Πολιτική|12.09.2023 22:23

Κακοκαιρία Daniel: Ακριβή απολογισμό, κοστολόγηση και σχέδια θέλει η Κομισιόν για τα 2,2 δισ. - «Task Force» για γρήγορη εκταμίευση

Newsroom

Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους έως 2,2 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα για τη διαχείριση και την ανοικοδόμηση των τεράστιων καταστροφών που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Daniel, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεραστεί ο γραφειοκρατικός σκόπελος των Βρυξελλών, ώστε να μπορέσουν να χορηγηθούν τα κονδύλια αυτά το συντομότερο δυνατό στο πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τις ζωές τους να κινδυνεύουν από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως μετέδωσε στο OPEN, η ανταποκρίτρια του καναλιού στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, τα 2,2 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορούν θεωρητικά να δοθούν άμεσα καθώς θα χορηγηθούν από τρία ήδη υπάρχοντα ταμεία, ενώ το ένα μέρος τους αφορά αδιάθετα κονδύλια της ΕΕ.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και από εκείνες της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, οι οποίες συναντήθηκαν αμφότερες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει η διάθεση να χορηγηθούν τα χρήματα αυτά το συντομότερο δυνατόν, αλλά η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία έχει αποδειχθεί πως είναι ένα εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται εύκολα.

«Task Force» για γρήγορη εκταμίευση των Κονδυλίων

Για τον λόγο αυτό θα συσταθεί άμεσα ειδική ομάδα εργασίας. Μία «task force», που θα έχει έναν ρόλο περισσότερο πολιτικό και λιγότερο γραφειοκρατικό και θα μπορέσει να εγγυηθεί ότι οι εκταμιεύσεις των χρημάτων προς την Ελλάδα θα μπορέσουν να γίνουν με ευελιξία και ταχύτητα.

Σύμφωνα με την Μαρία Αρώνη, αυτή η «task force» θα επιβλέπει ότι τα χρήματα που θα εκταμιευτούν θα πηγαίνουν στον τελικό προορισμό τους και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, και οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να περάσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μπορέσουν εγκαίρως να καταθέσουν στην ΕΕ μία κοστολόγηση των ζημιών αλλά και να δημιουργήσουν ένα σχέδιο αποκατάστασης για να γνωρίζει η Κομισιόν και οι χώρες που απαρτίζουν την ΕΕ τι ακριβώς πληρώνουν.

Ποιοι θα απαρτίζουν την «Τask force»

Η ομάδα εργασίας θα στελεχωθεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα προέρχονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα 2,2 δισ που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη, φον ντερ Λάιεν, υπάρχουν ακόμα δύο δυνητικές πηγές χρηματοδότησης. Πρόκειται για τα 400 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Αλληλεγγύης που θα μπορούσαν να δοθούν του χρόνου, ενώ θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ορισμένα έργα του ταμείου Ανάκαμψης.

μέτρα στήριξηςκακοκαιρίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςOύρσουλα φον ντερ Λάιενειδήσεις τώραΚομισιόνκακοκαιρία Daniel