Πολιτική|23.09.2023 21:44

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη μέχρι εσχάτων πριν την κάλπη και προσπάθεια από τους υποψήφιους για συσπείρωση των ψηφοφόρων - Ποια περιοχή θα δείξει τον νικητή

Newsroom

Με το άνοιγμα των κάλπεων για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει λίγες μόνο ώρες, τα επιτελεία των δυο διεκδικητών, Αχτσιόγλου και Κασσελάκη εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να φτάσουν όσο περισσότεροι στην κάλπη και να ενισχύσουν οι ίδιοι την υποψηφιότητά τους.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί, ενώ αν υπάρξει ανάγκη λόγω της προσέλευσης του κόσμου μπορεί να υπάρξει παράταση και μετά τις 8 το βράδυ.

Η Αττική θα δείξει τον νικητή;

Σύμφωνα με το OPEN και τον Χρήστο Τσιγουρή, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπου πέφτει το ενδιαφέρον με την κυριότερη εξ' αυτών -λόγω όγκου- να είναι το λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα στην Αττική και οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό της πανελλαδικής ψήφου που έλαβαν. Για παράδειγμα, το 40% της δύναμης του κ. Κασσελάκη είναι από την Αττική, καθώς πανελλαδικά έλαβε 66.000 ψήφους και οι 25.515 ήταν από τη συγκεκριμένη περιφέρεια. Την ίδια ώρα, από τις 53.292 ψήφους της κ. Αχτσιόγλου οι 19.902 ήταν στην Αττική. Επιπλέον, υπάρχει μια δεξαμενή 12.000 ψήφων που συγκέντρωσαν οι άλλοι υποψήφιοι που διεκδικούνται αυτή την Κυριακή από τους άλλους διεκδικητές.

Τα επιτελεία έχουν βάλει τα στοιχεία κάτω και πάνω σε αυτά προσάρμοσαν την προεκλογική τους εκστρατεία. Είδαμε τον κ. Κασσελάκη να κινείται περισσότερο όπως κινήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου το προηγούμενο διάστημα και η κ. Αχτσιόγλου να κινείται όπως ο αντίπαλός της με απανωτά βίντεο. 

Πάντως,  τα «βέλη» πάνε και έρχονται μεταξύ των δυο αντίπαλων στρατοπέδων, δηλαδή της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη. Η προεκλογική εκστρατεία κλείνει αφήνοντας πίσω ταραγμένα νερά στην Κουμουνδούρου και μια δύσκολη επόμενη ημέρα όποιος και να είναι ο νικητής. 

Το νέο σποτ της Αχτσιόγλου: Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ - Δεν παίζουμε με την πολιτική

«Γιατί ψηφίζουμε αύριο;» έχει τίτλο το νέο σποτ της Έφης Αχτσιόγλου που διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις αυριανές κάλπες.

Η βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Εργασίας καλεί τα μέλη να την στηρίξουν με την ψήφο τους και τονίζει πως «πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Πολιτική με γνώμη, σχέδιο και σαφείς στόχους».

Αναλυτικά, στο μήνυμά της αναφέρει: 

«Γιατί ψηφίζουμε αύριο; Έχουμε ακούσει πολλά. Όμως τα πράγματα είναι απλά: Αύριο ψηφίζουμε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την απόφασή μας; Είναι η επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι η εμπειρία στον στίβο της πολιτικής; Είναι το χαμόγελο; Είναι τα συνθήματα; Ενδεχομένως όλα αυτά έχουν σημασία. Όμως εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής», αναφέρει.

Και συμπληρώνει:

«Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους. Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας. Μόνο έτσι θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ. Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορούμε. Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου όλοι και όλες στην κάλπη. Γιατί δεν παίζουμε με την πολιτική. Κάνουμε πολιτική».

 

Κασσελάκης: «Τι να τους κάνετε τους πολιτικούς αν λειτουργούν ως εντολοδόχοι των μεγάλων που σας θέλουν μικρούς;»

«Κάθε μικρή επιχείρηση έχει δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες να γίνει μεγάλη. Δυστυχώς, τα ολιγοπώλια, οι τράπεζες, οι διαχρονικές ιδεοληψίες και κρατικές ατολμίες, υπονομεύουν τον δικό σας "ελληνικό όνειρο". Για να σταματήσει αυτό, πρέπει να θεσπίσουμε κανόνες».

Αυτό σημείωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μιλώντας σήμερα από το βήμα του πανευρωπαϊκού συνεδρίου για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που διοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η ΓΣΕΒΕΕ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «την προσεχή πενταετία, η Ελλάδα θα διαχειριστεί περισσότερα από 60 δισ. ευρώ και ο σημερινός σχεδιασμός έχει θέσει στο περιθώριο τις μικρές επιχειρήσεις, αναπαράγοντας παθογένειες χωρίς θεραπεία».

Όπως σημείωσε: «Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας, σύντομα θα αναγκαστούν να αλλάξουν και θα βρούμε χώρο για να κάνετε πραγματικότητα το δικό σας "ελληνικό όνειρο". Τι να τους κάνετε τους πολιτικούς αν λειτουργούν ως εντολοδόχοι των μεγάλων που σας θέλουν μικρούς;».

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι η ανάγκη προώθησης της ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, με μελέτες βιωσιμότητας, ειδική ποσόστωση κρατικά εγγυημένης πρόσβασης στις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών, για τις επιχειρήσεις που προωθούν την καινοτομία ή/και παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ολιστική προσέγγιση στο πρόβλημα των χρεών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με γενναίες διαγραφές χρεών χωρίς αστερίσκους και ολοκληρωτική άρση των κατασχέσεων των επαγγελματικών λογαριασμών για τα ποσά που αφορούν στην επιχειρηματική λειτουργία, διασύνδεση των σχολών πληροφορικής των δημόσιων Πανεπιστημίων και των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, δημιουργώντας συμπράξεις μεταφοράς δωρεάν τεχνογνωσίας και ψηφιακής εργαλειοθήκης στις μικρές επιχειρήσεις και, επιπλέον, να προχωρήσει η διασύνδεση των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων με μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού που προμηθεύουν το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, για το ποια μέλη έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές.

Στην εσωκομματική κάλπη, ψηφίζουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι καταχωρημένα στο μητρώο μελών.

Έφη Αχτσιόγλουψηφοφορίαειδήσεις τώρακάλπηΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΣτέφανος Κασσελάκης