Πολιτική|16.11.2023 10:44

Μητσοτάκης: Ποιοι δικαιούνται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης - Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ, Ευρωεκλογές και ελληνοτουρκικά

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με στοχευμένες παροχές και με μία ατζέντα καθημερινότητας θέλει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα έκτακτο επίδομα για ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο. Αδιαμφισβήτητα η βασική μάχη που καλείται να δώσει η κυβέρνηση είναι στο πεδίο των τιμών, ωστόσο παράλληλα επιχειρείται να επιταχυνθούν μια σειρά κινήσεων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε κρίσιμους τομείς (όπως είναι η υγεία, η στέγη κ.α.).

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το Δεκέμβριο - Ποιοι το δικαιούνται

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα έκτακτο επίδομα για ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να στηρίξει τους πολίτες. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης το Δεκέμβριο, με το οποίο θα καλυφθούν :

  • Δικαιούχοι επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένα ζευγάρι με δυο τέκνα παίρνει 140 αλλά το Δεκέμβριο θα φτάσει στα 350 ευρώ
  • Δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Θα δοθούν 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους.
  • Όσοι παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα πάρουν 150 ευρώ παραπάνω. Επίσης θα καλυφθούν και ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Τα θετικά μηνύματα και το νέο φορολογικό

Εστίασε δε σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας και ιδιαίτερα στην υπεραπόδοση στα έσοδα που δίνει τη δυνατότητα να διατεθούν 350 εκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης. Όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο - ρυθμίσεις του οποίου έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις - κατέστησε σαφές πως ο πυρήνας του δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε εκ νέου πως η κυβέρνηση θα τρέξει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, καθώς σχετική «εντολή» έδωσαν οι πολίτες το καλοκαίρι. Μάλιστα έστειλε …μηνύματα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, σημειώνοντας πως «το 41% καθόρισε τους εκλογικούς συσχετισμούς αλλά για μένα το κοντέρ έχει μηδενίσει».

Στο μεταξύ λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως προσβλέπει σε μια ουσιαστική συνεργασία, στέλνοντας παράλληλα και δύο «μηνύματα». Όσον αφορά στην συζήτηση για τη Β. Όλγας είπε πως «είναι έργο που δρομολογείται ήδη. Ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Θεωρώ αδύνατο η Β. Όλγας να ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα και θεωρώ ότι είναι και λάθος». Παράλληλα επεσήμανε πως «το μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί».

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να προβλέψει όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια σύντονη αναφορά στα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε «οι πολίτες δεν θέλουν τοξικότητα» και τόνισε πως δημιουργούνται ερωτηματικά για τον εναγκαλισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα πιο τοξικά στοιχεία. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των «τρολ», ενώ υπογράμμισε πως τώρα αποκαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος του οποίου ουσιαστικά ο μόνος λόγος ύπαρξης ήταν η εξουσία.

Για την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη να πάνε μαζί σε μία λαϊκή αγορά ο πρωθυπουργός ανέφερε: «η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη τον οποίο σέβομαι και τιμώ. Είκοσι χρόνια πηγαίνω στους πολίτες , συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική. Δεν είναι κάτι καινούργιο να πηγαίνουμε. Τα κάνουμε αυτά τα πράγματα όλοι μας από τότε που μπήκαμε στα κοινά».

Οι αναφορές στις ευρωεκλογές

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στο σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι ευρωεκλογές υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση έχει κλείσει τη συζήτηση για επαναφορά της λίστας και έτσι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα γίνουν εκ νέου με σταυρό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια : είτε να υπάρξουν μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. πέντε έως επτά) στις οποίες θα υπάρχουν διαφορετικοί υποψήφιοι είτε να διατηρηθεί το νυν σύστημα.

Τα μηνύματα στην Άγκυρα

«Προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μια δύσκολη εποχή και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο διάλογο με την Τουρκία και στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Ειδικότερα εστίασε σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει, ενώ υπογράμμισε πως το να διαφωνούμε δεν πρέπει να μας οδηγήσει στα άκρα.

Για την επόμενη ημέρα υπάρχει αισιοδοξία, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «δεν είμαι αφελής, έχω δει πολλές οβιδιακες μεταμορφώσεις της Τουρκίας». Κατέστησε δε για μια ακόμα φορά σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας και σημείωσε πως «δεν συζητάμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία».

Τέλος για τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στη Χαμάς ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας (σημείωση: ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στη Ραμάλα

ειδήσεις τώραδώρο ΧριστουγέννωνεπίδομαδικαιούχοιΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκηςκοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης