Πολιτική|11.09.2023 06:00

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση με φόντο τις πλημμύρες και εκλογές με... εσωκομματικές αιχμές

Βούλα Κεχαγιά

Στη Βουλή αναμένεται να φέρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το ζήτημα της απένταξης από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων ανάμεσά τους και αντιπλημμυρικών λόγο κακού σχεδιασμού και μη ωριμότητας των μελετών, την ώρα που μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση λίγα 24ωρα μετά το “βούλιαγμα” 750.000 στρεμμάτων του θεσσαλικού κάμπου κάνει σαφέστατα λόγο για κυβερνητικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν κι επιμένει ότι η σχετική συζήτηση θα πρέπει να γίνει άμεσα και να δοθούν ευθείες απαντήσεις από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην γραμμή αυτή κινούνται και οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος με τον Ν. Παππά που άνοιξε ήδη από την Παρασκευή το θέμα των ευθυνών να επαναλαμβάνει ότι “δεν υπάρχει θα τα πούμε μετά” (χθες κατέθεσε 11 προτάσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών), την Έφη Αχτσιόγλου να τονίζει ότι “υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες”, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός “είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα αποσείσουν τις ευθύνες τους για τη Θεσσαλία”, τον Στ. Κασσελάκη να στέλνει το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό “τέρμα οι “αναποδιές”, είστε παρελθόν” και στον Στ. Τζουμάκα να σχολιάζει πως για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά έρχεται και η κατακραυγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Για κυβερνητικές και μάλιστα εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης κάνει λόγο βεβαίως και η Κουμουνδούρου. Μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέργιος Καλπάκης είπε ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες και συγκεκριμένες θυμίζοντας (Στο Κόκκινο) ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πει τίποτα διαφορετικό σήμερα από αυτά που είχε πει το 2020 μετά την καταστροφή του “Ιανού” αφού είχε δώσει τις ίδιες διαβεβαιώσεις τρία χρόνια πριν και κανείς πλέον δεν ξέρει τί έγινε και πώς αξιοποιήθηκαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για έργα υποδομής και για αντιπλημμυρικά έργα. Συγχρόνως ζήτησε απαντήσεις και από τον εκλεκτό της ΝΔ περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό.

Την ίδια ώρα κι ενώ οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή (17 Σεπτεμβρίου) έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται και κάποιες αιχμές μεταξύ των διεκδικητών της αρχηγίας για τον τρόπο με τον οποίο τόσο οι υποψήφιοι όσο και το κόμμα στέκονται στο θέμα των καταστροφικών πλημμυρών. Με χθεσινή του ανάρτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που είναι ο ένας από τους δύο υποψηφίους μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα που δεν επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές-αλλά ακύρωσαν τις πολιτικές τους ομιλίες- σχολίασε με νόημα: “Αυτήν την στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι η συλλογικότητα και η συντονισμένη δράση και όχι επισκέψεις και φωτογραφημένες δηλώσεις συμπάθειας με φόντο το κατεστραμμένο τοπίο και τους πονεμένους ανθρώπους. Γι αυτό και ζήτησα από τη γραμματέα, τον αναπληρωτή γραμματέα και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε συνέχεια σχετικής συζήτησης στην Πολιτική Γραμματεία να φροντίσουν ώστε κλιμάκια του κόμματος, όλοι μαζί, συντεταγμένα, να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε η βοήθεια που θα προσφέρουμε να είναι ουσιαστική, μακριά και έξω από προσωπικές στρατηγικές”. Ζήτησε δε, “να κινηθούμε όπως μάς αρμόζει: ως το όλον κόμμα”.

Την ίδια ώρα έντονη εσωτερική συζήτηση προκάλεσε στην Κουμουνδούρου κείμενο 99 στελεχών, μελών και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που φιλοξενήθηκε στην Avgi.gr με αφορμή αναφορές στο πρόσωπο του Γ. Δραγασάκη τις οποίες το κείμενο χαρακτηρίζει “ηλικιακό ρατσισμό”. “Όλοι και όλες εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη, φίλοι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανεξάρτητα από το αν και ποια υποψηφιότητα στηρίζουμε για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίξαμε και στηρίζουμε και ως θέση και με την έμπρακτη ένταξη και δράση μας την ανανέωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Δεν αποτελεί όμως ανανέωση με κανέναν τρόπο ο ηλικιακός ρατσισμός και η χυδαιότητα που εκπέμπεται σε βάρος συντρόφων μας, όπως ο σ. Γιάννης Δραγασάκης, ούτε δικαιολογείται από οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία” τονίζεται. Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Νάσος Ηλιόπουλος, Μιχάλης Καλογήρου, Αλέξης Χαρίτσης και Γιάννα Πεππέ. Σημειωτέον ότι κριτική από μέλη και φίλους του κόμματος δέχτηκε και αυτό το κείμενο στο διαδίκτυο ως προς την χρονική στιγμή που επελέγη για τη δημοσιοποίησή του, δηλαδή την ώρα που ο θεσσαλικός κάμπος έχει βουλιάξει, παρασύροντας ανθρώπους, ζώα, καλλιέργειες και περιουσίες στη λάσπη.

Ακολούθησε χθες ανάρτηση του Νίκου Παππά που σχολίασε πως “δυστυχώς τα περιστατικά εσωτερικών εντάσεων και χτυπημάτων δεν σταματούν. Αναδεικνύονται συμπεριφορές που απέχουν από αυτό που προσδοκούμε και λειτουργίες οπαδισμού που υπονομεύουν την προοπτική της συντεταγμένης μας πορείας (...) Τεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας”.

ειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασιμάτηςπλημμύρεςΈφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος ΤζουμάκαςΝίκος ΠαππάςΕυκλείδης Τσακαλώτοςκακοκαιρία DanielΣΥΡΙΖΑ