Πολιτική|25.10.2023 07:00

ΣΥΡΙΖΑ: Κείμενα και συνεδρίες λίγο πριν την οριστική διάσπαση

Βούλα Κεχαγιά

Κατάπαυση πυρός ζητούν με κοινή τους δήλωση οι δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπροστά στην ολέθρια διαπίστωση της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα. Η εικόνα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει χαώδης μετά και την παραπομπή των τριών στελεχών της Ομπρέλας (Βίτσας, Φίλης, Σκουρλέτης) στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος αύριο Πέμπτη στις 4.30 το απόγευμα υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη που επιστρέφει από τις ΗΠΑ. Το αντικείμενο της συνεδρίασης δεν έχει διασαφηνιστεί αν και όλοι εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί μία συζήτηση για τις εσωτερικές εξελίξεις που προσλαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως στο Εκτελεστικό Γραφείο συμμετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου η οποία χθες έκανε την πρώτη της δημόσια παρέμβαση μετά την προεδρική εκλογή συνυπογράφοντας κοινή δήλωση με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση. Σημειωτέον πως απόψε η ομάδα που περιβάλλει την κ. Αχτσιόγλου (6+6) έχει διαδικτυακή πανελλαδική συνδιάσκεψη για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης. Ομοίως, πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη θα έχει και η ομάδα που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Ήδη χθες το βράδυ έγινε μία προσύσκεψη σε ξενοδοχείο της Αθήνας στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και στελέχη που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για την αρχηγία.

Στην κοινή τους δήλωση οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνουν πως η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι πια μόνο ανησυχητική αλλά συγχρόνως και διαλυτική. Τα τρία κορυφαία στελέχη ζητούν επίσπευση του Συνεδρίου και άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Θεωρητικώς το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί από την κ. Αχτσιόγλου και κατά την αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Όπως επισημαίνουν στο κείμενό τους η πορεία προς το Συνέδριο “το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων”. Η τελευταία φράση ερμηνεύεται ως κριτική και προς τα στελέχη της Ομπρέλας και προς την ηγεσία του κόμματος. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι ακόμη και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη στον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζεται ότι “η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές”. Καταλήγει με την επισήμανση πως “υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Έχουμε όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος”. Γίνεται σαφές πως από τη δήλωση των τριών στελεχών προκύπτει η διάθεσή τους να παραμείνουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να μην ακολουθήσουν πιθανές αποχωρήσεις που θα εκδηλωθούν από στελέχη της Ομπρέλας.

Αίσθηση προκαλεί και η παρέμβαση της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη οι οποίοι μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που προσήλθαν στις μαζικές, δημοκρατικές προεδρικές εκλογές μας, παρά την ήττα, επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και εξέλεξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο το νέο μας πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε όλοι και όλες αντάξιοι των προσδοκιών αυτού του κόσμου. Επισημαίνεται ότι η κοινωνία περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και αγωνίζεται για την κοινωνία αλλά αυτός ο αγώνας “χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο σαν γροθιά, ενάντια στον αντίπαλό μας που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ. (...) Γιατί οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση. Και φυσικά ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Καταλήγουν πως “στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία”.

Η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε σε αντιπαραθέσεις, οξύτατες αντιδράσεις των τριών στελεχών που παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αναλύσεις επί του Καταστατικού του κόμματος, σχόλια για εξ αποστάσεως αποκεφαλισμούς (Ευκλείδης Τσακαλώτος) και επισημάνσεις από την πλευρά της ηγεσίας πως αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μία υπονόμευση του προέδρου αλλά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του Νίκου Φίλη πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι έχοντας ήδη θέσει εαυτόν εκτός κόμματος έρχεται για μία ακόμη φορά να επιβεβαιώσει τους λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΈφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος Κασσελάκης