Πολιτική|13.10.2023 10:19

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Θα έχουμε ντέρμπι αν προσέλθει το 10% όσων απείχαν - Σε όλα τα έργα Μπακογιάννη ο κόσμος είναι απέναντι», λέει ο Δούκας

Newsroom

Κάλεσμα στους Αθηναίους να συστρατευθούν μαζί του και με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα» στις αυτοιδιοικητικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, λέγοντας «είμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, ή θα συνεχίσουμε 5 χρόνια με τον κ. Μπακογιάννη, που δεν λύνει προβλήματα και δημιουργεί νέα ή θα ακολουθήσουμε μια άλλη επιλογή τη δική μας».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η διαφορά με τον συνυποψήφιο του Κώστα Μπακογιάννη είναι μεγάλη αλλά σημείωσε πως η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. «Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη αλλά και η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Σκεφτείτε ότι είναι 300.000 οι πολίτες που δεν ήρθαν να ψηφίσουν.  Ο κ. Μπακογιάννης πήρε 50.000 και εγώ 20.000. Αν το 10% μόνο όσων δεν ήρθαν να ψηφίσουν έρθουν την Κυριακή θα έχουμε ντέρμπι».

«Δεν είναι οι κάμερες η λύση για την Ασφάλεια»

Σε επισήμανση του Δημήτρη Καμπουράκη ότι κατηγορήθηκε πως σε ορισμένα διαφιλονικούμενα ζητήματα, όπως τη δημιουργία μετρό στα Εξάρχεια και την τοποθέτηση καμερών, επέλεξε να πάρει μεσοβέζικη θέση για να αντλήσει ψήφους ο Χάρης Δούκας απάντησε «Θέλω να πάρω τις ψήφους των Αθηναίων που πιστεύουν στα προγράμματα μας».

«Για μένα είπα δεν είναι  η λύση για την ασφάλεια οι κάμερες παντού. Θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί η δημοτική αστυνομία. Η συνεργασία ελληνικής και δημοτικής αστυνομίας, δεύτερο θέμα ο φωτισμός.  Είναι θέμα πολιτικής προτεραιότητας. Υπάρχει μια προσέγγιση που λέει κάμερες παντού ακόμα και στις παιδικές χαρές και είναι του κ. Μπακογιάννη με τη στήριξη του κ. Κρανιδιώτη και υπάρχει και η δική μου που λέει πως για να είναι ασφαλείς οι  γειτονιές - κάτι που απέτυχε ο κ. Μπακογιάννης να κάνει 4 χρόνια τώρα – πρέπει να τις φωτίσουμε, να τις καθαρίσουμε, πρέπει να έχουμε δημοτική αστυνομία και να λύσουμε τα θέματα της κοινωνικής ένταξης, αλλιώς πάμε σε καταστάσεις γκετοποίησης», συνέχισε.  

Τι είπε για τον Λόφο του Στρέφη και το μετρό στο Κολωνάκι

Σε ό,τι αφορά τον Λόφο του Στέφη σημείωσε πως είναι υπέρ της ανάπλασης, αλλά μια διαφορετική προσέγγισή και επεσήμανε πως ο λόφος είναι «Είναι σε απόλυτη υποβάθμιση. Ποιος φταίει για αυτή την κατάντια σήμερα; Ο κ. Μπακογιάννης και η δημοτική του αρχή». Κατηγόρησε τον κ. Μπακογιάννη, ακόμα, ότι δεν έλαβε υπόψη τη γνώμη των κατοίκων.  «Έγινε μια διαβούλευση και οι κάτοικοι είπαν μια άλλη προσέγγιση και είπε όχι προχωράω αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Σημείωσε πως εμφανίζει μια εικόνα για την Αθήνα ότι «χτυπιέται από του μπαχαλάκηδες» και αναρωτήθηκε «είναι μπαχαλάκηδες αυτοί που διαμαρτύρονται και για τον Μεγάλο Περίπατο– έχω ρωτήσει και εγώ 3 φορές- ποιο είναι το  κόστος και δεν μας έχει πει-;. Είναι μπαχαλάκηδες αυτοι που διαμαρτύρονται για τη Βασιλίσσης Όλγας που ταλαιπωρεί όλο το κέντρο με την τρέλα να την κλείσει χωρίς κανένα σχέδιο;Είναι μπαχαλάκηδες αυτοί που διαμαρτύρονται για το μετρό στο Κολωνάκι;». 

«Σε όλα τα έργα που μας λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι είναι μια απλή παρέμβαση για το καλό του κόσμου, ο κόσμος είναι απέναντι. Εμείς λέμε ότι η προσέγγιση είναι λάθος εξ αρχής κι ότι πρέπει να ρωτάς, να συνδιαμορφώνεις. Τη χάραξη δεν πρέπει να την κάνει ο εργολάβος, αλλά η δημοτική αρχή, συνδιαμορφώνοντας με τους πολίτες», υπογράμμισε.

Για το μετρό στα Εξάρχεια είπε πως «είναι μια ειλημμένη απόφαση. Είναι μια μάχη που έχει τελειώσει. Εγώ είμαι υπέρ του μετρό. Είναι φιλολαϊκό και πάρα πολύ οικολογικό. Υπήρχαν όμως διάφορες προσεγγίσεις σε σχέση με τον δημόσιο χώρο και την πλατεία σε αυτήν την περιοχή που έχει ιδιαίτερά χαρακτηριστικά που δεν τις άκουσε ο κ. Μπακογιάννης. Μπορούσε να είχε κάνει μια δύο μικρές παρεμβάσεις και να πάρει τους κατοίκους μαζί του, αλλά προτίμησε να δημιουργήσει σύγκρουση».

Σε ό,τι αφορά τη στέγαση είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τα Airbnb: «Είναι ένα πράγμα να έχεις ένα διαμέρισμα για να στηρίξεις το εισόδημα σου και είναι άλλο να έχεις 30-40 και να κάνεις επιχειρηματική δραστηριότητα» κι ότι δήμος θα πρέπει να ζητήσει την κατάρησει του προγράμματος για τη «Χρυσή Βίζα». 

Τέλος δεσμεύτηκε πως αν οι πολίτες τον εμπιστευτούν  και εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων θα μειώσει κατά 10% τα δημοτικά τέλη, θα δώσει τέλος στην «περιπέτεια του μεγάλου περιπάτου» και θα προχωρήσει στη φύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο, δηλαδή 25.000 μέχρι το τέλος της πενταετίας. 

περιφερειακές εκλογέςΧάρης Δούκαςδήμος Αθηναίωνειδήσεις τώρααυτοδιοικητικές εκλογέςΔημοτικές εκλογέςΚώστας Μπακογιάννης