Πολιτική|13.11.2023 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση ήρθε, η διάλυση θα αποφευχθεί;

Σπύρος Ραπανάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε χθες στο κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής ότι από σήμερα ξεκινάει μια καινούργια μέρα και η νέα ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μια αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού στην πραγματικότητα το κόμμα βρίσκεται σε μια περιδίνηση χωρίς ορατό τέλος. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θυμίζει περισσότερο διάλυση παρά νέα αρχή με ενότητα.

Η διάσπαση είναι γεγονός

Καταρχάς, η πρώτη διάσπαση είναι γεγονός. Τα 46 στελέχη της Κ.Ε. που πρόσκεινται στην Ομπρέλα αποχώρησαν από το κόμμα με σκληρή επίθεση στην ηγεσία κάνοντας λόγο για πρακτικές Τραμπισμού και διωγμό της Αριστεράς από το νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η κρίση μεταφέρεται έτσι και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού μετρά πλέον δυο λιγότερα μέλη. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθούν. Το κάλεσμα του προέδρου να παραδώσουν τις έδρες τους δε γίνεται βεβαίως δεκτό. “Εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, και θα συνεχίσω να το κάνω”, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. “Έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστική αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε με δήλωση της η βουλευτής Φλώρινας. Η αποχώρηση της Ομπρέλας δεν έχει μικρό αντίκτυπο στην μεσαία στελέχωση, στη Νεολαία και στις οργανώσεις. Ήδη από χθες στις εσωτερικές λίστες των οργανώσεων μελών οι επιστολές παραίτησης από το κόμμα πέφτουν βροχή.

Καταδικασμένη συγκατοίκηση

Η κίνηση 6+6, η ομάδα Αχτσιόγλου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μένει μέχρι να φύγει. Το κείμενο που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα επιβεβαιώνει το βαθύ χάσμα αφού καταλογίζουν στον πρόεδρο και στην ηγετική ομάδα την   ευθύνη για τις εξελίξεις. “Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά”, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Τα στελέχη της κίνησης 6+6 μάλιστα καταλογίζουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λογικές alt right και “αντι ΣΥΡΙΖΑ μετώπου” επισημαίνοντας τις αναφορές του για  “κόμματα που  είναι άρρωστοι οργανισμοί, ότι  “η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό”. Το επόμενο Σάββατο μάλιστα προγραμματίζεται πανελλαδική συνδιάσκεψη των 6+6, στην βάση των οποίων επικρατεί αναβρασμός και έντονη δυσαρέσκεια. Με δεδομένο το κλίμα των τελευταίων 24ωρων, την κόντρα για την αναπάντητη κλήση, τις ακραίες αναφορές Κασσελάκη στην ομιλία του, η “συγκατοίκηση” μοιάζει καταδικασμένη.

Ακόμα πιο αυστηρή ήταν η παρέμβαση του Νέστορα της παράταξης, Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος υπενθυμίζεται είχε επιχειρήσει πυροσβεστική παρέμβαση την περασμένη εβδομάδα. “Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά.  Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα τονίζοντας ότι δεν ξέρει  πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, “ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς”.

Αντιδράσεις και από μετριοπαθή στελέχη

Σε σκληρή γραμμή και ο Διονύσης Τεμπονέρας, καθιστώντας σαφές ότι παραμένει και παλεύει στο κόμμα. “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος”, ανέφερε στην δική του δήλωση ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι είναι στέλεχος του κόμματος “υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες”.  Βέβαια ακόμα και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις αποχωρήσεις, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον Στέφανο Κασσελάκη αφού δέχτηκε πυρά  ιδίως για το θέμα του δημοψηφίσματος  από στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρώην διευθυντής της ΚΟ, ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Στέργιος Καλπάκης, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου. Πιο αιχμηρός υπήρξε ο Γιάννης Ραγκούσης: “Είπε ο σύντροφος πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα κοινοβουλευτικά δεδομένα

Η ανεξαρτητοποίηση Τσακαλώτου και Πέρκα είναι από χθες δεδομένη. Εάν η κίνηση 6+6 οδηγηθεί το επόμενο διάστημα στην έξοδο, δυνητικά άλλοι 7 βουλευτές, τουλάχιστον, τίθενται εκτός κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αχτσιόγλου, Αναγνωστοπούλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Φωτίου, Χαρίτσης, Τζούφη υπογράφουν το κείμενο της κίνησης. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον 3 ακόμα βουλευτές που “παίζονται”. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα λοιπόν, διεύρυνση της διάσπασης δύναται να οδηγήσει σε νέα κοινοβουλευτική ομάδα και συγχρόνως σκληρό πλήγμα στην Κ.Ο του Στέφανου Κασσελάκη.

Η υποχώρηση Κασσελάκη και η απενεργοποίηση του δημοψηφίσματος

Κατέστη επιπλέον σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε άλλο παρά κυρίαρχος είναι στην Κ.Ε. ενώ παρά τη φαινομενική “νίκη” του να οδηγήσει στην έξοδο την αντιπολίτευση, βρίσκεται εγκλωβισμένος.  Η Θεοδώρα Τζάκρη σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε μάχη προκειμένου να υπάρξουν πολύ οξείες αναφορές στο κείμενο της πολιτικής απόφασης για τα στελέχη της Ομπρέλας και των διαφωνούντων, ωστόσο το τελικό κείμενο αποτυπώνει πολύ ήπιες θέσεις. Αξιοσημείωτη είναι και η υποχώρηση Κασσελάκη από το θέμα του δημοψηφίσματος επί της αρχής. Στο κλείσιμο του ενσωμάτωσε την τροπολογία των Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλο, Ζαχαριάδη, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούση, Φλαμπουράρη σύμφωνα η οποία προβλέπει πως «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα δεν μπορούν να πραγματοποιούνται». Με λίγα λόγια, αν στο μέλλον ανακύψει θέμα με πειθαρχικά παραπτώματα στελεχών, δηλώσεις κλπ, κανείς, ούτε ο πρόεδρος,  δε θα μπορεί να προσφύγει στη βάση και να αιτηθεί δημοψηφίσματος. Αν λάβουμε υπόψη ότι ακριβώς αυτό το θέμα  απασχόλησε και στην ουσία τίναξε στον αέρα την Κεντρική Επιτροπή, η υποχώρηση είναι ξεκάθαρη. Κάτι που ενδεχομένως να ερμηνεύει την άρνηση να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία από την αρχή της διαδικασίας, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είχε την πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΚεντρική ΕπιτροπήΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώρα