Πολιτική|19.09.2023 11:28

Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Έχουμε δεκαετίες φιλίας με την Ελλάδα – Δεν είμαστε εχθροί»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι PBS λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ότι «η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει την πολεμική κατά της Ελλάδας», απάντησε: «Ο Μενέντεθ δεν γνωρίζει την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε δεκαετίες φιλίας με την Ελλάδα, δεν βρεθήκαμε σε εχθρικά στρατόπεδα».

«Εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο και τη Δύση»

Αναφέρθηκε επίσης ξανά στις ευρω-τουρκικές σχέσεις εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στις διαδικασίες ένταξης, ενώ από αμερικανικού εδάφους δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη Ρωσία, όσο και τη Δύση.

«Περιμέναμε στο κατώφλι της ΕΕ τα τελευταία 50 χρόνια και αυτή τη στιγμή εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι και τη Δύση», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αμερικανικό κανάλι PBS.

Όταν ρωτήθηκε αν προτιμά την Αμερική ή τη Ρωσία, ο Ερντογάν είπε: «Η διπλωματία συνίσταται στη δημιουργία επαφών με έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση το σενάριο win-win. Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα έχω καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Θα συνεχίσω έτσι», απάντησε. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Ο Ερντογάν επικρίθηκε ότι ακολουθεί διαφορετική πολιτική από τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη Ρωσία. Απάντησε όμως ότι «Θα κάνουμε ό,τι κάνουν τα μέλη της ΕΕ για τη Ρωσία; Η κατάσταση και η θέση της Τουρκίας και της ΕΕ είναι διαφορετική». 

Διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης για τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία περιμένει την έγκριση της Τουρκίας. Ο ίδιος απάντησε: «Η Σουηδία πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, δεν αρκεί η αλλαγή νόμων και νομοθεσίας. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και τις δραστηριότητές τους».

Πώληση F-16 των ΗΠΑ στην Τουρκία

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συσχετίζουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε: «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους».

ειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΔύσηΜπομπ Μενέντεζελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκία