Πολιτική|30.11.2023 18:09

Κωστής Χατζηδάκης: 10 μύθοι για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών - «Στοχοποιούμε τη φοροδιαφυγή»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Το ζήτημα είναι με κάποιους τρόπους όχι περιμένοντας να βράσουν μαγικά μαντζούνια να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής.

«Κάνουμε μια πολυεπίπεδη επέμβαση σε 11 τομείς. Είναι σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων. Την ίδια ώρα, έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με τη συλλογή ΦΠΑ. Έχει περιοριστεί αρκετά. Από το 23% το 2018 στο 17,8 το 21 υπολογίζουμε ότι θα περιοριστεί στο 15% φέτος και στόχος μας φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσέθεσε και παρουσίασε τους 11 μύθους επί του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, αυτοί είναι οι εξής:

  1. Στοχοποιείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στοχοποιούμε τη φοροδιαφυγή. Έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό. Επίσης, μέσα στον ίδιο τον κλάδο υφίσταται αδικία. Το 4% πληρώνει το 50% του φόρου του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών.
  2. Δεν το είπατε προεκλογικά. Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος σε δύο χρόνια.
  3. Τσουβαλιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πράγματι, θεσπίζουμε ένα τεκμήριο με σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό και λέμε ότι η πραγματική συνεισφορά ενός δεν είναι εύλογο να αποτιμάται χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Υπάρχουν εξαιρέσεις και διαβαθμίσεις. Προς τα κάτω υπάρχουν εξαιρέσεις για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.  Λάβαμε υπόψιν τις παρατηρήσεις και το κάναμε πιο δίκαιο. Δεν το λές και οριζόντιο μέτρο με τόσες διαβαθμίσεις και εξαιρέσεις
  4. Κάνετε όλες αυτές τις εξαιρέσεις, αλλά εγώ δεν είμαι και με αδικείτε. Μπορείς να το αμφισβητήσεις, αλλά όποιες θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να το αποδείξει και να πληρώσει χαμηλότερο φόρο. Υπάρχει η δυνατότητα, στο τεκμήριο διαβίωσης. Πέρσι πήγαν 46 συμπολίτες μας και το αμφισβήτησαν και έγινε ο σχετικός έλεγχος
  5. Είναι φιλελεύθερο το μέτρο; Συγχέουμε την επιχειρηματικότητα με την παραβατικότητα. Βεβαίως, ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά δεν πρέπει να μπερδεύεται την υγιή επιχειρηματικά με την φοροδιαφυγή που είναι παράνομη
  6. Τεκμήριο πώς σας ήρθε; Σήμερα εφαρμόζεται χωρίς καμία αντίρρηση το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Και γίνεται επί πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις. Δεν έχω ακούσει από κανέναν να πει να καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης. Ισχύουν τέτοια και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία.
  7. Γιατί δεν αξιοποιείτε την τεχνολογία; Αυτό κάνουμε την αξιοποιούμε με τα pos και τη διασύνδεση τους. Όμως είναι βέβαιο ότι αν θέλουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και να μην περιμένουμε θαύμα θα πρέπει να αντιδράσουμε.
  8. Δεν ασχολείστε με τα μεγάλα ψάρια και αφήνετε απ έξω υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Υπάρχει κεφάλαιο σε σχέση με τις παρεμβάσεις στα καύσιμα. Την ίδια στιγμή θυμίζω τις επιβαρύνσεις -δίκαιες προφανώς- των ηλεκτροπαραγωγών των διυλιστηρίων, το γεγονός ότι από τον φόρο νομικών προσώπων εισπράττουμε ολοένα και μεγαλύτερα ποσά. Και με αυτό το σύστημα θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε μεγαλύτερα ψάρια, αφού απελευθερώνεται εργασιακό προσωπικό στην ΑΔΑΕ.
  9. Οδηγούμε σε φορολογική εξόντωση τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η φορολογική επιβάρυνση είναι ο,8 θα πάει στο 1,1 ενώ στην Ε.Ε. είναι 2,1. Είναι προφανές ότι προσπαθούμε συλλάβουμε φοροδιαφυγή αλλά πάμε λίγο παραπάνω από το μέσο μισθωτό.
  10. Αγνοούμε τις αντιδράσεις. Καθόλου. Συζητάμε με όλους τους ενδιαφερόμενους. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις μετά τη διαβούλευση και συνεχίζουμε να συζητάμε στη Βουλή και με τις κοινωνικές ομάδες. Αλλά στο τέλος της ημέρας για τον καθένα μας υπάρχει η συνείδησή μας. Και η δική μου λέει ότι δεν μπορώ να δέχομαι ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει λιγότερο φόρο από το μέσο υπάλληλό του. «Η πολιτική δεν είναι πρόσδεση είναι πολλαπλασιασμός. Δεν έχετε προοπτική χαϊδεύοντας αυτιά. Έχουμε ξεκάθαρη κατεύθυνση», τόνισε απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης
υπουργείο Οικονομικώνειδήσεις τώραφορολογίαΚωστής Χατζηδάκηςελεύθεροι επαγγελματίες