Πολιτική|09.10.2023 07:20

Το ενεργειακό στο «μενού» της τριμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας: Η ατζέντα του ραντεβού στη Βάρνα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας -Ρουμανίας στη Βάρνα. Η σημερινή Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται σε μια εποχή πολλαπλών και δύσκολων προκλήσεων για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο (να σημειωθεί πως τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα τις τελευταίες 48ωρες στο Ισραήλ).

Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται ο ρόλος της χώρας μας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Βαλκανική, αλλά και ως τη Μολδαβία και την Ουκρανία, με βασικά θέματα στην ατζέντα της τριμερούς να είναι η ενεργειακή συνεργασία και συνδεσιμότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου. Η  ελληνική πλευρά εξετάζει τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον.

Ενεργειακός διάδρομος

Στις συζητήσεις που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών θα κυριαρχήσει ο ενεργειακός Διάδρομος Βορρά-Νότου και η διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρομικές γραμμές), των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα να σημειωθεί πως ήδη εξάγει και προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Μολδαβία, ενώ μέσω του Διασυνδετήριου αγωγού IGB ήδη τετραπλασίασε τις εξαγωγές της το 2022 συμβάλλοντας στην ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία από το 1994 (που είχε ως αρχικό στόχο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση Βουλγαρίας και Ρουμανίας).

Ποια άλλα θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η Διεύρυνση της Ε.Ε. Πρόκειται για μια συζήτηση που ξεκίνησε ήδη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ρουμανίαενέργειαειδήσεις τώραΒουλγαρίαΣύνοδος Κορυφήςλιμάνι