Πολιτική|16.10.2023 07:45

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη μεγάλη ρωγμή για Μητσοτάκη τα αποτελέσματα των εκλογών - Ανοίγει η συζήτηση στην Κουμουνδούρου

Βούλα Κεχαγιά

Ως την πρώτη μεγάλη ρωγμή στο “καθεστώς Μητσοτάκη” αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου τα χθεσινά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έκανε δήλωση μόλις φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης κι ενώ φαινόταν ξεκάθαρα ότι ο Κώστας Μπακογιάννης χάνει στο δήμο της Αθήνας, ο Κώστας Αγοραστός στην περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στο δήμο της Θεσσαλονίκης, και οι τρεις από προοδευτικές υποψηφιότητες.

Αργά το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα του, ενώ τηλεφώνησε για συγχαρητήριες ευχές και στους νεοεκλεγέντες δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης Χάρη Δούκα και Στέλιο Αγγελούδη αντίστοιχα.

Εξ αυτού του λόγου το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επικεντρωνόταν στο ότι ο προοδευτικός κόσμος ενώνεται “διώχνει γόνους, ημέτερους, διεφθαρμένους”. Ο Στέφανος Κασσελάκης θύμισε επίσης ότι ήδη πριν από τον πρώτο γύρο είχε πει ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει κάθε προοδευτικό υποψήφιο στο δεύτερο γύρο κάτι που επανέλαβε όλες τις προηγούμενες ημέρες για να τονίσει ότι “συνταχθήκαμε με την πρόοδο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα”.

Η Κουμουνδούρου δεν έκρυβε χθες το βράδυ την ικανοποίησή της για την έκβαση στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) αλλά και στη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην πληγείσα Θεσσαλία με τον υποψήφιο περιφερειάρχη που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουρέτα. Έχει τη σημασία του το γεγονός πως σε άτυπη ενημέρωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για τη μεγάλη ανατροπή και αλλαγή στο δήμο της Αθήνας που καταδεικνύει την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα της συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων για τη νίκη των ακηδεμόνευτων δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης κόντρα στο αδηφάγο υπερσυγκεντρωτικό επιτελικό κράτος της δεξιάς, του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας. Η λέξη συνένωση αφορούσε βεβαίως τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης αν και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι από τους δήμους και τις περιφέρειες μπορεί να μπει ο “σπόρος” για μία μελλοντική συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και σε κεντρικό επίπεδο. Ως εκ τούτου από την Κουμουνδούρου δεν πέρασαν απαρατήρητες οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος σε μία από τις σπάνιες πολιτικές του δηλώσεις αναφέρθηκε δύο φορές στο πόσο σημαντικό είναι να ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις στο να φέρνουν ανατροπές. Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού έγινε στο εκλογικό κέντρο του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Κατά την ανάγνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επήλθε μία ήττα της αλαζονείας της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών και να χρωματίσουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας. Η Κουμουνδούρου ομιλεί για ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στο δήμο Αθηναίων, το δήμο Θεσσαλονίκης όπως και σε άλλες κομβικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα επισημαίνεται ότι στο πολιτικό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για το δεύτερο γύρο αποτυπώθηκε η πολιτική αξία του χθεσινού αποτελέσματος για την πορεία της πολιτικής αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχάρη χθες τον Δημήτρη Κουρέτα που έδωσε “τη μητέρα των μαχών” απέναντι στο μηχανισμό της ΝΔ και τους απροκάλυπτους εκβιασμούς της. Τονίζει δε ότι στη μεγαλειώδη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων και την συντριπτική ήττα Αγοραστού στη Θεσσαλία συνέβαλε η επιλογή του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ρίξει πολιτικό βάρος στη Θεσσαλία απέναντι στην κυβερνητική αλαζονεία, την κακοδιαχείριση και την ανεπάρκεια. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ανατροπή στο δήμο της Αθήνας αυτή κατά την Κουμουνδούρου καταδεικνύει την αναγκαιότητα συνένωσης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, ενώ σε ό,τι αφορά τη θριαμβευτική όπως τονίζεται επικράτηση του ανεξάρτητου υποψηφίου Στέλιου Αγγελούδη στο δήμο Θεσσαλονίκης υπενθυμίζεται ότι στο β’ γύρο είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κόντρα στον απερχόμενο δήμαρχο. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οι Θεσσαλονικείς καταψήφισαν τόσο την ανεπάρκεια του κ. Ζέρβα όσο και την ίδια την κυβέρνηση στο πρόσωπό του. Αναφορές έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στη μεγάλη νίκη του Σίμου Ρούσσου στο Χαλάνδρι την οποία αποτιμά ως ηχηρή απάντηση των πολιτών που απέκρουσαν τους αποκρουστικούς και επικίνδυνους εκβιασμούς των κυβερνητικών στελεχών, ενώ κάνουν λόγο για σπουδαία νίκη της Τίνας Καφατσάκη στο δήμο Ζωγράφου όπου έγινε η μεγάλη ανατροπή.

ειδήσεις τώραΔημοτικές εκλογέςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑαυτοδιοικητικές εκλογέςπεριφερειακές εκλογές