Πολιτική|28.10.2023 22:32

Εύθραυστες οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση για το μέλλον των τεσσάρων - Τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος

Newsroom

Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός επιχειρείται στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση για το μέλλον των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα στο κόμμα. Την Παρασκευή (27/10) η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε με ψήφους 10 - 5 να παραπέμψει το ερώτημα της διαγραφής των τεσσάρων στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή

Όπως μεταδίδει το OPEN, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να επιβάλει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μια από τις δύο παρακάτω ποινές:

  • Είτε αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος
  • Είτε διαγραφή

Δεν δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση της ΚΕ 

Αναφορικά με διαδικασία επί της παραπομπής των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το Πειθαρχικό Συμβούλιο όρισε για τον καθένα χωριστά τέσσερις τριμελείς ομάδες που θα αποφασίσουν τις ποινές.

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωκομματικό πεδίο, με την κάθε πλευρά να ζυγίζει την κίνηση που θα κάνει πάνω στην σκακιέρα της Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα. Ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε την Παρασκευή στον Δημήτρη Βίτσα, ώστε να του ευχηθεί  χρόνια πολλά. 

«Θα ήταν παράλογο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο ίδιο κόμμα με στελέχη και μέλη που προαναγγέλλουν την ίδρυση άλλου κόμματος ή που διακηρύττουν πως είναι αδύνατη η συνύπαρξη μας. Ας χωρίσουν οι δρόμοι μας και καλή τύχη» είπε στο Real News ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε διαγραφές, ούτε διάσπαση είναι το μήνυμα κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ . «Θα πρέπει να μην πάμε το αμέσως επόμενο διάστημα όπως πηγαίνουμε μέχρι σήμερα, ούτε με μία διάθεση σύγκρουσης αλλά ούτε και με μία διάθεση διάσπασης προκειμένου να καταλήξουμε ενωμένοι την επόμενη μέρα» δήλωσε στο ERTNEWS, ο Διονύσης Τεμπονέρας Μέλος Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το έχω πει δημόσια είμαι τελείως αντίθετος σε μία τέτοια λογική. Και οι διατυπώσεις και η ουσία των εκλεκτών και ιστορικών στελεχών και των τεσσάρων, κατά τη γνώμη μου δεν είναι αυτές που συνάδουν και στο κλίμα που πρέπει να έχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» είπε μιλώντας στο OPEN ο Χρήστος Σπίρτζης Μέλος ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

«Το πρόβλημα μας είναι η σύνθεση κανείς δεν θέλει να διασπαστεί το κόμμα, πιστεύω»είπε στον ΑΝΤ1, η Θεανώ Φωτίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βλέμματα είναι όλα στραμμένα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. στισ 11-12 Νοεμβρίου, εκεί όπου όλες οι πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέφανος ΚασσελάκηςΔημήτρης Βίτσαςειδήσεις τώραΣτέφανος ΤζουμάκαςΣΥΡΙΖΑΝίκος ΦίληςΠάνος Σκουρλέτης