Πολιτική|16.11.2023 07:00

Έρχεται Χριστουγεννιάτικο «δώρο» για ευάλωτα νοικοκυριά: Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης για την οικονομία

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για περαιτέρω στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ανοδική πορεία των τιμών. Από την υπεραπόδοση των εσόδων έχει «χτιστεί» ένας κουμπαράς μέσα στο πρώτο δεκάμηνο της τάξης των 300 εκατομμυρίων που σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιηθεί για νέα μέτρα μεταξύ των οποίων και ένα έκτακτο βοήθημα.

Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός

Σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι αποφάσεις είναι κοστολογημένες και δεν διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δώσει σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας - για παράδειγμα η χώρα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα- κάνοντας αναφορά στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στην κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για μια Χριστουγεννιάτικη ενίσχυση και στο θέμα θεωρείται πιθανόν να αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός (προκειμένου να ακολουθήσει και η εξειδίκευση από το υπουργείο Οικονομικών). Στόχος των νέων πρωτοβουλιών είναι να στηριχθούν συγκεκριμένες ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι (όσοι δεν πάρουν και έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς) και οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Το πακέτο μέτρων

Να σημειωθεί εδώ πως το πακέτο μέτρων που θα ξεδιπλώσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση είναι εστιασμένο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ειδικότερα όσον αφορά στους συνταξιούχους προβλέπεται αύξηση συντάξεων κοντά στο 3% για το 2024, έκτακτο επίδομα 100 έως 200 ευρώ σε όσους έχουν προσωπική διαφορά (θα καταβληθεί το Δεκέμβριο), κατάργηση του πέναλτι σε συνταξιούχους που εργάζονται (και αντικατάσταση του με μια παρακράτηση στο μισθό).

Παράλληλα από το κυβερνών κόμμα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των μισθών και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται στο τέλος της τετραετίας κατώτατος μισθός 950 ευρώ και μέσος μισθός 1500 ευρώ. Το 2024 θα μπει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι την άνοιξη θα κλειδώσει το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού (υπενθυμίζεται πως ξεπαγώνουν και οι τριετίες).

Στο μεταξύ θα «τρέξουν» και στοχευμένα μέτρα, όπως είναι η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (για τις αιτήσεις από το Δεκέμβριο και μετά), η χορήγηση επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες και το youth pass σε νέους (άνοιξε η σχετική πλατφόρμα).

Η μάχη στα … ράφια

Έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα και στη μάχη με τις τιμές, με εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών με την κυβέρνηση να δίνει το βάρος στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και στόχος είναι οι κωδικοί να φτάσουν τους 1000.

Τι θα γίνει με το «κίνημα της γραβάτας»

Από το Μαξίμου εστιάζουν ιδιαίτερα στη μάχη με τη φοροδιαφυγή, και έχουν γίνει τα αποκαλυπτήρια του νέου νομοσχεδίου, που θα πάρει σταδιακά το δρόμο για την Βουλή. Ωστόσο, η ρύθμιση για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών πυροδοτεί αντιδράσεις από το «κίνημα της γραβάτας» και ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες κινητοποιήσεις.

Στη Νέα Δημοκρατία - όπως φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές - διατηρούν σημαντικά πολιτικά ερείσματα στη συγκεκριμένη ομάδα και στόχος είναι να γίνει μια κίνηση καλής θέλησης. Βέβαια, κυβερνητικά στελέχη καθιστούν σαφές πως η επίμαχη ρύθμιση δεν πρόκειται να αποσυρθεί τόσο για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης (καθώς επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό ) όσο και επειδή θα εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια για τομείς όπως η παιδεία και η υγεία. Όμως αναζητούνται μίνι τροποποιήσεις στην επίμαχη διάταξη, πιθανότατα με κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως δεν θα γίνουν βεβιασμένες κινήσεις χωρίς να είναι «κλειδωμένος» ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Στόχος άλλωστε είναι να μην σταλούν λάθος μηνύματα στις αγορές, εν αναμονή μάλιστα και της επικείμενης αξιολόγησης από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου (όλα δείχνουν πως και ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα).

δώρο Χριστουγέννωνειδήσεις τώρανοικοκυριάοικονομική ενίσχυσηΚυριάκος Μητσοτάκηςμέτρα