Πολιτική|30.09.2023 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστολή της «Ομπρέλας» για άμεση συνεδρίαση της ΠΓ και ο γρίφος της ημερομηνίας του εκτάκτου συνεδρίου

Βούλα Κεχαγιά

Πότε θα γίνει το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Η Κεντρική Επιτροπή ψήφισε στα μέσα Ιουλίου υπέρ της διεξαγωγής του τον Νοέμβριο, τα στελέχη της Ομπρέλας ζητούν με επιστολή τους προς τους δύο γραμματείς του κόμματος να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν γνωρίζει τον χρόνο της συνεδριακής διαδικασίας καθώς είναι κάτι που θα συζητηθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Κάποιοι πάλι βλέπουν έως και απίθανη τη διενέργεια Συνεδρίου τον ερχόμενο Νοέμβριο και στοιχηματίζουν πως η πραγματοποίησή του δεν θα γίνει εντός του 2023. Όλα δείχνουν πως ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσουν και τις αποφάσεις αναφορικά με τον χρόνο του Συνεδρίου συνδέονται και με τον χρόνο στράτευσης του Στέφανου Κασσελάκη.

Θα αποφασίσει να εκτίσει τη θητεία του - έστω και αυτές τις 20 ημέρες που πρέπει υποχρεωτικά να πάει στρατό - μέσα στον Νοέμβριο για να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα στις υποχρεώσεις του ή θα το μεταθέσει για αργότερα; Τα περιθώρια που επιτρέπει ωστόσο η νομοθεσία ορίζουν ένα χρονοδιάγραμμα εξαμήνου από την στιγμή που ο κ. Κασσελάκης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, ώστε να παρουσιαστεί και να υπηρετήσει.

Μία τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται ωστόσο ικανή να ανακόψει την απαίτηση των στελεχών της “Ομπρέλας” να τηρηθεί ο οδικός χάρτης και να γίνει το Συνέδριο κανονικό τον Νοέμβριο. Άλλωστε με βάση τις αποφάσεις και την έκβαση του Συνεδρίου αναμένεται εν πολλοίς και πολλά στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης να καταλήξουν και στις επιλογές τους σε σχέση με την παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή τους τα 10 στελέχη της Ομπρέλας που είναι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Χαρά Ματσούκα, Κατερίνα Κνήτου, Έφη Καλαμαρά, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία, Ανδρέας Ξανθός) ζητούν να συνεδριάσει άμεσα το ανώτατο πολιτικό όργανο για να συζητήσει για τρία φλέγοντα ζητήματα.

Το ένα αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, το δεύτερο την έναρξη μιας άμεσης συζήτησης στο κόμμα για το θέμα των πλημμυρών στη Θεσσαλία ή το αποκαλούμενο «πραξικόπημα» της κυβέρνησης με τις αλλαγές στις συνθέσεις της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ καθώς και για το ζήτημα που προέκυψε με την μη ενημέρωση της Πολιτικής Γραμματείας για τις αντικαταστάσεις του εκπροσώπου Τύπου Στέργιου Καλπάκη και του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας με ανακοινώσεις προς τον Τύπο και χωρίς να έχουν ενημερωθεί προηγουμένως τα δύο στελέχη.

Ως προς αυτό να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Καπνισάκης επικοινώνησε με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τού ζήτησε συγγνώμη για τη μη ενημέρωση καθώς όλα έγιναν υπό την πίεση των συνθηκών εκείνη την ημέρα, ενώ με τον Στέργιο Καλπάκη συζήτησε για το θέμα στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης. Αμφότεροι ζήτησαν από τη νέα ηγεσία του κόμματος οι εντυπώσεις να διορθωθούν με μία δημόσια συγγνώμη όπως δημόσια έγιναν οι ανακοινώσεις της αλλαγής τους.

Πάντως, κατά τις πληροφορίες δεν φαίνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία θα μπορούσε να συνεδριάσει άμεσα καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης τη Δευτέρα περιοδεύει στη Θεσσαλία, την Τρίτη αναχωρεί για την Κύπρο και επιστρέφει την Πέμπτη για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κι αμέσως μετά θα ανέβει Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα για το δήμο της πόλης. Ενδέχεται να μεταβεί και στη Δυτική Ελλάδα. Κύκλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πάντως πως είναι προτεραιότητα του οι συνεδριάσεις των οργάνων όμως η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχεδιασμού. 

συνέδριοειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης