στο ανοιχτό θέατρο της πλατείας Κουμουνδούρου τις προτάσεις του για τη λειτουργία του κόμματος. Επίσης, σήμερα η Έφη Αχτσιόγλου στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ανατολική Αττική θα επισκεφθεί τις Αχαρνές. Ο Νίκος Παππάς δε περιοδεύει από σήμερα στην Κρήτη ξεκινώντας από το Ρέθυμνο με επόμενο σταθμό το Ηράκλειο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λοιπόν χθες την πρώτη «επίσημη» γνωριμία με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτή συζήτηση στους Τάφους των Βενιζέλων με την …ιδιότητα του υποψηφίου προέδρου.

Μεταξύ άλλων σε συνομιλία του με φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Παραφράζω τις λέξεις του Καζαντζάκη, ότι η Κρήτη δεν είναι για τους νοικοκυραίους, είναι για τους κουζουλούς. Επειδή οι κουζουλοί κάνουν αυτόν τον τόπο τόσο υπερήφανο…είμαι ένας κουζουλός ο οποίος αφήνει την Αμερική για να έρθει εδώ στην πατρίδα του. Για να προσπαθήσει να αφήσει μία παρακαταθήκη ε το δικό του μικρό τρόπο».

Το πρωί ανακοίνωσε την κάθοδό του μέσω video προχωρώντας στις δέουσες συστάσεις για το ποιος είναι: Από το πότε γεννήθηκε έως το πού μεγάλωσε, από το γεγονός ότι οι γονείς του απώλεσαν την περιουσία τους την περίοδο δράσης του παραδικαστικού κυκλώματος, μέχρι και το πώς βρέθηκε στις ΗΠΑ σε ηλικία 14 ετών έως το πώς σκέφτεται τον ΣΥΡΙΖΑ τού αύριο και γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο όπως σημείωσε ομιλεί καλύτερα αγγλικά!

Στέφανος ΤζουμάκαςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΈφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΝίκος Παππάςεκλογές