Πολιτική|15.10.2023 21:09

Εκλογές - Κουτσούμπας: «Σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής»

Newsroom

Δήλωση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το αποτέλεσμα του β' γύρου των δημοτικών εκλογών.

Αναλυτικά η δήλωση Κουτσούμπα

Θέλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες ψηφοφόρους που τίμησαν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ενισχύθηκε αυτήν παραπέρα με την εκλογή δημάρχων στην Πάτρα, με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλλο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο ενώ  αυτή τη στιγμή, δίνεται η μάχη και στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή.

Μαζί με την Ικαρία που από τον πρώτο γύρο εξέλεξε τον Φανούρη Καρούτσο, η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι πλειοψηφία σίγουρα σε πέντε δήμους της χώρας. Οι δημοτικές αρχές θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του, θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους. Ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη για τρίτη φορά επικράτηση στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Πάτρα, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχθηκε η δημοτική αρχή, δείχνει την επιβράβευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που η δημοτική αρχή Πελετίδη έχει. Μία αρχή που παλεύει και έχει αποτελέσματα υπέρ του λαού της Πάτρας επειδή ακριβώς ήταν μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις, στο κράτος, τους μηχανισμούς, επειδή δε συμβιβάστηκε με το σημερινό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο.

Είναι μία νίκη που έχει γενικότερη πολιτική σημασία, που δείχνει ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η αναμέτρηση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή υλοποιείται και στο τοπικό επίπεδο και γενικότερα. Το υψηλό ποσοστό αποχής, τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο, παρότι δεν το υιοθετούμε, θεωρούμε ότι περικλείει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, απόρριψη της λογικής του μικρότερου κακού, αλλά και απαξίωσης απέναντι στον θεσμό της τοπικής διοίκησης.

Προφανώς είναι ζητούμενο η διαμαρτυρία να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, την οργανωμένη πάλη, την διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Συνολικά επιβεβαιώνεται ότι, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό, σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Έχουμε επίγνωση των μεγάλων ευθυνών μας για να είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό, μαζί του στα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ που, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, έχει συμμάχους τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Για να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες, λαϊκές ανάγκες, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΠάτραειδήσεις τώρααυτοδιοικητικές εκλογέςΚώστας ΠελετίδηςΔημοτικές εκλογέςΚΚΕπεριφερειακές εκλογές