Πολιτική|18.10.2023 16:40

Θρίλερ με την εκλογή δημάρχου στο Διδυμότειχο: Το Πρωτοδικείο άλλαξε τον νικητή μετά από 9 ημέρες - Τι συνέβη

Κώστας Ασημακόπουλος

Εννιά ημέρες μετά τις πρώτες δημοτικές εκλογές ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέκτησε τις δυνάμεις του και την έδρα του Δήμου του η οποία για 9 ημέρες είχε αλλάξει χέρια.

Τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στο Διδυμότειχο δεν έχουν προηγούμενο και ανάγκασε το Πρωτοδικείο να παρέμβει και να ακολουθήσει πρωτόκολλα που προβλέπονται για σπάνιες περιπτώσεις που έχουν γίνει λάθη στο διαδικαστικό μέρος της καταγραφής των ψήφων. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Στις πρώτες εκλογές την Κυριακή 8η Οκτωβρίου 2023 αντίπαλοι κατέβαιναν ο Συνδυασμός «Συνεχίζουμε Μαζί από την Αρχή» με επικεφαλής το νυν δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και ο Συνδυασμός «Επί το Έργον» με επικεφαλής τον Χρήστο Τοκαμάνη.

Νικητής για 5 ψήφους

Το βράδυ της πρώτης Κυριακής βρήκε τον Χρήστο Τοκαμάνη να πανηγυρίζει τη νίκη του και μάλιστα μόλις με 5 ψήφους διαφορά επί του νυν δημάρχου!

Στα 72 εκλογικά τμήματα της πόλης με εγγεγραμμένους 28.247 ψήφισαν οι 11.582 (συμμετοχή 41%).

Επειδή δεν υπήρχε τρίτος συνδυασμός ήταν βέβαιο πως ο ένας από τους δύο θα έπιανε το 43% επομένως δεν υπήρχαν επαναληπτικές εκλογές.

Το αμφισβήτησε

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ο Χρήστος Τοκαμάνης έλαβε 5.607 ψήφους, δηλαδή, ποσοστό 50,02% και 15 έδρες, ενώ ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου έλαβε 5.602 ψήφους, ποσοστό 49,98% και 10 έδρες. 

Από την πρώτη στιγμή ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι του έδιναν νούμερα που τον έβγαζαν νικητή με 60-70 ψήφους διαφορά.

Την 9η ημέρα έγινε πάλι... δήμαρχος

Για 8 ολόκληρες ημέρες νικητής ήταν ο Χρήστος Τοκαμάνης, αλλά την 9η ημέρα (17η Οκτωβρίου) το Πρωτοδικείο θυροκόλλησε τα επίσημα αποτελέσματα που προέκυψαν από επανακαταμέτρηση.

Έστειλε ανάποδα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Δήμου Διδυμοτείχου δικαστική αντιπρόσωπος μπέρδεψε τους δύο υποψηφίους και έστειλε αντίθετα αποτελέσματα ενός εκλογικού κέντρου μέσω του τάμπλετ όπως και ήταν υποχρεωμένη αλλά το αποτέλεσμα ήταν λάθος.

«Τέλος καλό όλα καλά»

«Ήμασταν σίγουροι πως έχει γίνει λάθος αλλά μέχρι να το δούμε και επίσημα είχαμε ανησυχία. Τέλος καλό όλα καλά», σχολίασε συνεργάτης του δημάρχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου.

Δεν το δέχεται ο Τοκαμάνης

Ο Χρήστος Τοκαμάνης που για 8 ημέρες ήταν νικητής των εκλογών αρνείται να δεχτεί το νέο αποτέλεσμα που θυροκόλλησε το Πρωτοδικείο και θα ζητήσει νέα επανακαταμέτρηση με δεδομένο μάλιστα πως υπάρχει μεγάλος αριθμός άκυρων ψηφοδελτίων.

Υπάρχουν 289 άκυρα

Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί 289 άκυρα ψηφοδέλτια και η υπεράσπιση του θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να να αποδείξει πως έχει γίνει καθοριστικά λάθη που έχουν κρίνει το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου μένει στη θέση του και θα αποφανθούν εκ νέου οι δικαστικές αρχές.

ΠρωτοδικείοΈβροςΔιδυμότειχοεκλογέςΡωμύλος Χατζηγιάννογλου