Πολιτική|29.09.2023 10:00

Χαρδαλιάς στο Open: Θα φτιάξουμε Παρατηρητήριο στην Αττική που υπάγεται στον Περιφερειάρχη - «Να με κρίνετε κάθε μέρα»

Newsroom

«Στην Αττική θα εκλεγούμε για να κάνουμε έργο. Θα πούμε πότε θα ξεκινήσει, τι θα προχωρήσει, πότε θα τελειώσει και πώς θα χρηματοδοτηθεί και με διαδικασίες που θα δώσουν τέλος σε όλες τις παθογένειες και τις επικαλύψεις δεκαετιών», τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που θέλει να κάνει στην Περιφέρεια και στην πολιτική που θα ασκήσει, εάν εκλεγεί.

«Νομίζω όλοι έχουν αντιληφθεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε σε μια μητροπολιτική προσέγγιση. Δεν μπορεί να λειτουργούμε οριζόντια σε όλες τις περιφέρειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Έχουμε 5 εκατομμύρια πολίτες», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε πως «το ζήτημα της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης είναι πρώτη προτεραιότητα για μας. Αφορά την ασφάλεια του πολίτη».

Γιατί καθυστερεί το έργο στο Φάληρο 

Ερωτώμενος για το έργο στο Φάληρο το οποίο έπρεπε να είχε τελειώσει το 2021, ανέφερε πως «προχωράει, αλλά δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα θέλαμε». Ο λόγος όπως σημείωσε είναι «πως εμπλέκονται πολλοί φορείς. Υπηρεσίες της περιφέρειας μπορεί να φταίνε αλλά όταν εμπλέκονται πάρα πολλοί και δεν υπάρχει ένας να παρακολουθεί την εξέλιξη προφανώς θα έχουμε αστοχίες, καθυστερήσεις και αρρυθμίες».

Συνέχισε λέγοντας πως:  «Τα βήματα που έχουν γίνει ειδικά σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικότατα. Η χώρα πριν το 2019 δεν είχε γενικά σχέδια αντιμετώπισης των απειλών. Η χώρα δεν είχε νομοθετικό πλαίσιο. Η χώρα δεν είχε κάνει το παραμικρό σε επίπεδο οχύρωσής της. Αν η κλιματική αλλαγή κάνει άλματα την ώρα που εμείς κάνουμε γοργά βήματα, προφανώς πρέπει να τρέξουμε περισσότερο».

Τα σχέδια για το Παρατηρητήριο 

«Εγώ θέτω για την Αττική ένα παρατηρητήριο. Πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία; Είχαμε ένα tower μπροστά μας και βλέπαμε όλα τα δεδομένα που χρειαζόμασταν για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προέκυπταν. Θες να παίξεις σκάκι; Πρέπει να βλέπεις όλα τα πούλια, αλλιώς θα χάσεις όλη την παρτίδα. Εμείς θέλουμε μονάδα διοικητική που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη. Τι κάνει; Παρακολουθεί όχι μόνο τα έργα της Περιφέρειας αλλά όλα τα έργα που είναι στην Περιφέρεια. Παρακολουθεί την εξέλιξή τους, αν ο οδικός χάρτης έχει ακολουθηθεί, αν τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται, αν υπάρχουν δυσκολίες και σε ποια υπουργεία, ώστε ο Περιφερειάρχης να είναι εκεί και να μπορεί να παρεμβαίνει σε κάθε υπουργείο και να λύνει τα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ τόνισε πως:

«Θα συνεργαστώ με όλους. Αν χρειαστεί να συγκρουστώ, θα το κάνω. Αλλά να ξέρετε ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει και η πεποίθηση και η άποψη πως πρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς. Και αυτό είναι που κάτι που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για την επόμενη μέρα».

«Να με κρίνετε κάθε μέρα σε κάθε βήμα που θα κάνω»

«Αν πρέπει μητροπολιτικά τα προσεγγίσουμε την Περιφέρεια Αττικής, τώρα είναι η ώρα και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει βούληση, να υπάρχει γνώση για να προχωρήσουμε. Αν χρειαστεί θα υπάρχουν νομικές διευθετήσεις για την μητροπολιτική διοίκηση για να μπορέσει να ασκηθεί, να είστε σίγουροι πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη και εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη μου. Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από την λογική οποιασδήποτε αρμοδιότητας. Αρμοδιότητά μου είναι οτιδήποτε αφορά στην ταλαιπωρία του πολίτη. Θα αναλάβω το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί ως ενεργός πολίτης και ως επικεφαλής μιας προσπάθειας που στο τέλος της 5ετίας θέλω να φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και να με κρίνετε κάθε μέρα σε κάθε βήμα που θα κάνω», είπε ακόμα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. 

Για την επόμενη μέρα είπε πως: «Θα καλέσω όλους του επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου για να φτιάξουμε μια ομάδα διαχείρισης η οποία θα ξεπερνάει τα όρια της οποιασδήποτε παράταξης. Και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διαβούλευσης με όρους διαφάνειας και  λογοδοσίας».

«Ο Περιφερειάρχης πρέπει να είναι η ομπρέλα»

Ερωτώμενος για το εάν θεωρεί ο ίδιος πως η Αττική είναι ανοχύρωτη απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε: «Πιστεύω πως ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός προχώρησε με άλλα δεδομένα και τα καιρικά δεδομένα έχουν αλλάξει, τα κλιματική δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να επικαιροποιήσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτό».

«Έχω υπάρξει δήμαρχος και ξέρω πως λειτουργεί το κράτος. Έχω υπάρξει κρατικός λειτουργός και ξέρω ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες των δήμων. Κάποια στιγμή το κράτος πρέπει να έρθει και να μιλήσει με όρους δυνατοτήτων. Γιατί την ευθύνη του καθαρισμού των φρεατίων να τον έχουν οι δήμοι αλλά πρέπει να δούμε: έχει τις ίδιες δυνατότητες ο δήμος Αθηναίων να καθαρίσει τα φρεάτιά του και ίδιες ο δήμος μιας περιοχής της Δυτικής Αττικής που υπολείπεται σε εξοπλισμούς, σε δομές, σε προσωπικό; Η ομπρέλα πρέπει να είναι ο Περιφερειάρχης».

Ακόμη, επισήμανε πως δεν υπάρχουν προγράμματα 100 ημερών «υπάρχουν τρεις περίοδοι. Σε κάθε 20μηνο έχουν προτεραιότητες».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως στα δύσκολα είναι μπροστά»

Ερωτώμενος για το έαν έχει συζητήσει τα σχέδιά του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε «με τον  πρόεδρο προφανώς και έχω συζητήσει και είναι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει πως στα δύσκολα είναι μπροστά, ανοίγει νέους δρόμους και κάνει τις τομές που χρειάζονται». 

εκλογέςΝίκος Χαρδαλιάςαυτοδιοικητικές εκλογέςΠεριφέρεια Αττικήςειδήσεις τώρα