Πολιτική|03.12.2023 07:14

Κ.Ο. των 11: Δευτέρα όνομα, Τετάρτη δυναμική πρεμιέρα στο φορολογικό

Σπύρος Ραπανάκης

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τα αποκαλυπτήρια του ονόματος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας- και πιθανότατα του νέου κόμματος - καθώς αύριο το απόγευμα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Με ένα teaser λίγων δευτερολέπτων σε ανοιχτό κόκκινο φόντο οι 11 βουλευτές, τα στελέχη και οι υποστηρικτές του νέου εγχειρήματος καλούν στην πρώτη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση της Δευτέρας με το μήνυμα loading, ελληνιστί… φορτίζει.

Κόπηκε το “Αριστερά Μπροστά”

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές βρίσκονται πλέον σε διαρκή ανοιχτή γραμμή ενώ Σάββατο και σήμερα Κυριακή θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και οι τελικές πινελιές στα βαφτίσια. Όπως όλα δείχνουν, το “Αριστερά Μπροστά” που γράφτηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες ως η οριστική απόφαση, δεν πρόκειται να είναι αυτό που θα ανακοινωθεί αύριο. Αν και πράγματι βρέθηκε στις επικρατέστερες προτάσεις, τελικά φαίνεται πως “κάηε”. Από την πλευρά των 11 βουλευτών τηρείται σιγή ιχθύος αφού τίποτα δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο αν κάτι μοιάζει να κλειδώνει είναι η λέξη “Αριστερά”. Το “Νέα Αριστερά”, πέρασε ως πρόταση στους φιναλίστ, όπως και ο…χρωματικός πολιτικός-ιδεολογικός προσδιορισμός, καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι στον τίτλο του νέου φορέα θα πρέπει να αποτυπώνεται ο πράσινος προσανατολισμός του. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε στενό κύκλο. Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν βουλευτές και θα παρευρεθούν στελέχη και προσωπικότητες, όχι μόνο αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν ή και θα πλαισιώσουν το εγχείρημα, έχει συγκεντρώσει το δημοσιογραφικό και το πολιτικό ενδιαφέρον.

Επίσημη πρώτη στο φορολογικό, ζέσταμα για τον προϋπολογισμό

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που εισάγεται για διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια. Τότε θα ανακοινωθεί και θεσμικά από τον πρόεδρο της βουλής η συγκρότηση της Κ.Ο. και ο Αλέξης Χαρίτσης θα πραγματοποιήσει την παρθενική του ομιλία ως επικεφαλής. Η παρουσία των 11 βουλευτών θα έχει ως στόχο την δυναμική είσοδο στην κοινοβουλευτική μάχη, καθώς σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κίνησης, ως βασικές προτεραιότητες θα τεθούν η ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η παρουσίαση μιας πειστικής, ρεαλιστικής, ριζοσπαστικής και αξιόπιστης εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φιλοδοξία είναι να αναδειχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κ.Ο. να διαθέτει στις τάξεις της πρώην κορυφαίους υπουργούς, με μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση. Η διήμερη συζήτηση θα είναι μια πρόβα τζενεράλε για τη μάχη του προϋπολογισμού εκεί που πλέον θα επιχειρηθεί από την πλευρά των 11 μια συνολική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το ξεδίπλωμα της εναλλακτικής πρότασης. Εκεί θα αναδειχθεί η προτεραιότητα που θα δοθεί στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης καθώς σύμφωνα με στελέχη των 11, συζήτηση και σχεδιασμός για την εθνική οικονομία, χωρίς αυτή τη μεταβλητή δεν μπορεί να υπάρξει. Για αυτό το λόγο άλλωστε το θέμα της θωράκισης, της ανάταξης και της ανοικοδόμησης στη Θεσσαλία και στον Έβρο πρόκειται τοποθετούνται στην κορυφή των προτεραιοτήτων και των αναλύσεων.

Το κλίμα στις τάξεις των 11 βουλευτών είναι πάντως θετικό και αισιόδοξο, κάτι που αποτυπώνεται και στην δυναμική επάνοδο και μάλιστα στην πρώτη γραμμή όλων των πρωταγωνιστών, με την Έφη Αχτσιόγλου να επανακάμπτει στις δημόσιες παρεμβάσεις και στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Το στοίχημα από εδώ και πέρα όμως είναι εάν η απόφαση για συγκρότηση νέου φορέα της αριστεράς θα δικαιωθεί. Με εκλογικό ορίζοντα μάλιστα μόλις επτά μήνες μπροστά, οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Θα έχουν αναμφισβήτητα μεγάλο ενδιαφέρον οι δημοσκοπήσεις που από αύριο θα μετρούν ακόμη ένα κόμμα. Θα υπάρξει δυναμική; Θα επηρεαστεί και σε τι ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί αυτό το εγχείρημα να καλύψει το κενό στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς-κεντροαριστεράς; Πού θα οδηγήσει η ανασύνθεση στον χώρο; Όλα αυτά θα απαντηθούν σύντομα.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΈφη ΑχτσιόγλουΝέα αριστεράΚοινοβουλευτική Ομάδα