Πολιτική|06.10.2023 07:12

Πρώτη Κασσελάκη στη Βουλή με τροχιοδεικτικές για το άμεσο μέλλον

Βούλα Κεχαγιά

H ενωτικού χαρακτήρα ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη για πρώτη φορά ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, και συγχρόνως η σκληρή του ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν στάθηκαν ικανές να απομακρύνουν τα σύννεφα που σκιάζουν το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η ψηφοφορία που έγινε για την επικύρωση της εισήγησης του προέδρου του κόμματος σε σχέση με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέδειξε τις ρωγμές που υπάρχουν στην Κουμουνδούρου και προμηνύουν τις δυσκολίες που θα συναντήσει η νέα ηγεσία στην πορεία όταν τα συλλογικά όργανα θα κληθούν να ψηφίσουν για κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου του κόμματος. Μία απόφαση που θα κληθεί να πάρει με μη δεδομένους πλέον συσχετισμούς η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να την εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή όποτε κι αν αυτή συνεδριάσει. Η πρώτη γεύση από την ψηφοφορία για το Προεδρείο άφησε μία αίσθηση πίκρας ή και πικρίας καθώς από τους παρόντες βουλευτές οι 28 υπερψήφισαν την πρόταση του προέδρου αλλά οι 16 επέλεξαν το «λευκό».

Η επιλογή του λευκού και η αποχή Τσίπρα και Φάμελλου

Ανάμεσα στις «λευκές» ψήφους κι αυτές της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Νοτοπούλου. Σε γενικές γραμμές στην επιλογή του λευκού κατέληξαν οι βουλευτές που εκφράζουν την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και εκείνοι που συντάσσονται με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος-με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό- ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατά τη διάρκειά της αποχώρησε και πήγε στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος δεν θέλησε να ψηφίσει για «θεσμικούς λόγους» και ο Νίκος Παππάς που νοσεί από κορονοϊό. Μετά την ομιλία Κασσελάκη και πριν από την ψηφοφορία οι Σία Αναγνωστοπούλου και η Πέτη Πέρκα διαμαρτυρήθηκαν διότι στην πρόταση του Προέδρου βρίσκονταν ονόματα (φωτογράφιζαν τον Γιώργο Τσίπρα) που είχαν μιλήσει κατά τη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία για κάποιους που υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντικαταστάθηκαν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου Στέργιος Καλπάκης χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί ή να έχουν συμφωνήσει τα όργανα.

Επ’ αυτού ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να εξήγησε ότι έγιναν κάποιες βιαστικές κινήσεις χωρίς πρόθεση και ανέφερε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου καθώς και ότι τα δύο στελέχη θα αξιοποιηθούν σε άλλους ρόλους.

Οι νέοι ρόλοι «προβολή» για το μέλλον

Το θέμα είναι ότι η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντί να έχει «πανηγυρικό» χαρακτήρα εξελίχθηκε σε μία «προβολή» ενδεχομένως για το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η εσωκομματική αντιπολίτευση έδειξε ότι δεν προτίθεται να διευκολύνει τον νέο πρόεδρο στις αποφάσεις του και ότι όπου θα έχει τη δυνατότητα θα τις αμφισβητεί.

Ως προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τις ψήφους της πλειοψηφίας των βουλευτών πέρασε η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη ώστε Πρόεδρος της ΚΟ να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, Γραμματέας της ΚΟ η Θεοδώρα Τζάκρη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός και διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Γιώργος Τσίπρας. Συντονιστής των επιτροπών και των τομεαρχών αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης. Οι συντονιστές θα ανακοινωθούν έπειτα από συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν είναι πλέον ο Νάσος Ηλιόπουλος από τους στενότερους συνεργάτες της Έφης Αχτσιόγλου κάτι που αποδίδεται στην μη επίτευξη συμφωνίας με τον Στέφανο Κασσελάκη όταν υπήρξε κάποια επικοινωνία μεταξύ τους. Η σύνθεση των τομέων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταδείξει εάν η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου ακολουθεί την στάση της ίδιας που αρνήθηκε να αναλάβει κάποια θέση ευθύνης ή όχι.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης περιοδεύει σήμερα το πρωί στην Κόρινθο, αργότερα στην Πάτρα και το απόγευμα θα μεταβεί στη Ρόδο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα για την περιφέρεια Δωδεκανήσων της Χρύσας Καραγιάννη.

«Να βγείτε έξω»

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προσπάθησε να εμψυχώσει τους βουλευτές λέγοντας:

«Εγώ θα τρέξω από αύριο, από σήμερα, μετά από δω. Καλώ και όλους εσάς, να βγείτε και έξω τις επόμενες μέρες. Βοηθήστε τους συντρόφους μας. Κάντε τη διαφορά στην κοινωνία, το έχει ανάγκη η κοινωνία.

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες και πάνω απ’ όλα συντρόφισσες και σύντροφοι, σας εύχομαι ολόψυχα να σηκώσετε με θάρρος το βάρος της ευθύνης μέσα στο Κοινοβούλιο.

Επαναλαμβάνω, το έχει ανάγκη η κοινωνία, η κοινωνία την οποία υπηρετούμε και η κοινωνία η οποία μας έχει τιμήσει με την ψήφο της. Εγώ θα είμαι δίπλα σας κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό. Και θα νικήσουμε».

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα