Πολιτική|24.11.2023 22:10

Κώστας Αχ. Καραμανλής για Τέμπη: Είμαι ο πρώτος που θέλει να χυθεί άπλετο φως

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Βρέθηκα στον τόπο του εγκλήματος, οι εικόνες που αντίκρισα δεν θα σβήσουν από τη μνήμη μου. Παραιτήθηκα αμέσως. Αυτό υπαγόρευσε η ηθική και οι αρχές μου. Ανέλαβα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όχι μόνο για τη δική μου θητεία αλλά και των προκατόχων μου για τις παθογένειες προηγούμενων ετών», τόνισε ο πρώην υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο κάτι τέτοιο είναι  σπάνιο για τα πολιτικά ήθη της χώρας γεγονός και συνεπώς προσέθεσε δεν πρέπει να μείνει ούτε ίχνος σκιάς. «Αν έμενα υπουργός, η παραμονή μου θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσα να επηρεάσω τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Είμαι ο πρώτος που επιθυμώ άπλετο φως. Δυστυχώς όμως κάποιοι επέλεξαν χυδαία την εκμετάλλευση της τραγωδίας. Ο στόχος τους δεν είναι η αλήθεια. Θέλω να παρουσιάσω τα fake news, την προπαγάνδα και τα ψεύδη», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός ανέφερε αναλυτικά όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μεταξύ άλλων είπε «Ενώ έπρεπε η σύμβαση να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη του 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο του 2016 ως και τον Μάρτιο του 2019 δίνει στο έργο έξι παρατάσεις. Όλες αυτές οι παρατάσεις είχαν χορηγηθεί με ρητή αναφορά ότι είναι χωρίς αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου. Σημαίνει ότι ο κύριος του έργου, η ΕΡΓΟΣΕ, το Δημόσιο δηλαδή, αποδέχεται ότι έχει συνυπαιτιότητα για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης».

Προσέθεσε ότι «Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 η κατάσταση έχει ως εξής: έχουν δοθεί έξι παρατάσεις για ολοκλήρωση της σύμβασης, με την ΕΡΓΟΣΕ να αναγνωρίζει ότι ευθύνεται το Δημόσιο για τις καθυστερήσεις. Η πρόοδος υλοποίησης του έργου ήταν χαμηλή, κατ’ όνομα 33% αλλά λειτουργικά, στην πραγματικότητα, κάτω από 18%. Ενώ είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση, δεν υπογράφεται από την ΕΡΓΟΣΕ. Οι ορθές μελέτες εφαρμογής δεν έχουν υποβληθεί και έχει επιβληθεί προσαρμογή 2,2 εκατ. ευρώ. Αυτά παραλαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019. Υπό την πίεση της ΕΔΕΛ οι μελέτες με υπογραφή δανειοπαρόχου υποβάλλονται το καλοκαίρι του 2019. Όμως οι νέες λύσεις υπερβαίνουν το κόστος της συμπληρωματικής σύμβασης που είχε συμφωνήσει η ΕΡΓΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίζεστε κακώς ότι δεν υπογράψατε συμπληρωματική γιατί δεν ήταν έτοιμη η υπογραφή της. Όταν ανέλαβα προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες κινήσεις για να ξεβαλτώσουμε το έργο. Ζητάμε από την ανάδοχο και λαμβάνουμε τον 2/20 όλες τις μελέτες σύμφωνα με τεχνική περιγραφή της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης και χωρίς επιπλέον κόστος».  

ειδήσεις τώραΚώστας Αχ. ΚαραμανλήςΒουλήΤέμπη