Πολιτική|28.11.2023 07:22

Συναντιούνται οι «11» - Αποκαλυπτήρια για τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα - Το όνομα, τα πρόσωπα, οι ρόλοι

Σπύρος Ραπανάκης

Στις 8:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των 11 πλέον ανεξάρτητων βουλευτών, μετά τη φυγή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνάντηση συντονισμού και όχι βέβαια γνωριμίας, αφού όλοι και όλες συμπορεύονταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες -πιθανώς αύριο το πρωί- αναμένεται να έχουμε στη Βουλή την ανακοίνωση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα φιλοδοξεί να εκφράσει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση.

Το όνομα, τα πρόσωπα, οι ρόλοι

Και το όνομα αυτής; Έχουν γραφτεί αρκετά στα μέσα ενημέρωσης, έχουν συζητηθεί στις κλειστές συσκέψεις και στα τραπέζια ακόμα περισσότερα.

Σήμερα θα ληφθεί η οριστική απόφαση και σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή κερδίζει περισσότερους πόντους είναι ένας τίτλος μονολεκτικός, περιγραφικός και περιεκτικός και σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Βέβαια, εκτός του ονόματος, το ουσιαστικό ενδιαφέρον αφορά τους ρόλους και τα πρόσωπα, με τον Αλέξη Χαρίτση να έχει κλειδώσει στην θέση του προέδρου της Κ.Ο., ενώ κεντρικό ρόλο θα έχουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι τρεις τους, μάλιστα, έκαναν την πρώτη κοινή τους εμφάνιση χθες (27/11) το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές» στο Μέγαρο Μουσικής.

Μένει να φανεί ο ρόλος που θα έχει η Έφη Αχτσιόγλου, αν και όπως τονίζουν σε κάθε τους παρέμβαση και σε ιδιωτικές συνομιλίες τους οι βουλευτές, στόχος είναι η Κ.Ο. να λειτουργεί συλλογικά και όχι αρχηγικά, με ρόλο και ευθύνες σε όλα της τα μέλη.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση του προϋπολογισμού θα δώσει μια πρώτη πλούσια γεύση της νέας ομάδας. 

Νάσος ΗλιόπουλοςΣΥΡΙΖΑΈφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΑλέξης ΧαρίτσηςΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΚοινοβουλευτική ΟμάδαΣτέφανος Κασσελάκης