Πολιτική|19.09.2023 07:14

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση το πολιτικό σκηνικό: Ο αντίκτυπος από τις πλημμύρες, το «στοίχημα» των περιφερειακών εκλογών και οι κάλπες στο ΣΥΡΙΖΑ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις τα όσα ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου  και μία σειρά κινήσεων δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πρώτοι μήνες μετά τις εκλογές κάθε άλλο παρά εύκολοι ήταν και η  προσπάθεια για την επιστροφή της Θεσσαλίας σε μια μορφή κανονικότητας θα χρειαστεί χρόνο. 

Στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση είχε προτάξει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν παθογένειες ετών σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, εστιάζοντας στη λειτουργία του «επιτελικού κράτους». Ωστόσο, στη μετεκλογική περίοδο τα μέτωπα διαδέχονται το ένα το άλλο και ενδεικτικά αναφέρονται τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες  στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. 

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως η  μάχη της καθημερινότητας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γνώμη των πολιτών και έχουν χτυπήσει τα πρώτα καμπανάκια. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 66% των ερωτηθέντων λέει πως τα πράγματα στη χώρα «πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» και μόνο το  28% απαντά πως «πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Να σημειωθεί πως τα ποσοστά αυτά ήταν 48% και 44% στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για ένα …σπριντ μέχρι τα Χριστούγεννα, προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή μια σειρά νομοσχεδίων και να μην χαθεί το momentum που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές. Την Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια το εργασιακό νομοσχέδιο - εκεί αναμένεται να μπει και η διάταξη για το ξεπάγωμα των τριετιών - ενώ έμφαση το επόμενο διάστημα θα δοθεί στους κρίσιμους τομείς της δικαιοσύνης, της υγείας και γενικότερα του εκσυγχρονισμού του δημοσίου.

Από πολιτική σκοπιά ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέων περιφερειαρχών, που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου. Στη Νέα Δημοκρατία αισιοδοξούν για μία  καλή πορεία των υποψηφίων περιφερειαρχών που έχουν την «γαλάζια» στήριξη, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο μιας … χαλαρής ψήφος. Και στο δρόμο προς τις κάλπες  θα μαρσάρουν οι μηχανές στην Πειραιώς με στόχο την ενίσχυση των υποψηφίων, που έχουν πάρει τη στήριξη του κόμματος. 

Τι λένε στην κυβέρνηση για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Στάση αναμονής τηρούν στο κυβερνών κόμμα για να δουν πως θα εξελιχθεί το τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά τις εσωκομματικές εκλογές. «Προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία, στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα» είχε σημειώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα σε ερώτηση για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ και ποιον θα ήθελε  ως αντίπαλο είχε πει   «μου κάνετε μια ερώτηση που ξέρετε ότι δεν μπορώ να την απαντήσω και θέλετε λίγο να με προβοκάρετε. Θα μπορούσα κι εγώ να δανειστώ φράση του Μάο: «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Αλλά το ζήτημα αυτό αφορά το κόμμα της αντιπολίτευσης»

H αποτύπωση της εκλογικής συμπεριφοράς έχει ενδιαφέρον γιατί επικυρώνει τη στρατηγική ήττα της αριστεράς στις τελευταίες εκλογές σημείωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Γιατί οι άνθρωποι χρεώνουν στους παλιούς την ευθύνη της ήττας» είπε και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει και περιεχόμενο όχι μόνο επικοινωνία «και να δούμε εάν είναι συμβατό με το ύφος Πολάκη». Μάλιστα αναφέρθηκε στη συμμετοχή λέγοντας πως ήταν  μικρότερη από τη συμμετοχή όταν υποψήφιος ήταν μόνο ο Τσίπρας και σημείωσε πως  σε μια μη ανταγωνιστική εκλογή, που δεν κρινόταν και τίποτα, είχαν περισσότερο κόσμο

Στις εσωκομματικές εκλογές στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρθηκε  και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος , που επεσήμανε  πως  «αν έχεις υποψήφιο με όψη Μητσοτάκη και με ψυχή Πολάκη αυτό δεν λύνει το πρόβλημα». Απαντώντας σε ερώτηση  για  τον Στέφανο Κασσελάκη είπε «δεν θέλω να σχολιάσω πρόσωπα που δεν έχουν μεγάλη διαδρομή και πρέπει να αποδείξουν ποιοι είναι,  τι είναι και τι εκφράζουν».

ΔΕΘφυσικές καταστροφέςΝέα ΔημοκρατίαΔΕΘ 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΘεσσαλίαειδήσεις τώρα