Πολιτική|28.11.2023 07:11

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα για Κοτζιά, «πάγος» με Ανδρουλάκη

Σπύρος Ραπανάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στα εθνικά θέματα και στον ελληνοτουρκικό διάλογο στρέφει τους προβολείς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που ζητά την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τις κόκκινες γραμμές σε σχέση με τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας: Στήριξη στην προοπτική της Χάγης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση -σαφώς πιο σκληρή θέση από αυτή που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο- και δέσμευση της Τουρκίας στον διάλογο ώστε να μην επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που επιδιώκει από τον διάλογο όπως τα F16.

Η διαρροή της Κουμουνδούρου για τα ελληνοτουρκικά ήρθε με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά, καθώς όπως εκτιμούν, η κυβέρνηση χειρίζεται τον ελληνοτουρκικό διάλογο με κριτήριο τις εσωκομματικές ισορροπίες. Είναι αναπόφευκτες ωστόσο οι συνδέσεις με τον επικείμενο… σύμφωνο συμβίωσης με τον Νίκο Κοτζιά.

Μετά τα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν σε θερμό κλίμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο πρώην υπουργός εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να τα πουν και δια ζώσης τρώγοντας ψάρι συνοδεία κρασιού σε γνωστή ταβέρνα του Προφήτη Ηλία στον Πειραιά. Η διαφαινόμενη συμπόρευση του Νίκου Κοτζιά με τον Στέφανο Κασσελάκη αναμένεται να μετατοπίσει σε μεγάλο βαθμό το βάρος των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα εθνικά θέματα και ιδίως τα ελληνοτουρκικά.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν η συνάντηση που είχε λίγη ώρα αργότερα με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε εκδήλωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι δυο άντρες είχαν μια ψυχρή χειραψία, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην σηκώνεται καν από την θέση του ενώ παρόλο που έκατσαν σε διπλανά καθίσματα δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα.

Στο μεταξύ, όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δάνεια και την επαναφορά του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων. Επιπλέον, αναμένεται η πρώτη κατάθεση πρόταση νόμου επί της ηγεσίας Κασσελάκη. Η επανακατάθεση, για την ακρίβεια, της πρότασης νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μια απόφαση που εμπεριέχει μια λανθάνουσα ειρωνεία, αφού πρόκειται για πρόταση που είχαν επεξεργαστεί ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίο μάλιστα την είχαν παρουσιάσει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα απευθύνει χαιρετισμό σήμερα στο Οικονομικό-Επιχειρηματικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ναυτεμπορική με τίτλο «Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα», στο Ζάππειο.

ειδήσεις τώραΝίκος ΚοτζιάςΝίκος ΑνδρουλάκηςΣτέφανος Κασσελάκης