Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πού οφείλεται η χαμηλή συμμετοχή στο β’ γύρο – Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ εξηγεί
NewsroomΓια πτώση της συμμετοχής στο β’ γύρο των αυτοδικοικητικών εκλογών έκανε λόγο μιλώντας στο ertnews, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Σημείωσε πως «παρατηρείται μια πτώση της συμμετοχής σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή» η οποία όπως υποστήριξε «ακολουθεί ιστορικά το ίδιο μοτίβο της πτώσης όπως παρατηρείται στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι παράγοντες που έφεραν αυξημένη αποχή
Όπως εξήγησε ο Θανάσης Μπαλερμπάς θα πρέπει, «πριν βγάλουμε συμπεράσματα, να εξετάσουμε το γεγονός ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν τμήματα ετεροδημοτών».
«Το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε μεγάλη μετακίνηση ετεροδημοτών. Σήμερα δεν παρατηρείται αυτό γιατί πολλοί δήμοι έχουν ολοκληρώσει την εκλογή των τοπικών τους αρχών» είπε αναφέροντας ενδεικτικά στη Θεσσαλία μόλις τρεις δήμοι έχουν επαναληπτικές εκλογές. «Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων έχουν συνέπειες και στην προσέλευση των ψηφοφόρων», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την ώρα που θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα τα έχουμε μετά τις οκτώ το βράδυ. «Πιστεύω ότι η τάση θα εμφανιστεί λίγο μετά τις 20:00 και στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους γιατί θα είναι γρήγορη η διαλογή των ψηφοδελτίων» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλερμπάς.
Στο 23,1% η συμμετοχή στις κάλπες έως τις 14.30
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος η συμμετοχή έως τις 14:30 έχει διαμορφωθεί σε 23,1%. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 1.308.000 πολίτες.
Το αντίστοιχο ποσοστό στον πρώτο γύρο ήταν 30,8%, δηλαδή η προσέλευση σήμερα είναι χαμηλότερη κατά 7 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες.
- Τραγωδία στην Ηλιούπολη: «Συγγνώμη, σας αγαπάμε πολύ» - Το ιατρικό ανακοινωθέν για τη 17χρονη που δίνει μάχη για τη ζωή της και το σπαρακτικό σημείωμα
- Κλείνει το ιστορικό πολυκατάστημα Notos στη Σταδίου - Στον «αέρα» 300 εργαζόμενοι
- Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι για την τραμπούκικη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ - Το σκεπτικό του δικαστηρίου
- «Eurojourney: Πάμε Βιέννη;» - Οι 35 χώρες του 70ού επετειακού διαγωνισμού (ep.15)