Πολιτική|19.10.2023 07:10

Οι… προειδοποιήσεις Μητσοτάκη στους υπουργούς και η ατζέντα της επόμενης μέρας: «Όλοι αξιολογούνται» το μήνυμα που εκπέμπεται

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μηνύματα με αποδέκτες εντός της κυβέρνησης έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όσο και σε συνέντευξη που παραχώρησε. Το σήμα που εκπέμπεται είναι πως αλαζονικές συμπεριφορές και άστοχες τοποθετήσεις δεν θα γίνουν ανεκτές και φαίνεται πως ήδη έχουν βγει οι πρώτες… κίτρινες κάρτες που μένει να φανεί αν στην πορεία θα γίνουν κόκκινες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση». Μάλιστα, ανέφερε πως «ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη. Μας περιμένει, λοιπόν, πολλή δουλειά σε πολλά πεδία».

Όλοι αξιολογούνται καθημερινά

Όλοι αξιολογούνται καθημερινά επισημαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη του στον ANT1 πως «έχω αποφασίσει σε αυτήν την 4ετία να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι και με τον εαυτό μου». Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το πρόσφατο rotation στο υπουργικό συμβούλιο, θέλησε να κλείσει τα σενάρια του ανασχηματισμού και σημείωσε πως χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος για κάθε υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως μια σειρά μεταρρυθμίσεων πρέπει να τρέξουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων θα πάρουν άμεσα το δρόμο για τη Βουλή.

Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές είναι η άποψη που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και αυτό που επισημαίνεται είναι πως η απουσία δυνατού πολιτικού αντιπάλου δεν επιτρέπει σε κανέναν να θεωρεί ότι όλα είναι δεδομένα. Γίνεται δε λόγος για μια μάχη διαρκείας με τα προβλήματα των πολιτών και με το βάρος να δίνεται στην οικονομία και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.

Ταυτόχρονα αυτό που επισημαίνεται από τους «γαλάζιους» είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο για δηλώσεις που θα δίνουν πάτημα στην αντιπολίτευση να ασκήσει κριτική. Για παράδειγμα, λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρξαν αναφορές από υπουργούς (όπως του Λ. Αυγενάκη για τη Θεσσαλία και του Αδ. Γεωργιάδη για το δήμο Χαλανδρίου) που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με την κυβέρνηση να τονίζει πως θα συνεργαστεί με όλους τους νεοεκλεγέντες και να υπογραμμίζει πως τα χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δίνονται με βάση την προέλευση του περιφερειάρχη ή του δημάρχου αλλά δίνονται με βάση τις εγκρίσεις που υπάρχουν στην ένταξη των έργων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συναντήσει πρώτα τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα που είχε τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μητέρα των μαχών η ακρίβεια

Η κρισιμότερη μάχη είναι αδιαμφισβήτητα στο πεδίο της οικονομίας, με την κυβέρνηση να έχει διπλό στόχο : Πρώτον την εφαρμογή μόνιμων μέτρων στήριξης, όπως οι αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις φόρων και δεύτερον η τιθάσευση των τιμών. Μάλιστα χθες ο Κυριάκος α Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές σημειώνοντας πως «αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι». Όπως είπε «αν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ».

Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αναμένουν να δουν κατά πόσο θα υπάρξουν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις (ανάλογα και με την πορεία των τιμών του πετρελαίου). Πάντως αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές «εφεδρείες» εφόσον χρειαστεί να στηριχτούν οι πιο ευάλωτοι.

Οι αναφορές Μητσοτάκη για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει στις επόμενες εκλογές ενιαίο μέτωπο αντιπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να «συριζοποιηθεί». Εάν αυτό τελικά τους φέρει πιο κοντά δεν το ξέρω, αλλά ξέρετε μερικές φορές οι εγωισμοί και τα πρόσωπα παίζουν τον ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση, εγώ κοιτάω τα του οίκου μου».

Όσον αφορά στο Στ. Κασσελάκη υπογράμμισε πως « θα τον δούμε στην πράξη» για να προσθέσει «δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών». Όπως είπε «νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα», προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν υποτιμά κανένα και σέβεται όλους τους πολιτικούς αντιπάλους. «Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚακρίβειαΣΥΡΙΖΑυπουργοίΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα