Πολιτική|14.09.2023 16:03

ΔΕΘ 2023 - Κωνσταντοπούλου: Κρύβεται η κυβέρνηση μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία - Ζούμε στη χώρα του πάμε και όπου βγει

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για μία κυβέρνηση που κρύβεται, μια και ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε καμία τοποθέτηση γι' αυτό που βιώνουν οι πολίτες στη Θεσσαλία αλλα και για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής για τους πληγέντες αλλά και για μία χώρα του κ. Μητσοτάκη του «πάμε και όπου βγει», έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι αυτό που οφείλουν να πράξουν η κυβέρνηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι να ενημερώσουν τους πολίτες και να δώσουν απαντήσεις καθώς και λεπτομερή στοιχεία γι' αυτό που συνέβη. «Η κυβέρνηση φαίνεται να σώζεται από μία καταστροφή, γιατί έρχεται η επόμενη. Η κυβέρνηση δεν λογοδοτεί για τίποτα. Μεταπηδά από τη μία καταστροφή στην άλλη και ποντάρει στην αδιαφάνεια, στην ατιμωρησία και στην έλλειψη ενημέρωσης και επικοινωνίας, με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα ξεγελαστούν», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Κατά την ίδια η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά κυρίως «στη σοβούσα εδώ και δεκαετίες διαφθορά, αδιαφορία, ιδιοτέλεια, στη συναλλαγή με τοπικούς άρχοντες, στη ρεμούλα που μαστίζει τη χώρα. Έχω σοκαριστεί, γιατί την ώρα της καταστροφής ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του χασκογελάνε με τους συνομιλητές τους. Τον κ. Μπέο, την κ. Φον Ντερ Λάιεν και άλλους».

Η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ακόμα ότι κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν business, μίζες και λεφτά. «Αυτά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήδη ο πρωθυπουργός σκέφτεται σε ποιους δικούς του θα τα μοιράσει. Σε ποιους δικούς του εργολάβους και ποια δικά του παιδιά θα τα δώσει και όλα αυτά εν γνώσει τους ότι δε θα προστατευτεί ο κόσμος. Τη στιγμή που όλοι εμείς βλέπουμε τη χώρα του πάμε και όπου βγει, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τη χώρα του πάμε και όσα φάμε».

«Τείχος υπεράσπισης των πολιτών» και «βέλη» σε Σακελλαροπούλου

Κατά την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση το κόμμα της θα αποτελέσει τείχος υπεράσπισης των πολιτών. Μάλιστα. στο «στόχαστρό» της έβαλε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως «εξαπτέρυγο της κυβέρνησης».

«Θα συλλέξουμε και θα δημοσιεύσουμε κάθε πληροφορία ως αντιπολίτευση υπεράσπισης των πολιτών. Θα είμαστε εκεί και δε θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί, μέχρι να καταλάβουν οι πολίτες, τι ακριβώς έχει συμβεί. Στη διαδικασία ενημέρωσης προσκαλούμε κάθε υπεύθυνο και δεν εξαιρούμε κανέναν πολιτικό ή πολιτειακό παράγοντα. Δεν εξαιρούμε ούτε την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αφαίρεση εγγυήσεων για την προστασία των δασών. Αυτές τις μέρες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει το ρόλο υποκατάστασης της κυβέρνησης με περιοδείες στη ΔΕΘ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι εξαπτέρυγο της κυβέρνησης», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τα τέσσερα αιτήματα της Πλεύσης Ελευθερίας

Όπως υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας θα ζητήσει σε τέσσερις τομείς ενημέρωση από την κυβέρνηση για την καταστροφή στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, κατά την ίδια, ο πρώτος τομές είναι να ενημερώσει η κυβέρνηση για το τι συνέβη, γιατί πλημμύρισαν χωριά και έμειναν οι πολίτες ανυπεράσπιστοι και χωρίς προειδοποίηση να σώζει ο ένας τον άλλον. «Να μας πουν γιατί δε λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά έργα και δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι πολίτες. Υπάρχουν καταγγελίες για σκόπιμες καταστροφές φραγμάτων και γεφυρών. Να μας πουν, ποιος έλεγχος διενεργείται αυτήν τη στιγμή και γιαρτί δε λειτούργησε σωστά το 112. Αυτό που λένε ότι είναι αποτέλεσμα θεομηνίας, είναι συνέπεια ενεργειών που έκαναν οι αρμόδιοι. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κρύβονται και δίνουν μόνο στημένες συνεντεύξεις χωρίς ερωτήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε να καλύψει τον κ. Αγοραστό, ενώ έπρεπε να τον καλέσει σε λογοδοσία. Δε τον καλεί, γιατί, ό,τι έκανε, το έκανε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο δεύτερος τομέας ενημέρωσης που ζητάει η Πλεύση Ελευθερίας, είναι να ενημερώσει η κυβέρνηση, τι πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα οι πολίτες. «Κανένας δεν έχει γνώση για τους κινδύνους και πώς θα προστατευθεί. Για το νερό λαμβάνουν αντιφατικές πληροφορίες από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει γνωστοποιημένη κρατική διαδικασία διάθεσης νερού. Ισχύει αυτό που μας ανέφεραν οι πολίτες στις περιοδείες μας στη Θεσσαλία ότι τους είπαν να θάψουν μόνοι τους τα ζώα;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο τρίτος τομέας είναι να ενημερώσει η κυβέρνηση για το πού πήγαν τα χρήματα, για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. «Διατέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και μόνο ο κ. Αγοραστός, ο κολλητός της κυβέρνησης, δεν ξέρει πόσα έχει πάρει και αυτό το κάνει με πρωθυπουργική κάλυψη. Όσοι παραδίδουν και παραλαμβάνουν δημόσια έργα, έχουν ποινικές ευθύνες. Θα έπρεπε να είχαν κληθεί να λογοδοτήσουν ο κ. Αγοραστός και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, ο τέταρτος τομές που ζητάει ενημέρωση η Πλεύση Ελευθερίας, είναι πού θα πάνε τα 2,2 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι θα δοθούν στους πληγέντες. «Σε ποιες εταιρίες θα δοθούν, με ποια διαδικασία, πότε και γιατί. Θεωρούμε αυτονόητο ότι δε θα δοθούν στον περιφερειάρχη που διασπάθισε χρήματα. Η λογοδοσία δεν ακολουθήθηκε στην υπόθεση της Siemens, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ίδιο πρέπει να γίνεται κάθε φορά. Θα πρέπει να σταματήσει το φαγοπότι σε βάρος του λαού», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πλεύση ΕλευθερίαςΚώστας ΑγοραστόςΘεσσαλίαΔΕΘΖωή ΚωνσταντοπούλουΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ 2023