Πολιτική|08.11.2023 06:35

Η διαβολοβδομάδα του Κασσελάκη: Από τις Βρυξέλλες στο εσωκομματικό καζάνι που βράζει

Σπύρος Ραπανάκης

Να μείνει εκτός κάδρου της εσωκομματικής σύγκρουσης επιδιώκει ο Στέφανος Κασσελάκης ρίχνοντας βάρος σε θεσμικές παρεμβάσεις, με αιχμή το ζήτημα των υποκλοπών, των ανεξάρτητων αρχών και του κράτους Δικαίου.

Αυτό το θέμα είναι και το πρώτο στην ατζέντα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιήσει σήμερα σειρά συναντήσεων, όπως με τον  Επίτροπο Οικονομίας, Paolo Gentiloni, τον Πρόεδρο της LIBE και ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, Juan Fernando Lopez Aguilar , τον Πρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων, τους συμπροέδρους και ευρωβουλευτές  της Ομάδας της Αριστεράς.

Στην Βελγική πρωτεύουσα τον υποδέχτηκαν χθες το βράδυ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με τους οποίους είχε την πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ως στόχο των ευρωεκλογών το ποσοστό, των εθνικών του 2023, ακόμα και αυξημένο.

Η είδηση που έβγαλε η συνεδρίαση είναι η δέσμευση Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι και θα παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς. Παράλληλα συνεχάρη την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την δουλειά της και δεσμεύθηκε για στενή συνεργασία ενώ  οι ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν με τις ομάδες τους στις ΕΠΕΚΕ. Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση δεν έμεινε στα τυπικά, αφού τέθηκαν από την πλευρά των ευρωβουλευτών και τα ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στο κόμμα. Μια υπενθύμιση στον Στέφανο Κασσελάκη ότι με την επιστροφή του στην Αθήνα επίκειται «διαβολοβδομάδα».

Έτσι ή αλλιώς θα συζητηθούν οι διαγραφές

Το πεδίο της αντιπαράθεσης θα μεταφερθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο από την Κουμουνδούρου στο President όπου θα διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πλησιάζοντας στην συνεδρίαση η οποία διεκδικεί επάξια τον χαρακτηρισμό “ιστορική” τα δεδομένα ξεκαθαρίζουν.

Θα τεθεί το θέμα των διαγραφών ή όχι; Αυτή είναι η κρίσιμη ερώτηση που απασχολεί τα κομματικά και τα δημοσιογραφικά γραφεία. Οι τελευταίες πληροφορίες συντείνουν στην απάντηση,  και ναι, και όχι.

Εξηγούμαστε: Η Επιτροπή Δεοντολογίας σύμφωνα με την πρόβλεψη του καταστατικού θα στείλει στην Κεντρική Επιτροπή διαβιβαστικό για κάθε μια από τις σχετικές περιπτώσεις (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας) ζητώντας γνωμοδότηση. Πηγές από την επιτροπή σημειώνουν ότι δεν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί το διαβιβαστικό, επομένως μοιάζει πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η επιτροπή δεοντολογίας να μην θέσει το θέμα των διαγραφών το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Είναι δεδομένο ωστόσο ότι το ζήτημα θα μπει πολιτικά από στελέχη που και δημόσια όλο το προηγούμενο διάστημα τάχθηκαν ανοιχτά υπερ των διαγραφών, για παράδειγμα η Θεοδώρα Τζάκρη ή ο Παύλος Πολάκης. Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι από στελέχη της πλειοψηφίας αναμένεται να τεθεί θέμα σαφούς πολιτικής αποδοκιμασίας ενώ ο στενός συνομιλητής του Στέφανου Κασσελάκη, Ευ. Αποστολάκης επανήλθε χθες δηλώνοντας:  «Ο πρόεδρος δεν έκανε πρόχειρη ενέργεια με τις διαγραφές, υπήρχαν λόγοι. Για να διορθωθεί η κατάσταση πρέπει να κάνουν και εκείνοι κάτι». Ως εκ τούτου, η σχετική εισήγηση του Προέδρου και οι παρεμβάσεις των «κατηγορουμένων» αναμένονται με αγωνία.

Τα δεδομένα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

Η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» στο Τριανόν ερμηνεύεται ως πρελούδιο εξόδου και μάλιστα άμεσης.  Το κύριο ερώτημα είναι ο χρόνος και ο τρόπος. Στελέχη της Ομπρέλας δεν αποκλείουν αυτό να συμβεί στην Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία των μελών και της μεσαίας στελέχωσης έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις της να κινηθεί εκτός κόμματος. Το ερώτημα που έρχεται μετά είναι η επόμενη μέρα, ήτοι ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή παραίτηση και βέβαια, ποιοι-ποιες θα ακολουθήσουν.

Η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα η οποία πρόσκειται στην Ομπρέλα δήλωσε σε ραδιοφωνικής της συνέντευξη: «Κι εγώ πάντως το νιώθω αυτό, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να ανακτήσουμε ξανά την υπερηφάνεια της Αριστεράς, αλλά βλέπω κάποιες δυσκολίες. Πλέον όλα εξαρτώνται από τη στάση του Προέδρου και των Προεδρικών γενικότερα - η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχουμε μια ‘δαμόκλειο σπάθη’ που λέει για διαγραφές ιστορικών στελεχών του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, εκ των ομιλητριών στην εκδήλωση του Τριανόν αν και άσκησε σφοδρή κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη με βασική αιχμή τις διαγραφές, διαφωνεί με την αποχώρηση. «Θα ήταν μεγάλη μου χαρά αν με τις μικρές μου δυνάμεις πείσω τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όλους τους άλλους να αγωνιστούμε για το κόμμα μας μέσα από το κόμμα μας», δήλωσε στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο. «Ο κ. Τσακαλώτος έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα», σχολίασε ο Ευάγγελος Αποστολάκης χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε «πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα».

Όσον αφορά την στάση των 6+6, της ομάδας Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταθέσει κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή στο οποίο θα αναδεικνύονται σειρά πολιτικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν συγκεντρώνει πιθανότητες το σενάριο  να εγερθεί ζήτημα αποχώρησης στην επερχόμενη συνεδρίαση. Φυσικά το ζήτημα των διαγραφών αποτελεί κόκκινο πανί και για την πρωτοβουλία 6+6.

Παρέμβαση σε ενωτικό τόνο θα πραγματοποιήσει ο Διονύσης Τεμπονέρας με την κατάθεση οδικού χάρτη για τα επόμενα βήματα του κόμματος, κάνοντας έκκληση για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Είναι ενδεικτική η φράση του πως το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί ενώ επικαλέστηκε και ο ίδιος ζήτημα διαδικασίας. «Είναι μία ευκαιρία να υπάρξουν υποχωρήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Είναι μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα», τόνισε σε χθεσινή του παρέμβαση στον ΣΚΑΙ.

ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΒίτσαςΚεντρική ΕπιτροπήΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣτέφανος ΤζουμάκαςΠάνος ΣκουρλέτηςΣτέφανος ΚασσελάκηςΝίκος Φίληςειδήσεις τώρα