Πολιτική|28.11.2023 15:49

Χατζηδάκης: Στο 50% το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες - «Όχι» τεκμαρτό εισόδημα για όσους θέλουν να ελεγχθούν

Newsroom

Στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στις αλλαγές που θα γίνουν και στο τι είναι το «μαχητό τεκμήριο» αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπενθύμισε ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που εργάζεται με τον κατώτατο μισθό και το 27% δηλώνει ζημιές ή μηδενικό εισόδημα για 5 συναπτά έτη. Επίσης πληρώνουν λιγότερα από τι πληρώνει ο μισθωτός. Έτσι φέραμε αυτό το νομοσχέδιο παίρνοντας ως βάση των κατώτατο μισθό και βάζοντας μια τεκμαρτή φορολόγηση.

Στη συνέχεια τόνισε ότι υπάρχουν εννέα σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές. «Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν», σημείωσε.

«Θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%»

Όποιος θέλει μπορεί να αμφισβητήσει στην ΑΑΔΕ το τεκμήριο διαβίωσης, σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους του ελευθέρους επαγγελματίες», είπε τέλος ο υπουργός.

Λίφτινγκ στο φορολογικό

Είναι πάντως σαφές πως η κυβέρνηση αναζητά «Παράθυρο εξαίρεσης» από τον ελάχιστο φόρο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο να λειάνει τις αντιδράσεις για το νέο φορολογικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε χθες ότι, «δεν κάνουμε πίσω από τον πυρήνα του νομοσχεδίου» ενώ, χωρίς να παίρνει πίσω το τεκμαρτό εισόδημα, το οικονομικό επιτελείο θα προβλέψει διαδικασία εξπρές για εξαίρεση από τον ελάχιστο φόρο εφόσον ο επαγγελματίας προσφύγει στην ΑΑΔΕ και επιτρέψει τον έλεγχο των εισοδημάτων του.

Στο τραπέζι του Προκρούστη είναι και οι συντελεστές επιβάρυνσης των τεκμαρτών φόρων με βάση το τζίρο. Στόχος είναι η νέα φόρμουλα να μην επιβαρύνει σημαντικά επιχειρήσεις που για λίγα ευρώ αλλάζουν κλίμακα. Η αρχή διάταξη προβλέπει επιβάρυνση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 35% έως 100% εφόσον ο ετήσιος τζίρος είναι διπλάσιος ή τετραπλάσιος του μόρου όρου των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου.

Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από τις παρεμβάσεις

Εξετάζεται επίσης μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που δε δουλεύουν όλο τον χρόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις παρεμβάσεις κερδισμένοι θα είναι οι εποχικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν από 15.000 έως 30.000 ευρώ αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.


φορολογικό νομοσχέδιοφορολογίαειδήσεις τώραελεύθεροι επαγγελματίεςΚωστής Χατζηδάκης