Πολιτική|19.10.2023 21:35

ΣΥΡΙΖΑ: Σε συγκρουσιακό κλίμα η συνεδρίαση της ΠΓ - Το συνέδριο, ο χρησμός Τσακαλώτου, και οι «θερμοί» διάλογοι

Newsroom

Σε συγκρουσιακό κλίμα ολοκληρώθηκε η επτάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΠΓ ενέκρινε την πρόταση Κασσελάκη για Συνέδριο στα τέλη Φλεβάρη. Οι αντιπαραθέσεις όμως αλλά και η ψηφοφορία έδωσαν την εικόνα πρόβας διαζυγίου. Από τα 41 μέλη υπερψήφισαν είκοσι υπερψήφισαν, δέκα καταψήφισαν, οκτώ επέλεξαν λευκό ενώ οι Γιάννης Ραγκούσης, Στέφανος Τζουμάκας και Θανάσης Θεοχαρόπουλος απουσίασαν από την ψηφοφορία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που συμμετείχε διαδικτυακά από τις ΗΠΑ, εισηγητικά κράτησε ήπια γραμμή και προέτρεψε τους συντρόφους του της μειοψηφίας να στραφούν στα προβλήματα των πολιτών. Το μήνυμα προς την Ομπρέλα που τον κατήγγειλε ότι λειτουργεί εκτός γραμμής και καταστατικού, ήταν σαφές.

Οι προειδοποιήσεις, πάντως, πέφτουν στο κενό με τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει δύο κόμματα σε ένα. Ενδεικτική είναι η επίθεση Σκουρλέτη στον Στέφανο Κασσελάκη, για το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. «Η τοποθέτησή σου στον ΣΕΒ δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς. Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός. Έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διαφορά κομματικά παράκεντρα», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης με την Έφη Αχτσιόγλου να βάζει στο «στόχαστρο» την άποψη Κασσελάκη ότι, το Κεφάλαιο, είναι εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων και την ευημερία. Ευθέως κατά Κασσελάκη έβαλλε και ο Γιάννης Ραγκούσης. «Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και από τη δεύτερη θέση στην τρίτη», είπε.

Έσπευσε να υπερασπιστεί Κασσελάκη ο Παππάς

Τον Κασσελάκη έσπευσε να υπερασπιστεί ο Νίκος Παππάς. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σα να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση, να τεθεί», σημείωσε.

Τσακαλώτος: «Θα φανεί αν η Ανανεωτική Αριστερά έχει μέλλον εντός ΣΥΡΙΖΑ»

Ωστόσο, η τοποθέτηση που μούδιασε πολλούς, ήταν ο «χρησμός» του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άμεσο μέλλον. «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες (…) Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες», είπε από το βήμα της ΠΓ.

«Πυρά» Πολάκη σε πρώην τομεάρχες

Άλλη αψιμαχία είχε πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη ο οποίος, όταν έψεξε τους προηγούμενους τομεάρχες για την ποιότητα της αντιπολίτευσης, δέχτηκε συντονισμένα πυρά από Σκουρλέτη, Τσακαλώτο και Ξανθό. «Χάσαμε 10 μονάδες γιατί δε δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τις 13 εταιρείες που παίρνουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Λέγαμε ότι “κι εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε” και χάσαμε πέντε μονάδες», είπε ο Πολάκης με τον Ανδρέα Ξανθό να τού απαντάει «μιλάς εσύ που πήγες κόντρα στους επιστήμονες για τα εμβόλια και πληρώσαμε τη στάση σου;» και τον Πάνο Σκουρλέτη να τον κατηγορεί πως, «κάθε φορά βγαίναμε για δέκα λεπτά στην τηλεόραση, τα πρώτα πέντε απαντούσαμε για τις δηλώσεις σου. Είσαι ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη».

 

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΈφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΝίκος ΠαππάςΠαύλος ΠολάκηςΠάνος ΣκουρλέτηςΣτέφανος Κασσελάκης