Πολιτική|12.10.2023 08:56

Εκλογές - Μπακογιάννης στο OPEN: Τα προβλήματα θέλουν συνεργασία -Αυτοί που αντιδρούν στα έργα «είναι ένας περιφερόμενος θίασος και όχι κάτοικοι» - Τι είπε για το debate

Newsroom

Για το debate, το σχέδιο του να γεμίσει η Αθήνα με κάμερες, τα έργα που έγιναν, τις αντιδράσεις για το μετρό των Εξαρχείων και το σημαντικό πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα μίλησε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Αρχικά, μιλώντας για την χτεσινή τηλεμαχία με τον συνυποψήφιό του, Χάρη Δούκα ο κ. Μπακογιάννης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνομιλία που είχαν με θεατές τους Αθηναίους. «Ανεξαρτήτου αποτελέσματος η αποχή δεν είναι ωραίο πράγμα. Εγώ το ήθελα πάρα πολύ αυτό το debate και το επιδίωξα για να πείσουμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να έρθουν στις κάλπες και νομίζω πως έγινε μια ωραία συζήτηση που μόνο κερδισμένοι βγήκαμε όλοι. Άλλωστε αν δεν το κάνουμε εμείς που είμαστε αυτοδιοικητικοί, που μιλάμε για τα σπίτια, για τις γειτονιές των τηλεθεατών μας, ποιος θα το κάνει;», είπε.

750 κάμερες σε όλη την Αθήνα

Για το θέμα της ασφάλειας στις γειτονιές και τη δήλωσή του πως θα μπουν 750 κάμερες στην Αθήνα σχολίασε «κανέναν δεν εκπλήσσει πως αυτό το θέμα κυριαρχεί γιατί η ασφάλεια είναι η βάση. Είπα χθες, το λογικό, πως δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γωνία. Θα το θέλαμε ενδεχομένως αλλά δεν γίνεται. Άρα πρακτικά, ας υιοθετήσουμε το μοντέλο άλλων πόλεων, το μοντέλο με τις κάμερες. Κάμερες δεν είναι μόνο αυτές που ξέρουμε. Μπορούν να πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση, μπορούν να εντοπίσουν και να καταγράφουν την παράνομη στάθμευση, το διπλοπαρκάρισμα. Και είναι κάτι καινοτόμο. Υπάρχουν στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο. Έχουμε συζητήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου και έχουμε συμφωνήσει 750 σημεία σε όλη την πόλη. Παντού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι κάμερες μπορούν να αντικαταστήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Πρακτικά, ναι χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς στην Αθήνα αλλά ναι και στα εποπτικά μέσα, στις κάμερες».

Για το ποια είναι τα σημεία αιχμής και διαφωνιών με τον κ. Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: «Έθεσα κάποια ερωτήματα χθες. Απαντήσεις δεν πήρα. Υπέρ ή κατά του μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων; Υπέρ ή κατά του έργου Υποδομών στον λόφο Στρέφη; Υπέρ ή κατά του έργου στην Ακαδημία Πλάτωνος; Υπέρ ή κατά με το Κλειστό του Άτλαντα στα Σεπόλια; Υπέρ ή κατά του έργου στο πάρκο Δρακόπουλου; Αυτά εγώ δεν τα επέλεξα τυχαία. Για κάθε ένα από αυτά έχει ξεσηκωθεί πολύς θόρυβος, πολλή σκόνη και φτάσαμε στο σημείο στο πάρκο Δρακόπουλου να δεχτούν επιθέσεις οι αντιδήμαρχοί μου, να βιαιοπραγήσουμε εναντίον τους. Όταν έχουμε να κάνουμε με ακραίες συμπεριφορές δεν μπορεί να κρυβόμαστε».

Αυτοί που αντιδρούν στα έργα «είναι ένας περιφερόμενος θίασος και όχι κάτοικοι»

Παράλληλα, τόνισε πως αυτοί που κάνουν τέτοιες πράξεις δεν είναι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν έργα, αλλά οργανωμένοι που προκαλούν επεισόδια.

Ερωτώμενος για τα Εξάρχεια και τις αντιδράσεις των κατοίκων για τη μη δημιουργία του μετρό στην πλατεία της περιοχής, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: «Πώς προέκυψε πως είναι οργανωμένο σύνολο κατοίκων Εξαρχείων, αυτοί που αντιδράνε; Είναι ένας περιφερόμενος θίασος ο οποίος ξεκινάει από το λόφο του Στρέφη και την πλατεία Εξαρχείων, κατεβαίνει λίγο Δρακόπουλο, πάει στην ακαδημία Πλάτωνος και γυρίζει. 100 άνθρωποι έρχονται και προκαλούν, προσβάλλουν, εκβιάζουν, βιαιοπραγούν. Είναι γνωστά πρόσωπα».

Και συνέχισε για το μετρό στα Εξάρχεια: «Έχεις τη γραμμή 4 του μετρό, που άργησε λόγω της κρίσης και θα κινούνται 350.000 άνθρωποι κάθε μέρα. Πιο δημοκρατικό μέσο δεν υπάρχει, με τεράστιο αποτύπωμα και στο περιβάλλον. Και το προφανές είναι να λες θα κάνουμε έναν σταθμό εδώ και να λένε κάποιοι ‘’όχι, δεν θέλουμε. Τον θέλουμε αλλού ή δεν θέλουμε καθόλου’’. Αυτά δεν έχουν γίνει σε καμία πόλη της Ευρώπης».

Για τα τραπεζοκαθίσματα

Για το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα, και σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει το καλοκαίρι «μακάρι να υπάρχει αντίστοιχο κίνημα, με αυτό της πετσέτας», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε: «Είναι θεμέλιο του πολιτισμού της καθημερινότητας. Προαπαιτείται νομιμότητα και εμείς εδώ ζητάμε την συνεργασία των Αθηναίων. Όταν έχεις μια δημοτική αστυνομία με 400 ανθρώπους όλους και όλους, οι οποίοι είναι ήδη υπερφορτωμένοι, χρειάζεσαι την συνδρομή των πολιτών. Δεν έχω την αυταπάτη πως τα προβλήματα μπορεί να λύσει ένας άνθρωπος ή ότι λύνονται με εντολές, ευχολόγια ή συνθήματα. Θέλουν δουλειά και συνεργασία. Ο δήμος Αθηναίων προχωρά μπροστά, κάνει ακόμα και σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζοκαθίσματα».

Χάρης Δούκαςειδήσεις τώρατοπική αυτοδιοίκησηεκλογέςΚώστας Μπακογιάννηςαυτοδιοικητικές εκλογέςδήμος Αθηναίων